GuidePedia

0


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Γιατί η άσκηση «Ηνίοχος» αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη αεροπορική συνεκπαίδευση στην Γηραιά Ήπειρο; 36 μαχητικά αεροσκάφη από 9 χώρες και περισσότερα από 70 ελληνικά, απαντούν στο ερώτημα. Από τους αριθμούς και μόνο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι απογειώσεις από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, από την 8η Απριλίου και για 10 ημέρες, θα συμπληρώνουν τριψήφιο αριθμό. Πολλές φορές και κατά το παρελθόν τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το αεροπορικό επιτελείο μαρτυρούσαν ότι σχεδόν κάθε μέρα οι απογειώσεις ξεπερνούσαν τις 100 ημερησίως. Και το μέγεθος αυτό δείχνει ένα επιπλέον στοιχείο, ότι οι ξένες αποστολές επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σχεδόν σε όλα τα σενάρια ασκήσεων, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν στον αέρα με την ελληνική ελίτ. Στον «Ηνίοχο» του 2024 συναντώνται όλα τα σύγχρονα μαχητικά 4ης και 4,5 γενιάς, δημιουργώντας το διαλειτουργικό πλέγμα που επιδιώκουν πάντοτε οι σχεδιαστές των σεναρίων.

Οι ΝΟΤΑΜ που έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κατόπιν αιτήματος της πολεμικής, κατ’ ουσίαν «κλειδώνουν» από τις 08/04 ως τις 18/04, ιδιαίτερα μεγάλα τμήματα του FIR Αθηνών, ενώ ξεχωριστής αξίας θεωρούνται εκείνα που βρίσκονται στο Αν. Αιγαίο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σενάρια που απαιτούν την παρουσία και συνεργασία με Jtac, τα περισσότερα, αν όχι όλα, πρόκειται να διεξαχθούν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας Και αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνεται καθώς υπάρχει η απαίτηση για άμεση απενημέρωση μέσω crypto video chat. Δηλαδή το στέλεχος ειδικών επιχειρήσεων πρέπει να περνά πληροφορίες στο λεγόμενο «white cell» πού είναι στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Το «white cell» είναι το κέντρο επιχειρήσεων που στήνεται μόνο σε μια πολεμική περίοδο και όχι σε ειρηνική.

Από αυτό και μόνο διακρίνεται ο τρόπος και η κουλτούρα μέσα από την οποία το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής και στο σύνολό της η πολεμική αεροπορία έχει χτίσει κομμάτι- κομμάτι την άσκηση «Ηνίοχος», κατά την οποία προσομοιάζονται καθαρά πολεμικά σενάρια και δοκιμάζεται οτιδήποτε αφορά την τακτική και τον τρόπο δράσης στο σύγχρονο περιβάλλον. Στα «κλειδωμένα» τμήματα του FIR θα συναντώνται τα δικινητήρια Rafale της Γαλλίας και του Κατάρ, τα F-18 των Ισπανών, τα Eurofighter Typhoon των Σαουδαράβων και των Βρετανών. Εκεί θα επιχειρούν και τα F-16 ελληνικά, αμερικανικά και Ρουμανικά. Επιπρόσθετα, μια και ο «Ηνίοχος» έχει εξελιχθεί σε διακλαδική άσκηση, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Δευτέρα 08/04 είναι από τις ημέρες που κατ’ ουσίαν ξεκινά η εκτέλεση των σεναρίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις μετέχουσες χώρες. Οι λεγόμενες «οικογενειακές» ή πτήσεις εξοικείωσης (σ.σ. familiarization flights) είχαν ξεκινήσει με την άφιξη των αποστολών, όπου οι αεροπόροι από τις σύμμαχες χώρες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και το «terrain masking» στο ονειρεμένο περιβάλλον που προσφέρει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διέλευση σε χαμηλό ύψος μέσα στο φαράγγι είναι μια άσκηση που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως πτήση κάτω από τα ραντάρ με την βοήθεια κάλυψης που προσφέρει ο ορεινός όγκος. Σημαντικά asset για τον «Ηνίοχο» είναι τρία, το γαλλικό ιπτάμενο ραντάρ, το ελληνικό αλλά και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper των ΗΠΑ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top