GuidePedia

0


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Σε αεροπορικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την περασμένη Δευτέρα , είχαμε τον θάνατο δύο Ιρανών στρατηγών ,καθώς και πέντε στρατιωτικών συμβούλων.

Η επίθεση θεωρείται από πολλούς ότι ήταν ισραηλινή, μια από τις πιο σημαντικές έως τώρα κατά των ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, την οποία το Ισραήλ ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε εχει αρνηθεί. Η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, ενισχύοντας τους φόβους για διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Για αυτό το Ισραήλ προετοιμάζεται πυρετωδώς για ενδεχόμενα αντίποινα από το Ιράν .

Είναι γεγονός ότι το Ιράν συνδέεται με όλες τις συγκρούσεις και τις εστίες ανάφλεξης, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως Ισραήλ και Γάζα, Υεμένη και Ερυθρά Θάλασσα, Λίβανος, Συρία, Ιράκ, και τελευταία Πακιστάν και ενισχύει την ανάπτυξη δυνάμεων που πολεμούν τους εχθρούς του, δηλαδή κυρίως τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους ,σε όλη τη Μεση Ανατολη , καθώς και σε συγκρούσεις με αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις. Ιράν εδώ και καιρό εξοπλίζει, εκπαιδεύει, χρηματοδοτεί, συμβουλεύει,κατευθύνει και χρησιμοποιεί ένοπλα κινήματα με τα οποία έχει κοινούς εχθρούs .

Το Ιράν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ως τους μεγαλύτερους εχθρούς του, εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, μετά την επαναστασταση του 1979, οπου στο Ιράν εγκαθιδρύθηκε η σιιτική μουσουλμανική θεοκρατία και οι ηγέτες του έχουν ορκιστεί να καταστρέψουν το Ισραήλ.

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν , με την βοήθεια της Ρωσίας αλλα και της Κίνας επιδιώκει να εδραιωθεί ως το ισχυρότερο κράτος στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, με τον κύριο αντίπαλό του, τη Σαουδική Αραβία, να έχει συμμαχήσει με τις ΗΠΑ.

Το δόγμα του Ιράν σήμερα είναι η στρατηγική της «εμπρόσθιας άμυνας»,δηλαδή εκτιμούν ότι για να υπερασπιστεί τον εαυτό της η χώρα τους πρέπει να αναλάβει δράση εκτός των συνόρων της, αυτό μπορεί να είναι στο Ιράκ, στη Συρία, την Υεμένη, στο Λίβανο ,την Παλαιστίνη ή στο Πακιστάν . Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί άμεσα σε πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ, ωστόσο, γενικά, η Τεχεράνη έχει αντιμετωπίσει τους εχθρούς της στο εξωτερικό, κυρίως μέσω «αντιπροσώπων» ή, αλλιώς, «πληρεξουσίων», ωστόσο, διστάζει να εμπλακεί άμεσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους, προχωρώντας σε σοβαρά αντίποινα ή σε πόλεμο μαζί τους.

Η παραπάνω στρατηγική είναι αμφιλεγόμενη, όπως και τα αποτελέσματά της, στην ευρύτερη περιοχή. Τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν πρόσφατα σε ιρανικό έδαφος. Επιπλέον, εδώ και χρόνια το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξουδετερωνοντας κάποια από τα βασικά στελέχη του και καταστρέφοντας εγκαταστάσεις του.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως κορυφαία απειλή για την ίδια τη ύπαρξη του και θέλει να εξάλειψη η να μειώσει αυτή την απειλή με ένα «αποφασιστικό χτύπημα».

Όμως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υποστεί συντριπτικό πλήγμα η στρατιωτική υποδομή του Ιράν, το οποίο εδώ και δεκαετίες προετοιμάζεται για έναν ασύμμετρο πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και αυτό το γνωριζει καλά η ηγεσία του Ισραήλ.

Αν οι υπόγειες εγκαταστάσεις της Χαμάς είναι σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ σήμερα, αυτές του Ιράν είναι άλυτος επιχειρησιακός και τεχνικός γρυφος . Το Ιράν εκτιμάται ότι εχει κατασκευάσει ενα ολόκληρο υπόγειο κοσμο μέσα σε ορεινούς όγκους, οπου κρύβονται τα πιο συγχρονα και φονικά του οπλικά συστήματα . Οι υπόγειες αυτες υποδομές πολύ δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν και πιο δύσκολα να προσβληθούν ακομη και από ειδικα όπλα.

Γενικά οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν μεγάλη έμφαση σε μεθοδολογίες κάλυψης, απόκρυψης,παραλλαγής και παραπλάνησης και διαθέτουν πλήθος εγκαταστάσεων καμουφλαρισμένων σε πολιτικά κτήρια όπως σχολεία, τζάμια, νοσοκομεία κλπ . Οι Ιρανοί είναι αυτοί που κατασκεύασαν τα τούνελ εντός κατοικημένων τόπων στην Λωρίδα της Γάζας , είναι αυτοί που εκπαιδευουν την Χαμάς σε ανάλογες επιχειρήσεις .

Ομως οι κυρώσεις και το εμπάργκο που εδώ και δεκαετίες εχουν επιβάλει οι Δυτικές Χώρες στο Ιράν , λόγω του πυρηνικού προγράμματος ,έχουν υποβαθμίσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες και την οικονομία, αλλα και την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό του θεοκρατικού καθεστώτος .

Για αυτό εκτιμάται ότι η Τεχεράνη δεν θα παρεκκλίνει από την προσέγγιση που υιοθέτησε από τον Οκτώβριο , που άρχισε η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, για την αποφυγή της άμεσης σύγκρουσης με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που υποστηρίζει συμμάχους που έχουν χτυπήσει το Ισραήλ, τα αμερικανικά στρατεύματα και τα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας σε επιθέσεις που λένε ότι έχουν στόχο να στηρίξει τη Γάζα. Το Ιράν δύσκολα θα επιχειρήσει απ’ευθειας κτυπημα εναντίον του Ισραήλ , παρά μόνο δια «αντιπροσώπων» , όπως πράττει μεχρι τώρα .

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση , με απρόβλεπτα αποτελέσματα για την περιφερειακή αλλα και την παγκόσμια ασφάλεια αλλα και την παγκόσμια οικονομία.
Τελικά σήμερα μπορούμε να πουμε ο Διπολικός Κόσμος δεν ήταν καθόλου άναρχος, η κάθε υπερδύναμη «μάζευε το δικό της στρατόπεδο» . Σήμερα όμως στον Πολυπολικό Κοσμο που ζούμε , η γεωπολιτική «αναρχία» τείνει να γίνει κανόνας ,με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να εκραγούν συγκρούσεις να είναι ορατός ……

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top