Πολύ ωραίο άρθρο του Natural Gas Europe για το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Leviathan, με τίτλο “Expert discusses Putin's Leviathan interest”, του Οκτωβρίου 2015. Το άρθρο γράφει ότι η αγορά στην οποία θα μπορούσε να εξάγει το Ισραήλ το φυσικό του αέριο ήταν η Αίγυπτος, αλλά μετά την ανακάλυψη του Αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr από την ENI, τον Αύγουστο του 2015, η μόνη μεγάλη αγορά που μπορεί να απορροφήσει το Ισραηλινό φυσικό αέριο είναι η Τουρκία. Αν φυσικά η Τουρκία αποφασίσει να μειώσει τις εισαγωγές της από την Ρωσία, και αν εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας. Αν φυσικά συναινέσει και η Κύπρος, γιατί από Κυπριακά νερά θα πρέπει να περάσει αυτός ο αγωγός, αφού η Συρία και ο Λίβανος αποκλείεται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Το άρθρο γράφει ότι ο Πούτιν δηλώνει στους Ισραηλινούς ότι αν αναλάβει η Gazprom ένα μεγάλο κομμάτι του Leviathan δεν θα υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν οι εγκαταστάσεις των Ισραηλινών από τρομοκράτες. Και νομίζω ότι έχει δίκιο ο Πούτιν, γιατί και η Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, αλλά και το Ιράν, με Ρωσικά όπλα κινούνται. Να προσθέσω εγώ ότι και για την Noble Energy, την Αμερικανική εταιρεία που έχει το μεγαλύτερο μέρος του Leviathan, θα ήταν θετική η Ρωσική παρουσία, γιατί θα έκανε την επένδυση της πολύ πιο ασφαλή. Θα ήταν σχεδόν αδύνατον να χτυπήσει η Χεζμπολάχ τις εγκαταστάσεις αν υπήρχε Ρωσική παρουσία. Αλλά και η Χαμάς από την Γάζα, που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Τουρκία, θα το σκεφτόταν δύο φορές πριν χτυπήσει.
Προφανώς ο Πούτιν θέλει να δεσμευτούν οι Ισραηλινοί και η Noble Energy ότι δεν θα πουλήσουν στην Τουρκία αν δεν συναινέσει και η Ρωσία. Μεγάλο μπλέξιμο με δεδομένο ότι χάθηκε η Αίγυπτος σαν αγοραστής. Γιατί ακόμη και αν το Ισραήλ συμφωνήσει, η Noble Energy για να βγάλει τα χρήματα που έχει επενδύσει κάπου θα πρέπει να πουλήσει. Επίσης οι ΗΠΑ δεν νομίζω να βλέπουν με καλό μάτι την ακόμη μεγαλύτερη ανάμειξη των Ρώσων στο Ισραηλινό αέριο. Από την άλλη πλευρά, με όλο αυτό τον στρατό που κατέβασαν οι Ρώσοι στην Συρία, πολύ κοντά πλέον στα σύνορα με το Ισραήλ, δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί έχουν την πολυτέλεια να χαλάσουν χατίρι στον Πούτιν. Εκτός και αν τα βρουν με τους Τούρκους και βάλουν τους Ρώσους στην μέση στην Συρία. Μεγάλο μπλέξιμο.
Το σίγουρο είναι ότι για τους Ισραηλινούς ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη η κάθοδος των Ρώσων στην Συρία. Και βλέπω τώρα γιατί φαγώθηκαν οι Ισραηλινοί με την προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν. Μάλλον βλέπω ακόμη έναν λόγο. Γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν οδηγεί σε ανταγωνισμό Ρωσίας-Ιράν, και αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθούν και οι δύο να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν τον Άσαντ στην Συρία, αλλά κυρίως την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Θα συναγωνίζονται δηλαδή για επιρροή. Αυτοί οι δύο όμως, η Χεζμπολάχ κυρίως, αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο του Ισραήλ. Όσο η ΗΠΑ και το Ιράν ήταν εχθροί, οι Ρώσοι δεν είχαν καμία ανάγκη να κατεβάσουν στρατό για να σφραγίσουν τα παράλια της Συρίας και του Λιβάνου. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι Αραβο-Τουρκικοί αγωγοί (Κατάρ-Τουρκία). Αντιθέτως τώρα οφείλουν να λαμβάνουν τις προφυλάξεις τους προκειμένου να μην τα βρουν κάποια στιγμή οι Τούρκοι με τους Ιρανούς, ή ακόμη και για την περίπτωση να βγουν οι Ιρανοί χωρίς την Gazprom στην Μεσόγειο (Ιράν-Ιράκ-Συρία).
http://www.naturalgaseurope.com/expert-oded-eran-discusses-putin-leviathan-interest-26076?utm_source=Natural+Gas+Europe+Newsletter&utm_campaign=57fd35b510-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_c95c702d4c-57fd35b510-307785513
πηγή
Δημοσίευση σχολίου