GuidePedia

0

Μετά το πανθομολογούμενο στραπάτσο του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου ο οποίος μετά την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του αναφέρθηκε σε «αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων», ακολούθησε και η χθεσινή ενημέρωση προς την διαρκή επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για να πέσει περισσότερη ομίχλη στην ήδη θολή εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και ιδιαίτερα της στάσης που πρόκειται να ακολουθηθεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα ζητήματα – προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς και με την –αδικαιολόγητη- υποχωρητικότητα των Ελλήνων αρμοδίων…

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι και τομεάρχης Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του ενέχουν σχετική επιφυλακτικότητα, αφού αυτές δεσμεύουν διεθνώς την χώρα και τροφοδοτούν τον ό,ποιο διπλωματικό διάλογο.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος με δική του πρωτοβουλία δήλωσε ότι «στην εξωτερική πολιτική οι λέξεις είναι πράγματα και δεν είναι απλά λέξεις», προκειμένου να αποσαφηνίσει πως κάθε λέξη έχει την δική της οντότητα και βαρύτητα. Και ίσως αυτή και μόνο η δήλωση του κ. Βενιζέλου να ενέχει την σπουδαιότητα που βρισκόταν στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν αναφέρθηκε σε «αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου στην συγκεκριμένη πρώτη συνάντηση των επτά κομματικών αντιπροσώπων στην διαρκή επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν σχετικά με το σύνολο των θεμάτων που είναι ανοιχτά και που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Έτσι, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όταν σε ερώτηση του κ. Κουίκ αναφέρθηκε στην Θράκη και την Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και τις «τουρκικές μειονότητες» που του ανέφερε ο τούρκος ομόλογός του. Και το αποκαλυπτικό της τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου περιείχε μία συνεχή επανάληψη της λέξης «σεβόμαστε» εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, ενώ άφησε αιχμές κατά της τουρκικής πλευράς μέσω των οποίων θέτει ουσιαστικό θέμα μη σεβασμού εφαρμογής των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών τα οποία έχουν υπογραφεί από την Τουρκία. Αξιοσημείωτη όμως ήταν η χρήση της λέξης «θέλουμε» αντί της λέξης «απαιτούμε» εκ μέρους του κ. Βενιζέλου, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο προϊδέασε για μία φοβικότητα και στάση αναμονής προς την τουρκική πλευρά.

Τι δήλωσε ο κ. Βενιζέλος για τη Θράκη
«Εμείς στη Θράκη, σεβόμαστε πλήρως τη μουσουλμανική μειονότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Σεβόμαστε το ελληνικό Σύνταγμα, σεβόμαστε τη Συνθήκη της Λωζάννης, σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Στρασβούργου και θέλουμε από όλες τις χώρες, εν προκειμένω από την Τουρκία, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου, να σέβεται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία μετέχει και θέλουμε να εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις».
Προφανώς ο κ. Βενιζέλος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού είναι σαφές πως ο ίδιος θεωρεί ότι η Τουρκία δεν σέβεται την Ελληνικότητα της Θράκης και τους Έλληνες πολίτες (χριστιανούς και μουσουλμάνους) που κατοικούν σε αυτή την ελληνική περιοχή.

Επίσης, ήταν σαφείς οι αιχμές του για μη σεβασμό του Ελληνικού Συντάγματος, δηλαδή της Ελληνικής Πολιτείας, υπονοώντας σαφέστατα την εξόφθαλμη ανάμιξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εντός της Ελληνικής επικράτειας, ενώ κατήγγειλε στον ίδιο τόνο τον μη σεβασμό της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κι ενώ κατόρθωσε να έχει έναν –έστω και έμμεσα- καταγγελτικό λόγο προς την τουρκική εξωτερική πολιτική και την οπτική γωνία της Τουρκίας προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αμέσως μετά ο καταγγελτικός λόγος του κ. Βενιζέλου έκανε στροφή 180 μοιρών και δίνοντας ένα σαφές στίγμα υποχωρητικότητας και παράδοσης της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην Τουρκία, μέσα από μία καταφανή στάση αγωνιώδους αναμονής, αντί να απαιτήσει από την Τουρκία να σέβεται τα αυτονόητα και τα όσα προκύπτουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, επαναλαμβάνοντας την λέξη «θέλουμε» αντί της λέξης "απαιτούμε" δείχνει πως η Ελλάδα ζητά –και δεν απαιτεί- από την Τουρκία να σταματήσει να ακολουθεί την προκλητική και παραβατική πολιτική της.

