GuidePedia

0

Βενιζέλος Κώστας
Η επόμενη κίνηση της κατοχικής Τουρκίας είναι να στείλει στην περιοχή της Κρήτης ερευνητικό σκάφος. Κι αυτό γιατί θέλει αμέσως μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη να κάνει κινήσεις εδραίωσης των νέων παράνομων δεδομένων. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή γεωτρύπανου, πλην όμως αυτό φαίνεται ότι δεν θα γίνει σύντομα. Την ίδια ώρα, προφανώς και με τις κινήσεις αυτές επιδιώκει να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές της Αθήνας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως η Άγκυρα θα επιδιώξει βαθμηδόν να στρατιωτικοποιήσει την ένταση.

Παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις στην περιοχή της Κρήτης, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παράνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι προφανές πως τα πιο πάνω εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας για αναβάθμιση της επιρροής της και επέκτασης της επικράτειάς της. Σημειώνεται συναφώς ότι η κατοχική Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ. Περαιτέρω, στην Αιθιοπία έχει στείλει αξιωματικούς και εκπαιδεύουν τον τοπικό στρατό.

Ακόμη διατηρεί κατοχικό στρατό στην Κύπρο, ενώ έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Στους σχεδιασμούς είναι να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια αυξάνοντας την επιρροή της. Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές προκλήσεις και σχεδιάζουν αντιδράσεις. Η απάντησή τους προφανώς και θα πρέπει να ενοχλήσει ή και να προκαλέσει κόστος στην κατοχική δύναμη. Μια τέτοια κίνηση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θα συνιστά ένα τετελεσμένο από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς, που θα συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Μια κίνηση που δεν θα μπορεί να ανατραπεί.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Αίγυπτος μπορεί να έχουν συμφωνήσει, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ, ωστόσο αυτό αντιμετωπίζει δυσκολίες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ενώ για χρόνια η Αίγυπτος ήθελε τον καθορισμό ΑΟΖ και η Ελλάδα ήταν επιφυλακτική, τώρα φαίνεται να αλλάζουν οι ρόλοι. Η Αίγυπτος εγείρει κάποια ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι ζητά μεγαλύτερη ΑΟΖ επειδή διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή. Περισσότερες λεπτομέρειες σε μερικές ώρες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top