GuidePedia

0
photo

Εξαιτίας της ανίσχυρης επίσημης υποστήριξης για τους μετανάστες και τους αιτούντες ασύλου, οι ΜΚΟ και οι ακτιβιστές προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια, ενώ η ΕΕ απαιτεί αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.

Ο Φέστους Οκέι, Νιγηριανός μετανάστης, σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο αστυνομικό τμήμα του Μπεγιόγλου στην Ιστανμπούλ στις 20 Αυγούστου 2007, όταν συνελήφθη επειδή σύμφωνα με ισχυρισμούς μετέφερε ναρκωτικά. Το Αρχηγείο της Αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι ο Οκέι πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να αρπάξει το όπλο του αστυνομικού Σενγκίζ Γιλντίζ, και ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε στην πάλη που ακολούθησε. Παρόλα αυτά, η δίκη του Γιλντίζ δεν έχει γίνει ακόμη καθώς το δικαστήριο αναμένει επιβεβαίωση από τη Νιγηρία για την εξακρίβωση του θύματος.
Από την αρχή της υπόθεσης, μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων -- συμπεριλαμβανομένων των: Ένωση Πολιτών του Ελσίνκι, Ελευθερία για την Ένωση της Γης και Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -- έχουν μαζέψει υπογραφές προκειμένου να επέμβουν στην υπόθεση, ισχυριζόμενοι ότι η ταυτότητα του Οκέι επιβεβαιώθηκε επίσημα όταν μεταφέρθηκε το σώμα του στη Νιγηρία.
Ο Μπουρτσού Οζαγιαντίν, ένας από τους εθελοντές δικηγόρους για τον Οκέι και μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Μεταναστών, είπε στους SETimes ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός δεν συνελήφθη ποτέ και συνεχίζει να εργάζεται. "Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τη συνείδησή μας", πρόσθεσε.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει εκ νέου επικρίσεις για την μεταναστευτική πολιτική της Τουρκίας και τη μεταχείριση των μεταναστών.
"Ο θάνατος του Φέστους Οκέι δεν είναι ακόμα μια δολοφονία ως αποτέλεσμα της ασυτνομική βίας, αλλά μάλλον έχει τραβήξει την προσοχή στα προβλήματα των μεταναστών και έχει γίνει έμβλημα με τα προβλήματα μετά θάνατον που αφορούν την ταυτότητά του", είπε ο Ουφούκ Αχίσκα μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Μεταναστατών, στους SETimes.
Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη που αφορά στο Καθεστώς των Προσφύγων, αλλά με μια σημαντική επιφύλαξη: καθεστώς πρόσφυγα μπορεί μόνο να δοθεί σε όσους προέρχονται από την Ευρώπη.
Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο πρέπει να εγγραφούν στο Τμήμα Αλλοδαπών και την UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) προκειμένου να λάβουν προσωρινό καθεστώς αιτούντων ασύλου, και ύστερα πολλοί στέλνονται σε δορυφορικές πόλεις στην Ανατολία. Οι αιτούντες ασύλου έχουν το δικαίωμα να γίνουν πρόσφυγες σε μια τρίτη χώρα εκτός από τη χώρα καταγωγής τους ή την Τουρκία και λαμβάνουν ένα μικρό μηνιαίο επίδομα καθώς επίσης και ένα δελτίο ταυτότητας που εκδίδεται από την UNHCR.
Σύμφωνα με την UNHCR, υπάρχουν 6.232 αιτούντες ασύλου και 12.327 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σομαλία. Παρόλα αυτά, ο ανεπίσημος αριθμός μεταναστών λέγεται ότι είναι 500.000 - 1,5 εκατομμύρια, εξαιτίας της χαλαρής πολιτικής της Τουρκίας για τις βίζα, τη γεωγραφία, τα διάτρητα σύνορα, και την εγγύτητα στην Ευρώπη, προορισμός πολλών παράνομων μεταναστών.
Αμφότεροι οι νόμιμοι και οι παράνομοι μετανάστες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην Τουρκία - περιμένοντας στην αφάνεια, στα περιθώρια της κοινωνίας με περιορισμένη πρόσβαση στην απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, και την κατάλληλη στέγαση.
"Στην καθημερινή ζωή, δεν έχουν άδεια εργασίας ή άλλη κοινωνική ασφάλεια. … Ζουν μια πολύ αβέβαιη ζωή", είπε στους SETimes ο Μπεγκούμ Οζντέν Φιράτ, ένας από τους ενάγοντες που επεμβαίνουν για την τρέχουσα υπόθεση του Οκέι.
"Η Τουρκία πολύ σοβαρά χρειάζεται ένα πρόγραμμα για την προστασία των προσφύγων", είπε ο Μουράτ Σέκιτς της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας στους SETimes, προσθέτοντας ότι η ΕΕ αξιολογεί την πολιτική για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας των συνόρων της και όχι ως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πράγματι, η παράνομη μετανάστευση - συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης σαρκός και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών -- στην ΕΕ από την Τουρκία αποτελεί σημαντική ανησυχία. Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βρετανίας πρόσφατα δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους της προτού μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ.
Παρόλα αυτά, οι κακές συνθήκες και η κατάσταση αφάνειας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Τουρκία προσθέτουν μόνο περαιτέρω κίνητρα για τους παράνομους μετανάστες προκειμένου να προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει συνταξει σχέδιο νόμου σχετικά με τους αλλοδαπούς, το οποίο έχει ως στόχο να απαλύνει τη δοκιμασία των νόμιμων προσφύγων μέσω της πρόσβασης στην απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, και τη στέγαση.
Σύμφωνα με τον Κέκιτς, αυτό το σχέδιο νόμου, που προετοιμάστηκε με τη συμμετοχή οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων, θα ήταν σημαντική βελτίωση στους υπάρχοντες νόμους
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top