Μετά από την δήλωση αυτή του κ. Βενιζέλου, κι ενώ ο ίδιος ο υπουργός είχε δηλώσει προς τα μέλη της διαρκούς επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ότι πρόθεσή του είναι να συγκληθεί η επιτροπή τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τέρενς Κουίκ, θορυβημένος προφανώς από το περιεχόμενο των δηλώσεων – μηνυμάτων του υπουργού Εξωτερικών (και αντιπροέδρου της κυβέρνησης), κατέστησε σαφές πως είναι στις άμεσες ενέργειές του να έχει μία προσωπική συνάντηση με την θεσμική του ιδιότητα ως Τομεάρχη Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου λόγω της ιδιόμορφης χρονικής περιόδου, αλλά και λόγω των ανησυχιών περί αιφνίδιας κυβερνητικής τοποθέτησης και στροφής επί των εθνικών θεμάτων, να συζητηθούν περαιτέρω μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών μία σειρά από ειδικά θέματα που άπτονται περαιτέρω διευκρινήσεων από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, θα ήταν προτιμότερο να είναι περισσότερο ελληνοπρεπής (πέρα από τον πολιτικό και διπλωματικό του ρόλο) όταν αναφέρεται σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, αφού τα μηνύματα που κατόρθωσε τελικά να στείλει στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, ακολουθούν την πεπατημένη, δηλαδή το πνεύμα αναμονής των κινήσεων της τουρκικής πλευράς, με έντονα στοιχεία υποχωρητικότητας (και φοβικότητας;), δίνοντας την αίσθηση πως η κυβέρνηση Σαμαρά (αλλά και ο ίδιος) δεν έχει καμία διάθεση να εξαναγκάσει την Τουρκία να ακολουθήσει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, κινήσεις και θέσεις της Ελληνικής πολιτικής και να τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις Ελληνικές θέσεις οι οποίες ακολουθούν πιστά όσα οι διεθνείς συνθήκες ορίζουν. Μάλλον το αντίθετο μήνυμα κατόρθωσε να περάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αφού έκανε μία επανάληψη των μέχρι σήμερα γνωστών ελληνικών θέσεων και της υποχωρητικότητας που τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής.

Επί της ουσίας, δηλαδή, «μηδέν εις το πηλίκον»… αφού θα πρέπει σαν χώρα να περιμένουμε τις τουρκικές κινήσεις για να αντιδράσουμε, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο, εξαναγκάζοντας την Άγκυρα σε θέση άμυνας από την θέση επίθεσης στην οποία σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται. Ίσως, ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να σκεφθεί πολύ σοβαρά πως η χρονική συγκυρία είναι ιδανική για την Ελλάδα, λόγω των πολύ σημαντικών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της ισχύος της (παρά τις στημένες δημοσκοπήσεις) στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ έχει απωλέσει σαφέστατα την θέση και τους συμμάχους που είχε τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν του Ατλαντικού. Και αυτή η χρονική συγκυρία απαιτεί εκμετάλλευση και δημιουργία κινήσεων εκ μέρους της Ελλάδας και όχι το αντίθετο, όπως ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου για τα υπόλοιπα εθνικά θέματα

Σε ό, τι αφορά τα Σκόπια, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έγιναν για το θέμα της ονομασίας. 

Έδωσε την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας με τον όποιο επιπλέον προσδιορισμό, δικαιώνοντας όλους εκείνους που εξέφρασαν τους φόβους τους για γρήγορο κλείσιμο (προφανώς εις βάρος της Ελλάδας) του θέματος με τα Σκόπια, αφού έχει δοθεί σχετική εντολή από τις ΗΠΑ.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό και ειδικότερα για τα όσα διαχέονται για «σχέδιο Ανάν 2» ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι:
«Δεν έχουμε ένδειξη για σχέδιο Ανάν. Έχουμε μόνο Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θέτει η κυπριακή πλευρά. Αλλά αυτά θα τα δούμε από τον Οκτώβριο και πέρα, γιατί όπως υπογραμμίζει η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
Πάντως, το σχέδιο Ανάν πριν περίπου δέκα χρόνια, άφησε ένα κεκτημένο. Να μπορεί ο κυπριακός λαός να εκφράζεται με δημοψήφισμα».
Σε ό, τι αφορά τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι:
«Η Ελλάδα ήταν κατά της άρσης του εμπάργκο για τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης και οι χώρες οι οποίες πρωτοστάτησαν στην άρση του εμπάργκο, τώρα δεν θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητάς τους να εξοπλίσουν την ούτως ή άλλως διασπασμένη συριακή αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι εξελέγη νέος επικεφαλής της πριν από λίγες εβδομάδες».
Σε ό, τι αφορά το Ιράν, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι
...«η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε και σε ερώτηση που του έθεσε ο βουλευτής Τομεάρχης του ΚΚΕ για το Κόσοβο. Απάντησε ως εξής:
«Για το Κόσοβο είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την εγκατάσταση Γραφείου Οικονομικού και Εμπορικού Συνδέσμου στην Ελλάδα και το ζήτημα των σχέσεών μας με το Κόσοβο, θα το εξετάσουμε την περίοδο που αρχίζει τώρα υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».
Άξια μνείας η απάντηση του κ. Βενιζέλου στο ερώτημα που του τέθηκε για τη λαθρομετανάστευση.
Απάντησε ότι... 

...«η Ελλάδα αδικείται κατάφωρα από τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, η οποία χρήζει σημαντικών αλλαγών».
Δεν θέλησε, επί του προκειμένου να επεκτείνει τη συζήτηση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top