GuidePedia

0

Τα τουρκικά Bayraktar σταμάτησαν τους Ρώσους στον δρόμο για το Κίεβο και τώρα τουρκικές βόμβες τους καθυστερούν στο Μπαχμούτ-Σολεντάρ- Έχουμε μια πραγματική “ τερατώδη σχέση” μεταξύ Τούρκων και Ρώσων η οποία μελλοντικά θα καταλήξει σε μετωπική στρατιωτική σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Jack Detsch, δημοσιογράφο του Πενταγώνου ειδικό σε θέματα ασφάλειας, και τον Robbie Gramer, δημοσιογράφο ειδικό σε θέματα ασφάλειας, η Τουρκία άρχισε να στέλνει στην Ουκρανία, βόμβες διασποράς για συστήματα πυροβολικού στα τέλη του 2022, και αφού το Κίεβο παρακαλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για πυρομαχικά, δήλωσαν στο Foreign Policy νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης που γνωρίζουν την απόφαση, δίνοντας στο Κίεβο μια ισχυρό, αλλά αμφιλεγόμενο ηθικά όπλο, για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και την μαζική εξόντωση ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης.

Η Τουρκία άρχισε να στέλνει τις πρώτες παρτίδες των βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης (DPICM) τον Νοέμβριο του 2022, τα οποία είχαν κατασκευαστεί κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο συμφωνίας συμπαραγωγής με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα όπλα έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν άρματα μάχης , ενώ εκρήγνυνται σε μικρότερα υποπυρομαχικά, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στο πεδίο της μάχης για χρόνια εάν δεν εκραγούν αμέσως. Κάθε βόμβα σκορπίζει περίπου 88 μικρότερες βόμβες.
Η κίνηση, την οποία η Τουρκία επιδίωξε να κρατήσει μυστική εδώ και μήνες, υπογραμμίζει επίσης μια άκρως επιθετική κίνηση κατά της Μόσχας σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, μετά την προμήθεια του Κιέβου με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που βοήθησαν να διακοπεί η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο.
«Αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πρόσβαση [στην Ουκρανία] σε πυρομαχικά διασποράς, η Τουρκία ήταν το μόνο μέρος που μπορούσαν να τα αποκτήσουν», είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Απλώς δείχνει πώς, ακόμη και όταν η Τουρκία συμπαραστέκεται στη Ρωσία από ορισμένες απόψεις, έχει γίνει ένας πραγματικά σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας στρατιωτικά», τόνισε ο ίδιος.



Ούτε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ούτε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απάντησαν στο αίτημα της Foreign Policy για σχολιασμό.

Η παράδοση των πυρομαχικών DPICM από την Τουρκία δείχνει πώς η Άγκυρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να διακόψει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας σε κρίσιμες στιγμές του πολέμου.

Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 βοήθησαν στην αναχαίτιση των ρωσικών τεθωρακισμένων φαλαγγών που συνέκλιναν στο Κίεβο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ενώ φέρεται να είχαν ρόλο στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva.
Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι η Τουρκία λειτουργεί αθόρυβα ως “μια γέφυρα προμήθειας” drone από την αεροπορική βάση Corlu κοντά στο εργοστάσιο Bayraktar TB2, προς την Πολωνία, και από εκεί στην Ουκρανία.

Η Τουρκία διαθέτει μεγάλο απόθεμα βομβών διασποράς απειλώντας έτσι και την Ελλάδα

Αν και η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες πυρομαχικών διασποράς που διαθέτει στο απόθεμά της, η Mechanical and Chemical Industry Corporation με έδρα την Άγκυρα έχει κατασκευάσει στο παρελθόν ένα βλήμα πυροβολικού εκτεταμένου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευτεί από πυροβόλα 155 mm, το οποίο είναι τύπου DPICM.

Η Roketsan, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός όπλων, κατασκεύασε κάποτε πυραύλους TRK-122 για συστήματα πυροβολικού 122 mm που διασκορπίζουν επίσης υποπυρομαχικά DPICM.
Η Σλοβακία, η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει πυρομαχικά διασποράς στην Τουρκία στο παρελθόν.
Σύμφωνα με ανεξάρτητες στρατιωτικές πηγές, τα τουρκικά πυρομαχικά διασποράς (DPICM) στοχεύουν τους χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται μέσα στις τάφρους, οι οποίες δεν είναι ενισχυμένες ή καλυμμένες, στο ανοιχτό έδαφος του Ντονμπάς.

Ο Dan Rice, πρόεδρος του Thayer Leadership, ενός οργανισμού ανάπτυξης ηγεσιών, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως σύμβουλος του αρχηγού ΓΕΣ της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «έτσι για κάθε υποπυρομαχικό διασποράς που πέφτει, θα έχετε 10 νεκρούς Ρώσους κτυπώντας έτσι και το ηθικό τους».

Την ίδια περίοδο ο Ερντογάν, αν αντιμετωπίζει μια τεράστια μάχη επανεκλογής φέτος με την οικονομία να πλήττεται από πληθωρισμό, φαίνεται ότι διατηρεί μια συνεπή πολιτική κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας.

Ενώ ενεργεί ως οικονομικός φίλος του Κρεμλίνου, συμμάχησε με άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στρατιωτικά εναντίον της Ρωσίας, με την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Αν και το Κρεμλίνο έχει απογοητευτεί με τις τουρκικές στρατιωτικές παραδόσεις στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει ταυτόχρονα επεκτείνει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Ρωσία, ανατρέποντας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ να απομονώσουν τη ρωσική οικονομία από τις παγκόσμιες αγορές.

Η Τουρκία έχει φρενάρει τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προς μεγάλη απογοήτευση άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Ο Πούτιν είναι αναστατωμένος. Όμως, ενώ η θέση της Τουρκίας δεν είναι ιδανική, αλλά υπάρχει οικονομική πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές [και] ανάσα. Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν», δήλωσε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον.

«Αυτό είναι ένα βιώσιμο status quo για τον Πούτιν», τόνισε ο ίδιος.

Όσο την έχει ανάγκη ο Πούτιν την Τουρκία, πιθανόν να κάνει τα στραβά μάτια σε όλα αυτά που προμηθεύει η Άγκυρα στην Ουκρανία, αλλά η συνέχεια στις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι σίγουρα άκρως αμφιλεγόμενη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως έχουμε μια πραγματική “ τερατώδη σχέση” μεταξύ Τούρκων και Ρώσων, η οποία σε μελλοντικό διάστημα θα καταλήξει σε πλήρη αντιπαλότητα ειδικά στον Καύκασο, και την γύρω περιοχή στην οποία οι Τούρκοι θέλουν να βάλουν “πόδι”. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top