Υπό την «προστασία» της επιχειρεί να θέσει την ΠΓΔΜ η Βουλγαρία και εκτός της σθεναρής στήριξης που προσφέρει στην ευρωπαϊκή προοπτική της, χρησιμοποιεί τώρα και το Εκκλησιαστικό για να επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο του Βουλγαρικού Αλυτρωτισμού.
Όπως έγινε γνωστό, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα της Σχισματικής Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, να υπαχθεί ουσιαστικά στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο, προκειμένου να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει τεθεί μετά την απόσχιση από το Πατριαρχείο της Σερβίας.
Όμως, λόγω και των ισορροπιών στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της κανονικότητας που ισχύει, δεν αναγνωρίσθηκε το Αυτοκέφαλο της σκοπιανής Εκκλησίας.
Η κίνηση αυτή εκδηλώνεται λίγες ημέρες μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία και ενώ από το πρωί έχει αρχίσει κύμα συλλήψεων μελών ακόμη και βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κόμματος του Nikola Gruevski με κατηγορίες για τα επεισόδια και την κατάληψη της βουλής.
Το VMRO-DPMNE ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Ζαεφ για τα ανοίγματα της στην Βουλγαρία ,αλλά και προς την Ελλάδα και την Αλβανία. Η Βουλγαρική Σύνοδος στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι αισθάνεται το «ιερό καθήκον» να προσφέρει την πλήρη στήριξη της στην «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» και να την υποστηρίξει ενώπιον των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών προκειμένου να αναγνωρισθεί το καθεστώς της.
Η Εκκλησία της ΠΓΔΜ στην επιστολή της προς την Βουλγαρική Σύνοδο δέχθηκε να την αναγνωρίσει ως «Μητέρα Εκκλησία» και δεν είναι τυχαίο ότι ο Πατριάρχης Νεόφυτος επεσήμανε ότι οφείλουν να στηρίξουν την «Μακεδονική» Εκκλησία γιατί είναι «αδέλφια μας και λαός μας...».
Η Εκκλησία της ΠΓΔΜ δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες καθώς θεωρείται σχισματική, μια και αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκέφαλη, παρά την αντίθεση της Σερβικής Εκκλησίας στην οποία ανήκε μέχρι το 1967. Η Σερβική Εκκλησία θεωρεί την κήρυξη αυτοκέφαλου αντικανονική κατά παράβαση της εκκλησιαστικής νομιμότητας η οποία επιβλήθηκε για πολιτικούς λόγους από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Την περασμένη εβδομάδα το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Βουλγάρου Πατριάρχη και του Προέδρου της χώρας Rumen Radev και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε συμφωνήθηκε , ότι το «Βουλγαρικό κράτος και η Βουλγαρική Εκκλησία είναι ενωμένες στην βούληση τους να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας».
Την Δευτέρα έξω από το κτίριο που συνεδρίασε η Βουλγαρική Ιερά Συνοδός είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες Βούλγαροι πολίτες μέλη της κίνησης «Βουλγαρική Μνήμη», που έκαναν σιωπηρή παράσταση ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ.
Ο εθνικιστής υπουργός Άμυνας Krasimir Karakachanov εξέφρασε δημοσίως την ένστασή του για το γεγονός ότι υπάρχει εξώθεν πίεση στην Βουλγαρική Εκκλησία προκειμένου να μην αναγνωρίσει την «Μακεδονική Εκκλησία».
Ν.Μ.
Δημοσίευση σχολίου