GuidePedia

0
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Οι διαδηλώσεις στο κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου μέσα σε ολόκληρο τον Φεβρουάριο και τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών ώστε η Άγκυρα «να πάρει τα χέρια της από τους Τουρκοκύπριους» έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα, ο οποίος ήταν εμφανής στις δηλώσεις που πραγματοποίησε όλο αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Τον προβληματισμό της τουρκικής κυβέρνησης μεγιστοποιεί το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αντιδράσεων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, συμπίπτουν με τη συγκυρία των εξεγέρσεων και των ανατροπών του πολιτικού status στον βορειοαφρικανικό χώρο, στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα στον Αραβικό κόσμο.
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, η μετριοπαθής ισλαμική κυβέρνηση, η οποία ως κυρίαρχος πολιτικά φορέας υποτίθεται ότι ξεριζώνει τους παρακρατικούς μηχανισμούς του βαθέος κράτους (υποθέσεις Εργκένεγκον και «Βαριοπούλας»), οι οποίοι πρωτίστως απείλησαν την ίδια την κυβέρνηση, όπως επίσης υποτίθεαι ότι θέλει να  πείσει τη Δύση ότι μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας σε μία περιοχή, η οποία κυριολεκτικά «φλέγεται», δίνει την εντύπωση ότι επιδίδεται σε ένα διαρκές «κυνήγι μαγισσών» διώκοντας δημοσιογράφους.
Τις προηγούμενες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε εκδηλώσεις αυταρχισμού με την σύλληψη αντιφρονούντων δημοσιογράφων, όπως ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ Σονέρ Γιαλτσίν. Να υπενθυμιστεί ότι ο Γιαλτσίν είχε δημοσιεύσει, μέσω της ιστοσελίδας του, φωτογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν, παραμονές  των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκένεγκον», Τούρκους αστυνομικούς να εκπαιδεύονται από Αμερικανούς.
Όμως, το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, αφού την περασμένο Σάββατο, σημειώθηκε επίθεση με πυροβολισμούς στα γραφεία της εφημερίδας «Άφρικα» στην κατεχόμενη Λευκωσία, την στιγμή μάλιστα που εκεί βρίσκονταν 10 δημοσιογράφοι. Η εφημερίδα «Άφρικα» έχει στηρίξει μέχρι σήμερα τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον της Άγκυρας.
Δεν χωρά αμφιβολία, ότι η συγκεκριμένη επίθεση συνιστά απόπειρα εκφοβισμού όλων εκείνων, οι οποίοι αντιδρούν στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία για τα κατεχόμενα, στα μέτρα λιτότητας, αλλά και στη προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου του ψευδοκράτους.
Μάλιστα η συγκεκριμένη εφημερίδα προχώρησε, τις προηγούμενες ημέρες, σε ενθάρρυνση των διαδηλωτών ώστε να πάρουν μαζί  τους πανό εναντίον της Άγκυρας σε επόμενη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ενώ έχει στηρίξει σταθερά την μερική αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Παρακράτος
Σήμερα, που οι Τουρκοκύπριοι, πείθονται όλο και περισσότερο ότι πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της αποδέσμευσης από την Τουρκία, αντιλαμβανόμενοι ότι το ψευδοκράτος, ως μη αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από κανέναν μηχανισμό στήριξης, η Άγκυρα αποφασίζει να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις ενεργοποιώντας μηχανισμούς, οι οποίοι βρίσκονται εκτός θεσμικού πολιτικού πλαισίου. Ποιοι είναι λοιπόν, εκείνοι, οι οποίοι εξαπέλυσαν τα πυρά τους εναντίον του Τύπου στα κατεχόμενα;
«Αγανακτισμένοι» έποικοι, εντεταλμένα όργανα της ΜΙΤ ή Γκρίζοι Λύκοι; Αλήθεια, έχει «ξεριζωθεί» το παρακράτος στην Τουρκία ή άλλαξε χέρια; Στην Τουρκία το παρακράτος έχει πολλά ονόματα: «Χεζμπολάχ» (σουνιτική ισλαμιστική κουρδική οργάνωση στην Τουρκία), «Εργκένεγκον», «Γκρίζοι Λύκοι», «Βαριοπούλα». Οι «Γκρίζοι Λύκοι» έχουν ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο κατεχόμενο βόρειο Τμήμα της Κύπρου και είναι νωπές ακόμη οι μνήμες, από το «άνοιγμα» που είχαν πραγματοποιήσει προς το AKP το 2007 ενόψει της εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ στη θέση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top