Η συνάντηση του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμενόταν με αγωνία και με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει σκεπάσει τη χώρα. Τι πήραμε τελικά από την πολυπόθητη συνάντηση στον Λευκό Οίκο;
Οικονομία: θερμά λόγια για την προσπάθειά μας τα οποία έχουν ειπωθεί και από τους Ευρωπαίους. Αναγνώριση των θυσιών για τις οποιες νωρίτερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του.
Κι ένα βροντερό όχι στη λιτότητα την οποία έχει επιβάλλει η Γερμανία με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο Ομπάμα είπε ότι ο Σαμαράς είναι δεσμευμένος να προχωρήσει παραπέμποντας στα όσα οι ελληνικές κυβερνήσεις Παπανδρέου - Σαμαρά έσπευσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια να υπογράψουν.
Επανέλαβε την αμερικανική άποψη για το πως αντιμετωπίζονται οι κρίσεις χρέους: “Όχι λιτότητα, ανάπτυξη”. Αυτό όμως ποιος θα το επιβάλλει;
Ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε “ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας”. Αναμένουμε την ουσιαστική βοήθειά τους.
Στρατιωτική συνεργασία: όπως είχε φανεί από την επίσκεψη Αβραμόπουλου πριν από μερικές μέρες οι ΗΠΑ ποντάρουν πολλά στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Γιατί αυτό εξυπηρετεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της αυτή τη χρονική στιγμή. Αν θα το εκμεταλλευθούμε είναι δικό μας θέμα. Ελπίζουμε πως ναι.
Εθνικά θέματα: ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος όταν το Κυπριακό και τα Σκόπια μπαίνουν ως θέμα συζήτησης. Κι αν στο δεύτερο η κατάσταση έχει κάπως ισορροπήσει , στο Κυπριακό η επαναφορά ενός σχεδίου Ανάν ,ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση,μοιάζει πάρα πολύ πιθανή. Τι άλλαξε για να “περάσει” αυτή τη φορά. Η οικονομική κατρακύλα Ελλάδας και Κύπρου είναι ο “σύμμαχος” των υπέρμαχων σχεδίων τύπου Ανάν.
ΑΟΖ,ενέργεια: οι ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες είχαν ανάψει “κόκκινο” στην Ελλάδα που ήθελε να προχωρήσει σε ανακηρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ. Οι αμερικανοί φαίνεται ότι θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο θέμα της ενέργειας. Ο άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας τους ενδιαφέρει και επιθυμούν την ενδυνάμωσή του σε όλα τα επίπεδα. Τι θα πράξουν όταν τα πράγματα δυσκολέψουν με τις τουρκικές αντιδράσεις είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσουν να επιβαλλουν “συμβιβαστικές λύσεις” που μάλλον θα είναι δύσκολο να “χωνευτούν” από την ελληνική κοινή γνώμη. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να είναι σε κατάσταση κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βάλουν στη γωνία την Τουρκία .
Συμπερασματικά: η συνάντηση με τον Ομπάμα προσέφερε τα αναμενόμενα. Στήριξη και εύσημα. Επιβεβαίωση αυτού που και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει. Ότι η γερμανική “λύση” για το χρέος είναι σκέτη καταστροφή. Επιβεβαίωση ότι ακόμη έχουμε γεωπολιτική αξία την οποία άγνωστο γιατί διαρκώς υποτιμούμε.
Μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική αμερικανική βοήθεια; Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό πως εμείς οι ίδιοι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε την έστω συγκρατημένη αμερικανική στροφή προς την Ελλάδα, η οποία προέκυψε μετά από τη “φωτιά” που οι ίδιοι “φούντωσαν” σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Τα “όχι” που δεν είπαμε τόσα χρόνια μπροστά σε προφανέστατα καταστροφικές συνταγές ,ίσως να πρέπει να ειπωθούν από δω και πέρα. Για να πειστούν και οι αμερικανοί ότι η Ελλάδα θέλει να σωθεί ακολουθώντας μια άλλη συνταγή.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου