Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Έγκριτοι αναλυτές και αρθρογράφοι κάνουν εκτιμήσεις σχετικά με την πτώση-αποχώρηση του Ερντογάν από την εξουσία. Ο προβληματισμός τους αφορά στον τρόπο της απομάκρυνσης , αν θα είναι ήπιος, αν θα πέσει στα μαλακά ή τραγικός. Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν μπορεί να μαζευτεί με τίποτα . Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την χώρα τους είναι ο ίδιος ο σουλτάνος, ο οποίος βλέποντας το χαλί να γλιστρά κάτω από τα πόδια του γίνεται συνεχώς πιο εριστικός κι επιθετικός.
Πρώην στενοί συνεργάτες και συνιδρυτές του Κόμματος φεύγουν αηδιασμένοι από τη διαφθορά , την διεθνή απομόνωση και την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Ο Πρόεδρος ξέχασε την λαϊκή ρήση που λέει:”Όταν αναρριχάσαι στην κορυφή πρέπει να συμπεριφέρεσαι καλά στους ανθρώπους που περνούν από δίπλα σου, γιατί θα τους ανταμώσεις ξανά όταν επιστρέφεις”.
Ο κάθε πολίτης μπορεί να μην αντιδρά στις παραβιάσεις των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρά όμως πολύ άσχημα όταν η οικονομική κρίση αγγίζει την τσέπη του.
Στα πολιτικά παρασκήνια ακούγεται όλο και πιο έντονα η φράση “Ο Ερντογάν έφθασε στο τέλος του δρόμου”. Η άποψη αυτή τεκμηριώνεται με την δραστηριότητα του κραταιού TUSIAD (Επαγγελματικό και βιομηχανικό επιμελητήριο ) . Αντιπροσωπεία του οποίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Simon Kaslowski επισκέπτονται τις ημέρες αυτές την Ουάσιγκτον. Την ώρα δηλαδή που η Αμερική ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400 οι ολιγάρχες σπεύδουν στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, θα επισκεφθούν το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο εμπορίου. Η τελευταία επίσκεψη είναι μάλλον στάχτη στα μάτια για να καλύψει όλες τις άλλες.
Οι παλαιότεροι μπορεί να θυμούνται το πώς ανατράπηκε ο Ετζεβίτ την ώρα που ήταν στην κορυφή, ως κατακτητής της Κύπρου. Το 1977 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με ποσοστό 41,4%. Στις αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν για την συμπλήρωση πέντε εδρών έχασε και τις πέντε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί παραδίδοντας την σκυτάλη στον Ντεμιρέλ και λίγους μήνες μετά στη Χούντα του Εβρέν. Τι είχε συμβεί και ο Ετζεβίτ ηττήθηκε; Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο TUSIAD έβγαλε μια οκτασέλιδη ανακοίνωση , η οποία δημοσιεύτηκε σε όλο τον Τύπο επί τέσσερις μέρες, στην οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση για πολλά κυρίως όμως για την οικονομική της πολιτική. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεχάσουν οι πολίτες τον ήρωα, τον πορθητή της Κύπρου.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης.
Η αγορά των S-400 φαίνεται πως θα καθορίσει το μέλλον του Ερντογάν. Όταν διαβάσει κανείς την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνάντηση Τράμπ-Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στην Οσάκα στα πλαίσια της συνόδου των G-20, διαπιστώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων :”Η Τουρκία διατηρεί μια στρατιωτική δύναμη 65.000 ανδρών στα σύνορα με τη Συρία. Ο Ερντογάν, έχει τεράστιο πρόβλημα με τους Κούρδους της Συρίας. Ήθελε να τους εξαφανίσει από τον χάρτη. Οι Κούρδοι μας βοήθησαν στο θέμα του ISIS. Εξαφανίσαμε 100% την εξουσία τους. Κατά συνέπεια επικοινώνησα με τον Ερντογάν και του είπα να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια. Κι εκείνος σταμάτησε και δεν το έκανε. Είχε προετοιμαστεί να εξαφανίσει τους ανθρώπους με τους οποίους καταπολεμήσαμε τον ISIS. Του είπα δεν θα το κάνεις και δεν το έκανε. Γι αυτό το λόγο διατηρούμε μια σχέση”…
Η στάση αυτή προκάλεσε πανικό στην Άγκυρα . Οι δηλώσεις “δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού μορφώματος στα νότια σύνορα μας” δεν υποστηρίζεται από κανέναν.
Αυτός ίσως είναι και ο μόνος λόγος που ανάγκασε τον Πρόεδρο να αγοράσει τους S-400για να “δωροδοκήσει” τους Ρώσους μήπως και κερδίσει τη συμπαράσταση τους για την εξόντωση των Κούρδων.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου