Στο επίκεντρο και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το Greentree 2
Του Νίκου Στέλγια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό του και συζήτησε μαζί της το πολιτικό μέλλον της Συρίας. Στην κοινή τοποθέτηση Νταβούτογλου – Κλίντον επικράτησαν «σκληρές τοποθετήσεις» για το μέλλον του καθεστώτος της Συρίας. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά τόνισε για μια ακόμη φορά ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εντατικών διαπραγματεύσεων με το Ιράν.
Η τουρκική εφημερίδα «Zaman», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει την Τρίτη ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου έπειτα από την τετράωρη συνάντησή τους ότι το θέμα της Συρίας κυριάρχησε στη συνάντηση και ότι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, του Κατάρ και της Τυνησίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής, στην Τυνησία.
Τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσο και η Αμερικανίδα ομόλογός του τόνισαν τη σημασία αύξησης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία.
Η εφημερίδα προσθέτει ακόμα ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εμπέδωση της δημοκρατίας στο Ιράκ, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον Καύκασο καθώς και το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον «ηγετικό και υποδειγματικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή», εξέφρασε την ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και τόνισε τον «εποικοδομητικό» ρόλο της Τουρκίας σχετικά με τη χώρα αυτή.
Και οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν αισιοδοξία για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ υπογράμμισαν τη σημασία επίλυσης της πυρηνικής κρίσης με το Ιράν με διπλωματικά μέσα.
Και το Κυπριακό στην ατζέντα του Νταβούτογλου
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την τουρκική πρωτεύουσα, στη συνάντηση Νταβούτογλου – Κλίντον συζητήθηκε και το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης. Ωστόσο, τουρκικοί δημοσιογραφικοί κύκλοι συμπεραίνουν ότι στη συνάντηση Νταβούτογλου – Κλίντον συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το Greentree 2 και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να επεξηγήσει τις τουρκικές θέσεις για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος.
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται την Τρίτη στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η τουρκική εφημερίδα «Vatan» στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το σχέδιο Κύπρου διέρρευσε και πάλι» γράφει ότι διέρρευσε και πάλι στον Τύπο από τους Ε/κ το σχέδιο του κειμένου που ετοιμάστηκε για τις συνομιλίες ειρήνης. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου είπε ότι πριν το κείμενο αυτό συζητηθεί με την τουρκική πλευρά, η Ε/κ πλευρά το διέρρευσε στα πολιτικά κόμματα και στον Τύπο, και τόνισε: «Αυτό είναι μια τακτική για την παρεμπόδιση της συμφωνίας».
Από την άλλη, η εφημερίδα «Takvim» στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Κυνήγι προδοτών στην Κύπρο» γράφει ότι ξεκίνησε ανάκριση μετά τον ισχυρισμό πως ορισμένοι δικηγόροι βοήθησαν Ισραηλινούς στο να πάρουν οικόπεδα στην «ΤΔΒΚ» και ότι στο θέμα είναι αναμεμειγμένοι και ορισμένοι «κρατικοί» αρμόδιοι. Μετά τους ισχυρισμούς αυτούς ο «πρόεδρος» του «Δικηγορικού Συλλόγου» της «ΤΔΒΚ» Χασάν Σοζμένερ είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί θα διερευνηθούν και ότι αν απαιτηθεί, οι δικηγόροι που έχουν ανάμειξη θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό.
Ερντογάν: Η Γαλλία δεν είναι κατάλληλη για διαιτησία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η Sabah αναφέρει ότι σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν ΑΝS, ο π/θ Ερντογάν κάλεσε τη Γαλλία να αποσυρθεί από την ομάδα Minsk που διαμεσολαβεί για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι έπειτα από την ψήφιση του νόμου ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας, η Γαλλία δεν μπορεί να θεωρηθεί αδέκαστη και αντικειμενική χώρα και για αυτό τον λόγο τη διαιτησία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να αναλάβουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και να εμπλακεί στην υπόθεση και το Σ.Α. του ΟΗΕ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου