GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ως ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέσα για να ασκήσει πίεση κατά των δυτικών εθνών

Το Κρεμλίνο θέλοντας να περιορίσει τη ναυτιλία στα διεθνή ύδατα, ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει οποιοδήποτε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που πιστεύει ότι κατευθύνεται σε ουκρανικό λιμάνι, ως εχθρικό στρατιωτικό μέσο μεταφοράς.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις και πιθανότητα κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε επίσης ότι, η πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι, σε μια επίδειξη δύναμης προχώρησε η Ρωσία, πραγματοποιώντας ασκήσεις για την απομόνωση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η σύγχρονη κορβέτα της Ρωσίας «Sergey Kotov» έχει αποσταλεί στη νότια Μαύρη Θάλασσα, για να περιπολεί τη ναυτιλιακή διαδρομή από τον Βόσπορο προς την Οδησσό.



Πρόκειται για το ίδιο ρωσικό πολεμικό πλοίο που το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ισχυρίστηκε ότι, εξουδετέρωσε ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) που φέρεται να συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον του στις 25 Ιουλίου.

Το «Sergey Kotov» είναι ένα μεγάλο περιπολικό πλοίο και είναι ένα από τα τέσσερα από αυτά τα εξαιρετικά σύγχρονα σκάφη που βρίσκονται επί του παρόντος σε ενεργή υπηρεσία με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι, υπάρχει απτή πιθανότητα να ενσωματωθεί σε μια ομάδα πλοίων που τους έχει ανατεθεί η αναχαίτιση εμπορικών πλοίων που η Ρωσία πιστεύει ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

Στις 25 Ιουλίου, σε μια ξεχωριστή αξιολόγηση πληροφοριών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι από τις 18 Ιουλίου, η Ρωσία είχε εντείνει τις επιθέσεις της στην Οδησσό και τις λιμενικές υποδομές στη νότια περιοχή της Ουκρανίας μετά την απόφασή της να αποχωρήσουν από τη συμφωνία σιτηρών.

Γιατί η Ρωσία εγκατέλειψε την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα;

Η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μιας πιθανής καταστροφής. Βάσει αυτής της συμφωνίας, τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας-Οδησσός, Chornomorsk και Pivdennyi (πρώην Yuzhny)- είχαν άδεια να εξάγουν εμπορικά τρόφιμα και λιπάσματα.

Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση και η ομαλή λειτουργία, εκπρόσωποι από όλα τα συμμετέχοντα μέρη (Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και ΟΗΕ) πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτά τα λιμάνια.

Οι δυτικές κυρώσεις δεν επέβαλαν ποτέ περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας. Ωστόσο, ως μέρος της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία έλαβε πρόσθετες εγγυήσεις ότι τα γεωργικά προϊόντα και τα λιπάσματα της θα εξακολουθούσαν να εξαιρούνται από τυχόν κυρώσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η τελευταία αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να είναι μια στρατηγική κίνηση για να χρησιμοποιηθεί η συμμετοχή της στη συμφωνία ως διαπραγματευτικό χαρτί για την εξασφάλιση πρόσθετων κυρώσεων.

Η δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια αξιολόγηση που δηλώνει ότι, το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ως ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μέσα για να ασκήσει πίεση κατά των δυτικών εθνών.

Με την αποχώρηση από τη συμφωνία, η Ρωσία στοχεύει να εξασφαλίσει ορισμένες παραχωρήσεις από τη διεθνή κοινότητα. Το ISW τόνισε περαιτέρω ότι, ως απάντηση στην αποχώρησή του από τη συμφωνία, το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση επείγοντος γύρω από την πιθανή επιστροφή του στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό γίνεται με εντατικά χτυπήματα σε λιμάνια της Ουκρανίας και υποδομές σιτηρών και με απειλές για στόχευση πολιτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι ενέργειες υποδηλώνουν κλιμάκωση των εντάσεων και θέτουν σημαντικούς κινδύνους για το θαλάσσιο εμπόριο και την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top