GuidePedia

0


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί την Κύπρο μέσα στον Φεβρουάριο, και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη τέτοια επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στο νησί αυτό της Μεσογείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Λευκωσία μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών στο έδαφός της.
Πρόκειται για μια διπλή εξέλιξη που έχει αφετηρία της τον αμοιβαίο φόβο και τον ανταγωνισμό απέναντι στη Τουρκία, η οποία έχει εμμέσως απειλήσει και τις δυο χώρες με στρατιωτική δράση. Την Κύπρο εξαιτίας της άντλησης θαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που η Άγκυρα θεωρεί ότι ανήκουν στην ίδια, και το Ισραήλ σε σχέση με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας,  που η ίδια θεωρεί παράνομη.
Τελευταία, η Τουρκία αναβάθμισε την ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, και απείλησε να στείλει πολεμική συνοδεία στα πλοία που μεταφέρουν «ανθρωπιστική» βοήθεια στη Γάζα.
Η νέα δεσμευτική συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ, πρέπει να ιδωθεί μέσα σε γενικότερα πλαίσια.
Η κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ιράν, με το πυρηνικό του πρόγραμμα σε εξέλιξη, η αυξανόμενη δύναμη της ισλαμικής Τουρκίας, και η αυξανόμενη πολιτική δύναμη των ισλαμικών κομμάτων στον αραβικό κόσμο μετά την «αραβική άνοιξη», όλα αυτά συντελούν σε μια διάθεση του Ισραήλ να επαναπρογραμματίσει την «περιφερειακή» του πολιτική, την οποία εμπνεύστηκε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας David Ben-Gurion.
Η πολιτική αυτή βασίζονταν στη δημιουργία συμμαχιών με τους εχθρούς των εχθρών του Ισραήλ. Δηλαδή τις μη αραβικές χώρες και μειονότητες πέριξ του αραβικού κόσμου, όπως το Ιράν, η Τουρκία, οι Κούρδοι, και οι Χριστιανοί του Λιβάνου, και του Νότιου Σουδάν.
Η σημερινή πραγματικότητα, που συμπεριλαμβάνει πλέον ριζοσπαστικές αραβικές χώρες και κόμματα, και όλο και πιο επιθετικά μη αραβικά κράτη (Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν), έχει οδηγήσει το Ισραήλ στο να επεκτείνει τον κύκλο των πιθανώς φιλικών ή συμμαχικών πλευρών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν κράτη όπως το Αζερμπαϊτζάν, την Ινδία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, και την Κύπρο.
Τον περασμένο μήνα επισκέφτηκε το Ισραήλ ο πρόεδρος του Ν. Σουδάν, και την επίσκεψη αυτή θα ανταποδώσει αργότερα μέσα στο 2012, και ο Netanyahu.
Επί δεκαετίες ολόκληρες, οι Ισραηλινοί προμήθευαν με όπλα και εκπαίδευαν τους Χριστιανούς αντάρτες του Σουδάν, στον αγώνα τους εναντίον της μουσουλμανικής κυβέρνησης. Τώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε το Νότιο Σουδάν, η συμμαχία αυτή θα επισημοποιηθεί και θα αυξηθεί σε μέγεθος.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν μια μυστική συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, και που λέγεται ότι αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ελεγχόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, που στην ουσία ελέγχει η ίδια τον Λίβανο, έχει δηλώσει πως οι ισραηλινές εγκαταστάσεις άντλησης και εξόρυξης φυσικού αερίου αποτελούν νόμιμους στόχους επίθεσης, ισχυριζόμενη πως η τοποθεσία τους ανήκει στην λιβανική ΑΟΖ.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, κρατούσαν το Ισραήλ σε απόσταση, προτιμώντας την φιλία και το εμπόριο με τους πολύ περισσότερους και σαφώς πιο πλούσιους Άραβες. Το επιθετικό όμως Ισλάμ, που οι Έλληνες θεωρούν καταπιεστικό και απειλητικό, έκανε και τους Κύπριους να αλλάξουν ρότα. Μπορεί η ισλαμική Τουρκία να θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως μετριοπαθής, αλλά σ αυτό δεν συμφωνούν οι γείτονές της.
Τον Δεκέμβριο του 2010, το Ισραήλ και η Κύπρος συμφώνησαν στην οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων οικονομικών συνόρων, μια συμφωνία που η Άγκυρα χαρακτήρισε ως «τρέλα».
Τελευταία, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου επισκέφτηκε το Ισραήλ (άλλη μια πρωτιά)  και υπέγραψε συμφωνία βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα μοιράζονται πληροφορίες. Οι Κύπριοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον στην βοήθεια που μπορούν να τους παράσχουν οι Ισραηλινοί στην επιτήρηση του εναέριου χώρου πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις εξόρυξής του, καθώς και στην παροχή υποστήριξης στις δικές τους ανεπαρκείς ναυτικές περιπόλους μέσα στα όρια της ΑΟΖ τους.
Το Ισραήλ με τη σειρά του  ζήτησε από την Λευκωσία να επιτρέψει την μετεγκατάσταση αεροσκαφών του στην αεροπορική βάση Α. Παπανδρέου, έξω από την Πάφο της Δυτικής Κύπρου.
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν η επίσκεψη του Netanyahu στην μαρτυρική γειτονική χώρα θα είναι όντως ιστορική, αλλά το σίγουρο είναι πως γεννιέται μια νέα ισχυρή συμμαχία στην περιοχή.

Του Benny Morris
The National Interest

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top