GuidePedia

0

Σε υπό διαμόρφωση σινορωσικό άξονα κατά της Ιαπωνίας παραπέμπουν οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ από την άλλοτε ρωσική και σήμερα κινεζική πόλη Νταλιάν.
«Οι δεσμοί των δύο λαών μας είναι σφραγισμένοι από αίμα, σε παλιές μάχες κατά του κοινού εχθρού», τόνισε ο Μεντβέντεφ στο ξεκίνημα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, αφού κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο πεσόντων του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου του 1905 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γειτονική βάση Πορτ Αρθουρ υπήρξε θέατρο σκληρών μαχών και στους δύο πολέμους.
Οι Σοβιετικοί την παρέδωσαν το 1955 στην Κίνα, αφού την απελευθέρωσαν από τους Ιάπωνες. Στο στρατιωτικό νεκροταφείο ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με την 73χρονη κόρη του Μάο Τσετούνγκ, Λι Μιν, ενώ αργότερα στο Ρωσικό Ινστιτούτο του Νταλιάν προέτρεψε τους «Ρώσους να μάθουν Κινεζικά και τους Κινέζους να μάθουν Ρωσικά».

Συνοριακές διαφορές

Οι de facto αντι-ιαπωνικές δηλώσεις του Μεντβέντεφ «ακύρωσαν» προηγούμενη διευκρίνιση του Κρεμλίνου πως η επίσκεψή του στην Κίνα δεν περικλείει «αντι-ιαπωνικό μήνυμα», στη χειρότερη περίοδο των σινο-ιαπωνικών σχέσεων, λόγω συνοριακών διαφορών.

Σήμερα, στο Πεκίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χου Ζιντάο για την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών και θα συζητήσουν για τα πυρηνικά του Ιράν και της Β. Κορέας. Καθώς η Μόσχα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα, οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν το κινεζικό τμήμα του αγωγού Σκοβοντίροβο (Ανατ. Σιβηρία) - Ντακίνγκ (κινεζικό λιμάνι στον Ειρηνικό).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΓΩΓΟΙ



Η Μόσχα και το Πεκίνο υπόγραψαν ένα σύνολο Συμφώνων και Συμφωνιών συνεργασίας, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ειδικός Οδικός Χάρτης στον ενεργειακό τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σήμερα στο Πεκίνο υπογράφτηκαν Συμφωνίες που αφορούν εγγυήσεις της εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, για τους όρους εξαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και για την κατασκευή δύο νέων μονάδων του Ατομικού Ηλεκτρικού Σταθμού στην Κίνα.Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο πάτησαν μαζί το συμβολικό κουμπί «επανεκκίνισης» των προμηθειών πετρελαίου από την Ανατολική Σιβηρία προς την Κίνα. Οι ηγέτες των δύο χωρών έθεσαν σε λειτουργία τον πετρελαιαγωγό η εμπορική εκμετάλευση του οποίου θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2011. Ο αγωγός αυτός θα αντικαταστήσει τις σημερινές σιδηροδρομικές προμήθειες πετρελαίου και θα κάνει σταθερές τις ποσότητες των εξαγωγών ύψους 15 εκατ. τόνων πετρελαίου το χρόνο.

Εκτός απ’ αυτό δημιουργεί ειδικές τεχνολογικές δυνατότητες διπλασιασμού των προμηθειών ως 30 εκατ, τόνους το χρόνο.Μία από τις βασικές ίντριγκες των συνομιλιών στο Πεκίνο στάθηκε η τιμή του φυσικού αερίου. Η Κίνα δεν θέλει να αγοράζει το φυσικό σύμφωνα με την μέση Ευρωπαϊκή τιμή. Το πρόβλημα αυτό προς το παρόν παραμένει ανοιχτό αλλά οι 2 χώρες δεμσέυτηκαν για την οριστική διευθέτηση εντός του 2011.

Τα 2 μέρη μελετούν επισταμένα όλα τα σημεία της συνεργασίας- υποδομές, διάφορα δρομολόγια, διάφορα κοιτάσματα, διάφορες πηγές προμηθειών, μαζί και τα θέματα χρηματοδότησης. Σε περίπτωση επίτευξης συνεννόησης πάνω σε όλα αυτά τα θέματα- μάλιστα δεν αμφιβάλλουμε για αυτό- από το 2015 θα αρχίσει η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα»,- παρατήρησε ο Ιγκόρ Σέτσιν.Σ

τις 27 Σεπτεμβρίου επίσης η ρωσική εταιρεία "Γκαζπρόμ" και η κινέζικη εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα υπογράψουν Συμφωνία για τους όρους εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου. Προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο αγωγοί φυσικού αερίου ολικής ισχύος 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα διοχετεύονται μέσω του "South Stream" από τη Ρωσία προς τη νότια Ευρώπη. Τα μέρη προσδιόρισαν και το κατώτερο όριο αγοράς φυσικού αερίου.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη δημιουργία στην ΄Απω Ανατολή νέου περιφερειακού ενεργειακού Κέντρου πάνω στη βάση των σιβηρικών κοιτασμάτων, μαζί και με σκοπό τη διαφοροποίηση των εξαγωγών της και την κατάκτηση νέων ελεύθερων χώρων στις διεθνείς αγορές. Οι Συμφωνίες με μία από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης , την Κίνα, αποτελούν βήμα ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο, που οι ΗΠΑ, η Ν. Κορεα, η Ιαπωνία και η Κίνα αγοράζουν σήμερα ήδη ρωσικό πετρελαίο και φυσικό αέριο.

Τώρα έρχεται η σειρά δεκάδων άλλων χωρών της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού.Η Ευρώπη όμως ακόμα το σκέπτεται...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δημοσίευση σχολίου

 
Top