GuidePedia

0



Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί προσεκτικά την επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στην επίδραση που αυτές θα μπορούσαν να έχουν σε πιθανή αντίδραση της Αγκυρας στην έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο τον προσεχή Οκτώβριο από την Κύπρο και το Ισραήλ. Αναμφίβολα, το θέμα αυτό θα απασχολήσει και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη ο οποίος μεταβαίνει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ για συναντήσεις κορυφής με την ισραηλινή ηγεσία.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας
Πάντως, η Αθήνα θα επιμείνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες εισηγήσεις, στην τακτική ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν καθορίζεται από την εξέλιξη των σχέσεων Αγκυρας – Τελ Αβίβ. Οι ίδιες εισηγήσεις επέμεναν ότι οι Ισραηλινοί θα αντιδράσουν συγκρατημένα, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θα σταματήσει να εξετάζει τρόπους για γεφύρωση του χάσματος στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό δήλωσε πηγή από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Haaretz». Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα πιστεύουν ότι το «νήμα της εμπιστοσύνης» στις τουρκοϊσραηλινές έχει μεν σπάσει, αλλά το Ισραήλ έχει μακροπρόθεσμα περισσότερα να χάσει από το πάγωμα των σχέσεών του με την Αγκυρα, κυρίως σε στρατιωτικό – αμυντικό επίπεδο.
Αιτία όλων αυτών των εξελίξεων αποτελεί η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ έπειτα από τη δημοσιοποίηση, την Παρασκευή, της Έκθεσης Πάλμερ για τα όσα συνέβησαν στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» κατά τη διάρκεια του πρώτου στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας το Μάιο του 2010.
Η έκθεση, η δημοσιοποίηση της οποίας καθυστέρησε με την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν μία συμβιβαστική λύση που δεν θα οδηγούσε στα άκρα τις διμερείς τους σχέσεις, χαρακτηρίζει «νόμιμο» τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, αλλά «υπερβολική και παράλογη» τη χρήση βίας.
Επιπλέον, στην έκθεση δεν συνιστάται στο Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά απλώς να προβεί σε «κατάλληλη δήλωση λύπης» (appropriate statement of regret).

Προχωρά η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία
Την ίδια στιγμή πάντως, η συνεργασία Αθήνας και Τελ Αβίβ στον αμυντικό τομέα ενισχύεται. Η επίσκεψη του κ. Μπεγλίτη αναμένεται άλλωστε να σηματοδοτήσει και την επισημοποίηση της εξοπλιστικής συνεργασίας, καθώς προβλέπεται να κλείσει η προμήθεια συστημάτων SPICE 1000/2000. Τα συγκεκριμένα συστήματα βοηθούν στην καθοδήγηση και στη μεγαλύτερη ακρίβεια ρίψης βομβών για βόμβες 500 και 1000 λιβρών. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος θα υπογράψει Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας, θα συναντηθεί με όλη την ισραηλινή ηγεσία και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ. Θα μεταβεί επίσης στο εργοστάσιο της εταιρείας Rafael που παράγει τα SPICE.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Μπεγλίτη θα βρεθεί και το πρόγραμμα ασκήσεων των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών. Προσεχώς άλλωστε αναμένεται να διεξαχθεί και η αναβληθείσα, έπειτα από αίτημα του Ισραήλ, άσκηση έρευνας και διάσωσης στην Ανδραβίδα, ενώ ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται εντός του φθινοπώρου να μετασταθμεύσουν σε υπερσύγχρονες ισραηλινές βάσεις και να πραγματοποιήσουν μαζί με ισραηλινά μαχητικά άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η άσκηση αυτή σχεδιάζεται να λάβει χώρα σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των γεωτρήσεων Κύπρου και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top