Μια ανάλυση απο το blog του German Marshall Fund.
Το German Marshall Fund είναι θεσμός που δημιουργήθηκε στα πλαίσια τουMarshall Plan και ασχολείται με ζητήματα που προωθούν τη συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Το 2006 τα κτίρια του στην Ουάσιγκτον εγκαινιάστηκαν από την ίδια την Μέρκελ. Το πρίσμα υπό το οποίο βλέπει τα γεγονότα σηματοδοτεί πως αντιλαμβάνονται το κοινό συμφέρον οι δυο πλευρές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπογραμμίζεται η σημασία της Τουρκίας.
Ακολουθεί το άρθρο:
Η Αραβική Άνοιξη και η κρίση στην ευρωζώνη έχουν αναδιαμορφώσει το στρατηγικό περιβάλλον για το ΝΑΤΟ και τη σχετική αξία των μελών του. Ενώ τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη ασχολούνται με την αναδιοργάνωση των οικονομιών τους υπάρχει ένα μέλος που εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευση του αυξάνοντας τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό το μέλος δεν είναι άλλο από την Τουρκία.
Ο συμβολισμός της συμμετοχής του πρώτου μουσουλμανικού κράτους στο ΝΑΤΟ είναι από μόνος του σημαντικός. Σύμφωνα με το άρθρο, σε πολλές περιοχές του κόσμου, Τούρκοι μέλη των νατοϊκών αποστολών αντιμετωπίζουν λιγότερη εχθρότητα από άλλες εθνότητες. Παράλληλα, η συνδρομή της Τουρκίας αφορά και στην αυξανόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η πρόσφατη συμμετοχή του στην ανοικοδόμηση της Σομαλίας φανερώνει πληθώρα δυνατοτήτων από τη μεριά των τουρκικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε περισσότερα...
Ο συντάκτης του άρθρου δεν παραλείπει να καταδείξει την καθυστέρηση στην ένταξη της Τουρκίας (ούτε καν στις συζητήσεις για την ένταξη λες και είναι βέβαιη η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.) σαν τροχοπέδη στην ενοποίηση των διοικήσεων του ΝΑΤΟ με την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια. Επισημαίνεται ωστόσο πως η οπτική της Τουρκίας θα πρέπει να μετακινηθεί από την καθαρά νεο-οθωμανική σε μια περισσότερο υπερατλαντική που θα αφορά σε διάφορες περιοχές του κόσμου καθώς η σημερινή δυναμική της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη, δικαιολογεί αυτή την διεύρυνση.
Μετά από επαίνους για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το άρθρο συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδρασαν σαν σταθεροποιητικός παράγοντας εκκοσμίκευσης στο εσωτερικό της Τουρκίας για χρόνια. Τονίζει ότι έφτασε η ώρα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τον ρόλο που τους αρμόζει, ενός εξέχοντος θεσμού ασφάλειας που είναι σε θέση να διεκδικήσει τη δημοφιλία που είχε κάποτε στην τούρκικη κοινωνία. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το επιστέγασμα του άρθρου είναι πως σε μια περίοδο που αμφισβητείται η ικανότητα της Δύσης να ηγείται στον κόσμο η ενθάρρυνση της Τουρκίας να συμμετέχει στην εξέλιξη του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου