GuidePedia

0
photo

Ο τρέχων πληθυσμός των φυλακών της Τουρκίας υπερβαίνει τους 124.000, ο υψηλότερος των τελευταίων ετών, σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η τελευταία έκδοση της Παγκόσμιας Λίστας Πληθυσμού Φυλακών, που συντάσσεται από την ερευνητική ομάδα Διεθνές Κέντρο Μελέτης Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων που έχει ως βάση της το Λονδίνο, αποκάλυψε πως ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές διπλασιάστηκε μεταξύ του 2006 και του 2010.
Η αύξηση δημιούργησε μεγάλες ανησυχίες στις τοπικές και διεθνείς ομάδες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων, οι οποίες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για υπερπληθυσμό στις φυλακές.
"Το νομικό σύστημα έχει βρει μια ισχυρή μέθοδο στη χώρα μας για την τιμωρία κάθε υπόπτου, ακόμη και των παιδιών μερικές φορές, τη φυλάκισή τους", αναφέρει στους SETimes ο Οζτούρκ Τουρκντογκάν, πρόεδρος του Ομίλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRA) με έδρα την Ιστανμπούλ, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι δικαστές κρατούν φυλακισμένο για χρόνια σχεδόν κάθε ύποπτο μέχρι να ολοκληρωθούν οι ερευνητικές διαδικασίες της δίκης τους.
"Σχεδόν το 47% των φυλακισμένων κρατείται χωρίις δικαστική απόφαση", λέει.
Περίπου 7.000 φυλακισμένοι κρατούνται για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με την έρευνα του HRA.
"Η Τουρκία διαθέτει ακόμη αυταρχικούς νόμους σχετικά με την ελευθερία του λόγου, έναν αντι-τρομοκρατικό νόμο σε συνδυασμό με ένα μη ανεκτικό κράτος και μια κυβέρνηση που φυλάκισε πολλούς Κούρδους δημοσιογράφους", λέει ο Μαρκ Γκιγιέ, Ολλανδός δημοσιογράφος και εισηγητής με έδρα την Ιστανμπούλ.
"Έχουν υπάρξει πάρα πολλές συλλήψεις υπόπτων -- πολιτών και στρατιωτικών -- που λέγεται πως αφορούν συνομωσίες [Εργκένεγκον, Μπαλιγιόζ, κτλ.] για την ανατροπή της κυβέρνησης", αναφέρει στους SETimes.
Ο Γκοκάν Καπόγλου, ηγέτης του Ιδρύματος Στρατηγικής Έρευνας της Ανατολίας με έδρα της Άγκυρα, ανησυχεί πως μερικές φορές οι δίκες διαρκούν τόσο πολύ που οι κατηγορούμενοι πεθαίνουν στη φυλακή.
Συγκεκριμένα στην υπόθεση Εργκένεγκον, "204 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές, περιμένοντας την αναγγελία της ποινής τους. Αυτό είναι άδικο", λέει στους SETimes, κατηγορώντας τα δικαστήρια για πολιτικοποίηση.
Πέρα από τις πολιτικές φυλακίσεις, ο Γκιγιέ αναφέρει και άλλες λόγους για την αύξηση του πληθυσμού των φυλακών. "Οι νόμοι σχετικά με τους φόνους τιμής ενημερώθηκαν και δεν τιμωρείται αυστηρότερα μόνο ο δολοφόνος, αλλά όλα τα μέλη της οικογένειας που συνομώτησαν μαζί του για τη διάπραξη του φόνου", είπε.
Ο Μουσταφά Σονμέζ, ερευνητής δημοσιογράφος, πιστεύει πως το φταίξιμο μοιράζονται τόσο τα άδικα δικαστήρια όσο και η αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας.
"Πείνα, προβλήματα ανεργίας, επιδείνωση της κατανομής του εισοδήματος, δυσπιστία προς το δικαστικό σύστημα και τάσεις που ενθαρρύνουν τη μαφία είναι οι μείζονες παράγοντες που κρύβονται πίσω από το πρόβλημα", αναφέρει στους SETimes.
"Ληστεία, πλαστογραφία και συμμετοχή σε ένοπλα εγκλήματα αποτελούν τις δημοφιλέστερες περιπτώσεις όπου οι δικαστές φυλακίζουν άμεσα τους υπόπτους", προσθέτει.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται επειδή αντιτίθενται στη στρατιωτική θητεία και σε άλλους νόμους, προσθέτει ο Σονμέζ.
"Οι δικαστές ήταν πάντοτε συμπαθητικοί προς την πολιτική κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά τα τελευταία εννέα χρόνια, λόγω της αυξημένης δύναμης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, η συμπάθεια [ των δικαστών] μετατράπηκε σε εξάρτηση [από την κυβέρνηση]", εξηγεί ο Τουρκντογκάν.
Παράλληλα, οι αρχές στην Άγκυρα διαφωνούν και περιγράφουν το νομικό σύστημα ως "ένα στοιχείο του εκδημοκρατισμού και της εκπολιτικοποίησης της Τουρκίας".

"Υλοποιούμε αλλαγές στους νόμους, ακόμη και στο Σύνταγμα, καθιστώντας τα δικαστήρια πιο ανεξάρτητα, μια κίνηση που στηρίχτηκε έντονα από τον τουρκικό λαό", λέει ο Γιλμάζ Τούνκ, βουλευτής του AKP και εκπρόσωπος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου, στους SETimes, προσθέτοντας πως η αύξηση του πληθυσμού των φυλακών "είναι ένδειξη απονομής δικαιοσύνης και όχι έλλειψης αυτής".
"Αυτοί που κατηγορούν τα δικαστήρια πως δεν είναι ανεξάρτητα είναι αυτοί που προσπαθούν να επηρρεάσουν τις αποφάσεις των δικαστών", λέει.
"Ακόμη και εάν μερικές φορές οι δίκες αργούν να ολοκληρωθούν, αυτό δεν έχει καμία σχέση με πολιτική ανάμειξη. Κάθε υπόθεση έχει πολλές περιπλοκές, πειστήρια που πρέπει να επαληθευτούν και ύποπτους που πρέπει να ανακριθούν", λέει, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση Εργκένεγκον χρειάστηκε πάνω από 200 συνεδριάσεις του δικαστηρίου έως τώρα.
Παράλληλα, ο Τουνκ λέει, οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στο μέλλον, παρά την αντίσταση προς αυτές.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top