Ανταπόκριση του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
από Ουάσινγκτον
Η συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέϊγκελ απόψε -ώρα Ελλάδος 22.00- αναμένεται με ενδιαφέρον όχι γιατί περιμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις περί εξοπλισμών με την μορφή αμερικανικής βοήθειας. Αυτό που ενδιφέρει περισσότερο την ελληνική πλευρά είναι η διατύπωση των αμερικανικών προθέσεων στην περιοχή και ο ρόλος τον οποίο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει . Με λίγα λόγια πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα και την πορεία της στο άμεσο μέλλον. Η συνάντηση του Αβραμόπουλου με τον Χέϊγκελ γίνεται λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα των αμερικανικών προθέσεων.
Η “εσωστρέφεια” μας έκανε κομπάρσους
Δεν ευθύνεται μόνο η οικονομκή κρίση που χρησιμοποιείται πολλές φορές και ως βολική δικαιολογία, για τον ρόλο “κομπάρσου” που η Ελλάδα παίζει τα τελευταία χρόνια σε μια περιοχή του πλανήτη στην οποία κρίνονται πολλά . Η “εθνική μας εσωστρέφεια” δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Οι Αμερικανοί παρά τα γραφόμενα και λεγόμενα δεν έχουν “ξεγράψει” την Ελλάδα. Ούτε από σύμμαχο ,ούτε ...από πελάτη. Μας ενδιαφέρει το πρώτο χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποφύγουμε και το δεύτερο. Βλέποντας τον χάρτη της περιοχής εύκολα κανείς κατανοεί ότι το επιχείρημα πολλών πως “η Ελλάδα δεν ενδιαφέρει” δεν έχει καμία λογική.
Σε μια περίοδο που η φράση “η Μεσόγειος φλέγεται” δεν παραπέμπει ούτε στην γνωστή ελληνική ταινία ,ούτε σε δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά στην σκληρή πραγματικότητα είναι σαφές ότι η Ελλάδα με τα πολλά και μεγάλα οικονομικά της προβλήματα αποτελεί μια τελείως διαφορετική περίπτωση σε σχέση με όσα συμβαίνουν στις χώρες γύρω της. Με μια Τουρκία σε κατάσταση αναταραχής ,την Μέση Ανατολή σε πλήρη αποσταθεροποίηση και τις χώρες της βόρειας Αφρικής με πρώτη την Αίγυπτο να ζουν σε ρυθμούς ταραχών και εμφύλιου πολέμου, η Ελλάδα μοιάζει ...όαση ηρεμίας και ασφάλειας. Επαναλαμβάνουμε σε σχέση με όσα αντιμετωπίζουν οι χώρες γύρω της .
Αυτά τα δεδομένα δίνουν εκ των πραγμάτων ρόλο στην Ελλάδα στα όποια αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Οι στρατιωτικές λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα της αμερικανικής ηγεσίας , αυτή τη στιγμή, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί και δεν είναι πάντα έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Και η Ελλάδα σ΄ αυτή τη περίπτωση έχει -θέλοντας και μη - σημαντικό ρόλο να παίξει.
Και βέβαια για να περάσουμε στα πιο “πιασάρικα” για την “εσωτερική μας κατανάλωση” που έχει σχέση με την εσωστρέφεια που μας ταλαιπωρεί. Ναι οι αμερικανοί θέλουν να ¨κάνουν δουλειές” στην Ελλάδα. “Δουλειές” που έχουν να κάνουν με τους εξοπλισμούς. Στους οποίους επιχειρούν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους με την μέθοδο της “παραχώρησης” παλαιού υλικού. Η πρόσφατη αποδοχή των παμπάλαιων Μ 113 ήταν περισσότερο μήνυμα -διαβεβαίωση προς την Ουάσινγκτον ότι ακόμη και οι σκέψεις για αγορά ρωσικών BMP έχουν πλέον χαθεί.
Οι αμερικανοί θα επιμείνουν για την παραχώρηση των αρμάτων μάχης Abrams , για τα μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook και για ότι άλλο θέλουν να “ξεφορτωθούν” για να μην το πληρώνουν αλλά και για να το χρησιμοποιήσουν για την “επιστροφή” τους στο ελληνικό οπλοστάσιο. Όχι ότι δεν μας εξυπηρετεί αυτή η υπόθεση αλλά χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί για το τι πρέπει να δεχτούμε και τι όχι ώστε να μην μας κοστίσουν οι “παρχωρήσεις” περισσότερα από τα καινούργια.
Αμεριακανικό ενδιαφέρον υπάρχει από ετειρείες για την αγορά των ΕΑΣ και πολλά μπορούν γίνουν και να συζητηθούν και για την ΕΑΒ. Αρκεί στο υπουργείο Οικονομικών ο Στουρνάρας και το Επιτελείο του να σοβαρευτούν.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν και να γραφούν για το τι θέλουν ή τι δεν θέλουν οι αμερικανοί. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι αν ο ΥΕΘΑ απόψε αλλά και ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες είναι “διαβασμένοι” και αποφασισμένοι για το τι πρέπει να επιδιώξουν στις οπωσδήποτε σημαντικές επαφές που θα έχουν σε Πεντάγωνο και Λευκό Οίκο.
Οπωσδήποτε πάντως δεν θα είναι συναντήσεις μόνο ...για φωτογραφία. Όπως προκύπτει στις ΗΠΑ πλέον δεν πάει κανείς για φωτογραφία με υπουργούς και τον πρόεδρο. Καλούνται όσοι έχουν κάτι -με την αμερικανική λογική τουλάχιστον- που μπορεί να συζητηθεί σοβαρά. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές οι “προσκεκλημένοι” πάνε στις συναντήσεις χωρίς να έχουν καταλάβει τους λόγους της πρόσκλησης. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε μια τέτοια περίπτωση.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου