Χρησιμοποιεί Τρίτες Χώρες να Πείσουν την Κύπρο και την Ελλάδα
Είμαστε σε μια περίοδο που οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού είναι σε πλήρη εξέλιξη και η προσπάθεια της Τουρκίας για επιβολή των απόψεων της, δημιουργώντας προϋποθέσεις ώστε να ελέγχει απόλυτα την νέα μορφή που θα λάβει η Κύπρος είναι περισσότερο από εμφανής. Ειδικά στο κομμάτι της ασφάλειας επειδή αντιλαμβάνεται ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις αποχώρησης των στρατιωτικών κατοχικών της δυνάμεων, βρήκε ένα ΄΄τουρκικό΄΄ τρόπο να μπερδέψει τα πράγματα
Σκέφτεται λοιπόν να αλλάξει μορφή στις κατοχικές δυνάμεις και αντί της ύπαρξης στρατιωτικών μονάδων σε όλα τα κατεχόμενα, να τις συγκεντρώσει σε ένα ή περισσότερα σημεία δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις κατά τα πρότυπα των Αγγλικών. Με αυτό τον τρόπο θα ισχυρίζεται ότι απέσυρε τις κατοχικές δυνάμεις και για λόγους ασφαλείας ή εγγυήσεων δημιουργούνται τουρκικές βάσεις. Δηλαδή επί της ουσίας ΄΄άλλαξε ο Μανωλιός … ΄΄
Έτσι, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, η Άγκυρα προωθεί μια φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας, η οποία θα κλειδώνει εσαεί την παρουσία της στο νησί. Εν τω μεταξύ η τουρκική πλευρά έχει συζητήσει με μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ιδέα για παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, η τουρκική ιδέα αναφέρεται σε μείωση των στρατευμάτων και τη δημιουργία, ενδεχομένως, μιας στρατιωτικής βάσης στο νησί, όπως διαθέτουν οι Βρετανοί.
Αν και η εικόνα δεν έχει σχηματοποιηθεί από τα όσα αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, σαφώς και εννοούν τη συγκέντρωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε μια βάση (ή και περισσότερες). Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται από την Τουρκία ως διαφοροποίηση της στο θέμα της ασφάλειας και μάλιστα έχει ζητήσει από κάποιες χώρες με επιρροή να την προωθήσουν, προς την ελληνοκυπριακή πλευρά !!!!!!!!.
Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως δεν μπορεί να συζητείται πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως αυτό θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι. Επικαλούνται μάλιστα και δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού καθεστώτος, όπως του Μουσταφά Ακιντζί, όταν μιλώντας πρόσφατα στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, είπε πως οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν ελευθερία, ισότητα και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι βλέπουν την ασφάλεια τους μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.
Βέβαια σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ανεξαρτήτως του αριθμού, συνιστά κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία, η οποία ελπίζουμε πως δεν πρόκειται να μπει στη λογική να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο, όταν τεθεί στην ατζέντα.
Θεωρούμε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να υπαναχωρήσουνε από τις θέσεις τους. Σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα περιέχει τουρκική παρουσία σε οποιαδήποτε μορφή στο νησί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό.
Από την άλλη, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να πιστεύουν οι Τούρκοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δεκτό και το προτείνουνε, ελπίζουμε να μην ξέρουν κάτι που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα … Ίσως η Άγκυρα με την πρόταση αυτή να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, με τελικό στόχο να πετύχει συζητήσεις για το βαθμό στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο και όχι για την πλήρη αποχώρηση της.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου