
Μας τα παρουσιάζουν όλα τόσο περίπλοκα, τόσο δύσκολα στο να τα κατανοήσουμε, τόσο σύνθετα στο να τα αντιμετωπίσουν επαρκώς και προς το κοινό όφελος οι ειδικοί οικονομολόγοι... Είναι όμως άραγε έτσι; Ή μήπως τα πράγματα είναι πολύ απλά και οδηγούν στο σκαμνί τραπεζίτες και πολιτικούς που εμπλέκονται σε μία συνεχή υφαρπαγή του πλούτου που τους εμπιστεύονται οι πολίτες;
Ας προσεγγίσουμε το όλο θέμα με πολύ απλά λόγια...
- Κάποιοι μεγαλομέτοχοι τραπεζών έδιναν τεράστια δάνεια στον εαυτό τους (δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες -Α.Ε.- που ανήκαν στους ίδιους).
- Τα δάνεια αυτά, οι Α.Ε. απλά τα "έτρωγαν" (δηλαδή τα έβαζαν στην τσέπη οι μεταλομέτοχοί τους, δηλαδή αυτοί που... έδιναν τα δάνεια) και αργά ή γρήγορα δεν τα αποπλήρωναν (ως Α.Ε. όμως, οι μέτοχοι τους δεν είχαν... ευθύνη!)
- Οι τράπεζες έβγαζαν «ζημίες» εξαιτίας των δανείων και αυτές τις ζημίες τις πλήρωνε το κράτος (με τα περίφημα «πακέτα διάσωσης»).
- Τα πακέτα διάσωσης τα αντλούν πάντα από το δημόσιο, δηλαδή από εσένα και εμένα και -κυρίως- από τα διάφορα ταμεία.
- Έτσι το Δημόσιο άρχισε να χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να καλύψει τα προβλήματα των τραπεζών και για να πληρώσει όλους εκείνους που χρωστάει, και έτσι άρχισε να βάζει περισσότερους φόρους, οδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.
- Όλο αυτό το παράλογο πράγμα το είδαν πολλοί επιτήδειοι (λαμόγια) και διαπίστωναν ότι όχι μόνο κανένας δεν τιμωρούνταν, αλλά όσοι έπαιρναν μέρος στην απάτη έβγαζαν τεράστια κέρδη και μάλιστα χωρίς κανένα ρίσκο. Έτσι μπήκαν πολλοί στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα το Σύστημα να γεμίσει «Φούσκες».
- Έτσι, το βήμα 5 επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα, μέχρι που μπήκαν στο παιχνίδι και μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι αποφάσισαν να αντλήσουν τα χρήματα από ολόκληρα κράτη. Έκαναν λοιπόν το ίδιο πράγμα που έκαναν στις μικρότερες τράπεζες, αλλά αυτή τη φορά με τα χρήματα ολόκληρων κρατών όπως η Ελλάδα ...με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα...
Το κόλπο με το δημόσιο παίχτηκε λίγο πιο περίπλοκα, αλλά η λογική είναι η ίδια. Πήραν τα κεφάλαια των δημόσιων ταμείων και τα επένδυσαν σε επενδύσεις που ήταν καταδικασμένες. Τα χρήματα φυσικά χάθηκαν (γιατί εκείνοι που ήταν στις "επενδύσεις", δηλαδή οι ίδιοι, τα έφαγαν). Οι επενδυτικοί φορείς (που ήταν τράπεζες) βάρεσαν στη συνέχεια κανόνι (οι περισσότερες όχι πραγματικό, απλά το φώναξαν σαν να συνέβαινε). Και έτσι εμείς όχι μόνο πρέπει να πληρώσουμε τα ταμεία, αλλά να «διασώσουμε» και τις τράπεζες. Δηλαδή, να πληρώσουμε εις διπλούν, δύο φορές ξανά, τα λεφτά που ήδη μας έκλεψαν μια φορά!
Τέτοια απάτη, τόσο έκδηλη και σε τέτοια μεγάλη έκταση, δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία. Οι αυριανοί ιστορικοί θα τραβάνε τα μαλλιά τους!
Οι άνθρωποι που δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση, το έκαναν απλά επειδή ...μπορούσαν! Η όλη απάτη είναι καθαρός εκβιασμός που βασίζεται στην αδυναμία του πλήθους να αντιδράσει, και δεν εμπεριέχει καμία μεγαλοφυία ή έξυπνη σκέψη!
Γιατί όλα αυτά δεν συνέβησαν παλιότερα, είναι μια λογική ερώτηση. Από ό,τι φαίνεται, το καπιταλιστικό σύστημα και οι υποστηρικτές του, κρατούσαν παλιότερα κάποιες ισορροπίες, κάποια προσχήματα, για να μη καταρρεύσει το όλο σύστημα. Σήμερα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο εναλλακτικό οικονομικό σύστημα, αφού το λεγόμενο "σοσιαλιστικό" είτε είναι παρανοϊκό και φασιστικό όπως στη Βόρεια Κορέα, είτε «ξεπουλημένο» στον Καπιταλισμό όπως στην Κίνα.
Αυτή η κατάσταση, μαζί με το ότι υπήρξαν «θεωρητικοί» (όπως αποδεικνύεται ...της κακιάς ώρας) όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, που πίστευαν στην «αυτορύθμιση της ελεύθερης αγοράς», τον λεγόμενο Νεοφιλελευθερισμό, επέτρεψε σε κάποιους να σταματήσουν να τηρούν τα προσχήματα και να παίξουν το παιχνίδι στα όριά του. Φυσικά, το όλο πράγμα είναι παράλογο και για αυτό φτάσαμε στη σημερινή κατάντια του Καπιταλισμού...
Το Κράτος ούτως ή άλλως εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών μέχρι κάποιο ποσό. Από αυτό το ποσό και πάνω, ο καταθέτης θα παίρνει ποσοστό επί του liquidation (διάλυσης) της τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας της. Δηλαδή: Σου "έφαγε" η χρεοκοπημένη τράπεζα 10 εκατομμύρια και δεν σου τα δίνει πίσω, αλλά έχει 1000 σπίτια σε υποθήκη και άλλα 1000 σε περιουσία; Αν αυτά τα δέκα εκατομμύρια αντιστοιχούν στο 1% των χρεών της τράπεζας, τότε σου μεταφέρονται ως αποζημίωση τα περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 1%, δηλαδή 10 σπίτια και 10 υποθήκες. Οπότε, μπορεί να έχασες καταθέσεις, αλλά αποκτάς μια περιουσία που άνετα μπορείς να τη μεταφέρεις σε μια άλλη, υγιή τράπεζα και να πάρεις πίσω το κεφάλαιό σου.
Αν εντοπιστεί έστω και μια εταιρεία στην οποία έχεις συμμετοχή ενώ είσαι και μέτοχος της τράπεζας που τη δανείζει, το δάνειο καταγγέλλεται και το κράτος βάζει τεράστιο πρόστιμο στον μέτοχο και στην τράπεζα.
πηγή
Οι έλληνες πολιτικοί
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί μου φίλοι, Θα προσπαθήσω βάσει απλών συλλογισμών να αποδείξω τι είδους άνθρωποι είναι οι 300 της βουλής, που ‘’κυβερνούσαν’’ την Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Ποιος άνθρωπος θεωρείται επιτυχημένος στη ζωή; Δεν είναι αυτός που επιτυγχάνει οποιονδήποτε στόχο οραματισθεί; Και πότε επιτυγχάνει τον στόχο του αυτός ο άνθρωπος; Όλοι γνωρίζουμε ότι το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί κάποιος πρέπει να το αγαπάει πολύ, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του, να έχει κλίση σ’ αυτό, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε ταλέντο, να είναι πολύ εργατικός πάνω στο αντικείμενο που διάλεξε και να διαθέτει φαντασία. Αν ένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία λείπει, θα του είναι δύσκολο να επιτύχει τον στόχο που έχει βάλει στη ζωή του. Για σκεφθείτε έναν γιατρό που διάλεξε το επάγγελμα-λειτούργημα χωρίς τα στοιχεία που προανέφερα, μόνο και μόνο επειδή θα κέρδιζε πολλά χρήματα. Δηλαδή ο στόχος του θα ήταν τα πολλά χρήματα και η ιατρική θα ήταν το μέσον να τα αποκτήσει. Βέβαια, το αν πέθαιναν και μερικοί ασθενείς του από την ανεπάρκειά του, αυτό δεν θα τον εμπόδιζε να συνεχίσει την ‘’αγαθοεργή’’ του ενασχόληση….
Φαντασθείτε τώρα, στη θέση του γιατρού τούς πολιτικούς που γνωρίζουμε! Ποιος πολιτικός είναι επιτυχημένος; Και γιατί επέλεξε το επάγγελμα (και όχι λειτούργημα γι’ αυτόν), από αγάπη για την ευνομία της πολιτείας και τον διακαή πόθο να υπηρετήσει τον λαό για την ευημερία του; ΟΧΙ!! Επέλεξε το επάγγελμα του πολιτικού γιατί το θεωρεί ως το τέλειο ΜΕΣΟΝ και τον ευκολότερο τρόπο για τον στόχο του, που είναι ο πλουτισμός του. Γιατί αν αγαπούσε το λειτούργημα, θα είχε επιτύχει τον στόχο του. Την ευημερία του λαού. Αντί όμως να θανατώσει μερικούς, όπως ο γιατρός που αναφέραμε, αυτός συμβάλλει στη θανάτωση ενός Έθνους όπως είναι η Ελλάδα.
Αυτοί είναι οι πολιτικοί που γνώρισα, και τώρα στα 71 χρόνια μου βλέπω ξεκάθαρα την γενοκτονία που επιτελείται με πρωταγωνιστές τους 300 άθλιους, άκαρδους, φιλοχρήματους, κενόδοξους και απάτριδες. Με δυο λόγια πρόκειται περί ηλιθίων ανθρωποειδών. Και μην ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Απ τη στιγμή που ευθυγραμμίζονται με τις εντολές του ‘’αρχηγού’’ του κόμματος, αυτό και μόνο το γεγονός είναι που τους αφαιρεί την προσωπικότητα και γίνονται έρμαιά του, ‘’ξεχνώντας’’ την αποστολή τους που είναι, όπως αναφέραμε ήδη, η υπηρεσία τους προς όφελος του λαού.
ΥΔΠΟΧΟΟΣ-Γ.