Από την μια πλευρά οι Τούρκοι επιτελείς στέλνουν στα Ανατολικά σύνορα τους, κατά των Κούρδων ως «πρόβατα επί σφαγή» τακτικό στρατό, δίχως να έχουν φανεί δείγματα ουσιαστικής διακλαδικότητας, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ουσιαστικά πλήγματα.
Από την άλλη ξεκάθαρα οι γείτονες μας αποκτούν ουσιαστική πολεμική εμπειρία, με τα φέρετρα που επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία, να μην ενδιαφέρουν τόσο πολύ την κοινή γνώμη και φυσικά να μην επηρεάζονται στελέχη και στρατεύσιμοι από τις απώλειες στην μάχη.
Το τελευταίο σίγουρα δρα καταλυτικά στον τομέα των ψυχολογικών επιχειρήσεων υπέρ της Άγκυρας η οποία φροντίζει να ποτιστούν όλοι οι υπόλοιποι με το απαραίτητο μίσος που απαιτείται ώστε να συνεχιστούν οι αιματηρές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών.
Τι δείχνουν οι έως τώρα αναλύσεις που γίνονται για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις Η οργάνωση που είχαν και διατηρούν οι «άτακτοι» του ανταρτοπόλεμου Κούρδοι, είχαν προκαλέσει σοβαρότατες απώλειες στον τακτικό στρατό της Τουρκίας, οι οποίες φυσικά είχαν επιδράσει στην ψυχολογία του αντιπάλου.
Οι κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας πολλές φορές έχουν αναλυθεί στο Ελληνικό επιτελείο και δεν είναι λίγα τα συμπεράσματα που βγαίνουν μέσα από τις δυο προηγούμενες επιχειρήσεις της γειτονικής μας χώρας κατά των Κούρδων οι οποίοι μάχονται μόνοι τους απέναντι σε μια χώρα με ισχυρή υπεροπλία στην περιοχή.
Στο δόγμα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών είχαν φανεί πολύ σοβαρές ελλείψεις από τον τακτικό στρατό της Τουρκίας, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές τακτικές δυνάμεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Τα πλάνα από επιθέσεων που είχαν πραγματοποιήσει Κούρδοι κατά του Στρατού της Τουρκίας και είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέσω του διαδικτύου, αναδείκνυαν ότι δεν υπήρχε συντονισμός κινήσεων, όπως στην περίπτωση πλήγματος σε άρμα μάχης της Τουρκίας, που αντί να υπάρχει ανασύνταξη δυνάμεων και κάλυψη εκείνων που είχαν δεχτεί το χτύπημα, φαίνονταν το αψυχολόγητο της στιγμής με ανούσιες κινήσεις των υπολοίπων αρμάτων μπρος ή προς τα πίσω σ’ ένα πεδίο που κανείς δεν ήξερε τι τους επιφύλασσε η επόμενη στιγμή.
Συμπερασματικά σε τέτοιου είδους στιγμές που δεν ήταν μια ή δυο ή μια τυχαία στιγμή, ήταν ξεκάθαρο ότι το επίπεδο εκπαίδευσης σε καταστάσεις απεμπλοκής με τον αντίπαλο, δεν ήταν ούτε καν οι στοιχειώδεις. Σε άλλη περίπτωση είχε φανεί πως η συνεργασία μηχανοκίνητου πεζικού και αρμάτων μάχης δεν υπήρχε, δρούσαν ξεχωριστά και μεμονωμένα οι δυνάμεις κι εκεί φάνηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι στην Τουρκία δεν μετράνε καθόλου τις απώλειες που μπορεί να έχουν, στέλνοντας τακτικό στρατό ως «ώμο κρέας, προβάτων επί σφαγή.»
Άλλος κόσμος η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κι άλλος ο Στρατός Ξηράς της Τουρκίας Η έννοια της διακλαδικότητας, αν όχι και των τριών κλάδων των ΤΕΔ, δεν έχει φανεί στις δυο προηγούμενες επιχειρήσεις ούτε μεταξύ Στρατού Ξηράς και Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η δράση και σ’ αυτό το επίπεδο θεωρείται μεμονωμένη, π.χ., μόνο η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίζει ορεινά σπήλαια και κρησφύγετα. Μόνο οι Ίλες των αρμάτων μάχης να προελαύνουν στο Κομπάνι.
Συνδυασμένη δράση, όπως νοείται κατά τα Δυτικά πρότυπα, που τόσες διασυμμαχικές ασκήσεις γίνονται για να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ δυνάμεων του ΝΑΤΟ και η διακλαδικότητα ανάμεσα στις δυνάμεις ενός κράτους μέλους της Συμμαχίας, δεν έχουν φανεί από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τις δυο προγενέστερες επιχειρήσεις που είχαν κάνει οι Τούρκοι κατά των Κούρδων μαχητών.
Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας διαφημίζεται και η πολεμική εμπειρία αποκτάται Επιπλέον με τα Τ-129, τα εγχώρια επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτει η Τουρκία, από τη μια πλευρά- όπως και στο επίπεδο των UAV – η γειτονική χώρα έχει ξεχωρίσει πως πόνταρε και ως ένα σημείο κερδίζει στον εξοπλιστικό τομέα, αναδεικνύοντας ότι μπορεί να έχει και να στηρίζεται σε δικές της αποκλειστικά εξοπλιστικές κινήσεις.
Όμως μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που συλλέγονται αναφέρουν πως δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερη μαχητική ικανότητα και στο κομμάτι της Αεροπορίας Στρατού. Αντιθέτως με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, όχι μόνο στον επιτηρητικό τομέα, αλλά και στον καθαρά επιθετικό, έχουν δείξει πως εκεί τα κατάφερε η εγχώρια πολεμική τους βιομηχανία.
Όλα τα προηγούμενα είναι σίγουρα στα κατά εκτός των UAV, όμως πολεμώντας μαθαίνει κανείς πως να μην επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, αποκτά την πολεμική εμπειρία που θέλει και πολλές φορές έχει φανεί ότι επιδιώκει.
Θα επαναλάβουμε κλείνοντας και μια σημαντική πληροφορία; πως οι μονάδες που αποστέλλονται στα Ανατολικά σύνορά, στη συνέχεια επιστρέφουν και ορισμένες από αυτές- κυρίως οι Αξιωματικοί με την πολεμική εμπειρία- μετατίθενται σε μονάδες στα παράλια, με ότι αυτό σημαίνει για το επιθετικό πνεύμα που επιθυμούν οι γείτονές μας να υπάρχει στο στράτευμά τους.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου