Λεπτομέρειες για την «αμυντική συμφωνία» που υπέγραψε η Βόρεια Κορέα με την Ρωσία, μια από τις συνέπειες της οποίας είναι και η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρουσίασε η νοτιοκορεατική εφημερίδα «The Korea Herald».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται και έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (INSS), μια δεξαμενής σκέψης που σχετίζεται με την υπηρεσία Ασφαλείας (NIS) της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα έσπευσε να στείλει στρατεύματα στην Ρωσία λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε πρόωρο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την Ουκρανία…Δεδομένων των αβέβαιων προοπτικών πολέμου μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, η Πιονγκγιάνγκ κινήθηκε γρήγορα για να δεσμεύσει εκ των προτέρων τη Μόσχα στην εξωτερική στρατηγική της», αναφέρει η έκθεση του INSS.
Μιλώντας στην «The Korea Herald» ο βουλευτής Wi Sung-lac, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Σεούλ στη Ρωσία, ανέφερε ότι η είσοδος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας «δεν είναι καθόλου κακή συμφωνία» για τη Βόρεια Κορέα.
Φαγητό και υψηλοί μισθοί
Πρώτον, η οικονομική και επισιτιστική κρίση της χώρας αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική αποζημίωση για τη συμβολή της στην πολεμική προσπάθεια, δήλωσε ο Wi, ο οποίος ενημερώθηκε από την NIS ως μέλος της επιτροπής πληροφοριών της Εθνοσυνέλευσης.
Η NIS ανέφερε στη Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε στρατιώτης της Βόρειας Κορέας που αποστέλλεται για να πολεμήσει για τη Ρωσία θα πληρώνεται μηνιαίο μισθό περίπου 2.000 δολαρίων. Τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πιστεύεται ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσια έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο βουλευτής.
Εκτός από τα στρατεύματα, περίπου 4.000 Βορειοκορεάτες εργάτες βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία, σύμφωνα με την NIS. Ο μέσος μισθός τους πιστεύεται ότι είναι περίπου 800 δολάρια το μήνα.
Η Wi δήλωσε ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, η Βόρεια Κορέα παράγει περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, όπως ρύζι, κριθάρι και σιτάρι, σύμφωνα με τη δική της ανακοίνωση. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι στην πραγματικότητα πατάτες, με το ρύζι να θεωρείται ότι αποτελεί λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου, εξήγησε.
«Οι 4 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που η Βόρεια Κορέα λέει ότι παράγει ετησίως είναι στην πραγματικότητα περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι λιγότεροι από αυτό που χρειάζεται για να ταΐσει τη χώρα. Εάν η Ρωσία προσφέρει 600.000 έως 700.000 τόνους ρυζιού, αυτό είναι αρκετό για να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ αυτού που θα χρειαζόταν η Βόρεια Κορέα για να καλύψει τη ζήτηση του έτους», είπε.
Πυρομαχικά και στρατιωτική τεχνολογία
Τώρα που η Ρωσία αγοράζει βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα, μεγάλο μέρος της έλλειψης τροφίμων «πιθανώς ανακουφίστηκε μέσω του εμπορίου όπλων», είπε. «Πουλώντας οβίδες πυροβολικού αξίας λίγων εμπορευματοκιβωτίων, η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερα από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ρυζιού».
Η NIS ανέφερε στη Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία πιστεύεται επίσης ότι βοηθά τη Βόρεια Κορέα με προηγμένη διαστημική τεχνολογία, καθώς η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να εκτοξεύσει έναν άλλο στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο.
Αλλά το πιο «θελκτικό» μέρος της συμφωνίας που εξασφαλίζει η Βόρεια Κορέα από την διμερή συμφωνία, είναι πως πιθανότατα «δεσμεύει» τη Ρωσία να πολεμήσει μαζί της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην κορεατική χερσόνησο.
«Η Βόρεια Κορέα έχει καταγραφεί ότι έχει πολεμήσει για τη Ρωσία. Εάν υπάρξει ποτέ πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα μπορεί τώρα να περιμένει από τη Ρωσία να έρθει και να βοηθήσει», δήλωσε ο Wi.
Ο Nam Sung-wook, πρώην πρόεδρος του INSS, δήλωσε στην Korea Herald ότι το think tank NIS «υποβαθμίζει» τη σημασία της συμμετοχής της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας με τις πρόσφατες εκθέσεις του.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου