Τη λύση στο πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων φαίνεται ότι δεν θα τη δώσουν τελικά τα ενεργειακά αλλά ο τουρισμός. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να είναι η υπόθεση μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα με τον υπουργό πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος βέβαια… μας χαιρέτισε παραιτούμενος από ευθιξία, μετά το τρομακτικό φιάσκο της Ολυμπίας…
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο ανδρών, τα δύο υπουργεία σχεδιάζουν τα τουριστικά πακέτα για την Ρωσία για το έτος 2014. Πιο συγκεκριμένα το έτος 2014 έχει ανακηρυχτεί ως έτος πολιτισμού και παρουσίας της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα. Έτσι φαίνεται να έχει προετοιμαστεί μία σειρά εκδηλώσεων ενώ υπήρξε και συζήτηση για το θέμα των θεωρήσεων για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος (ελπίζουμε και ο διάδοχός του να ανταποκριθεί και να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες), πως η συνεχής συνεργασία των δύο υπουργείων οδήγησε στην θεαματική αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία, κάτι το οποίο έδωσε μία ανάσα ζωής στην πληττόμενη ελληνική οικονομία, ειδικά της βορείου Ελλάδας. Επιπροσθέτως, η Αθήνα φαίνεται να επικεντρώνεται και στις αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, ενώ όπως αναφέρθηκε.
Ένας πολύ καλός στόχος αποτελεί και η Τουρκία (βέβαια για τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι φίλοι μας από τη γειτονική χώρα μας επισκέπτονται τακτικότατα τόσο ακτοπλοϊκώς… μέχρι και τη Σαρωνίδα για να θαυμάσουν προφανώς – τι άλλο – τις όμορφες ελληνικές ακτές, όσο και αεροπορικώς, αφού οι πιλότοι των μαχητικών τους αεροσκαφών έχουν προσβληθεί από… εθισμό στο να κοιτούν το όμορφο Αιγαίο αφ’ υψηλού, μόνο που είναι κάτι «ανάγωγοι» σε κάτι άλλα μαχητικά, με μπλε εθνόσημα, που δεν τους αφήνουν… τα παλιόπαιδα να γεμίσουν την ψυχή τους με τις όμορφες εικόνες, διότι θέλουν συνέχεια να παίζουν… κυνηγητό! Ντροπή, δεν είναι έτσι οι καλοί τρόποι!
Οπότε δε νομίζουμε πως χρειάζονται ειδικά «πακέτα προσέλκυσης», έρχονται μόνοι τους. Και για να σοβαρευτούμε, οι Τούρκοι πολίτες (όχι οι πράκτορες που παριστάνουν τους πολίτες…) γνωρίζουν ότι είναι καλοδεχούμενοι, όπως και οι Έλληνες στην Τουρκία. Δυστυχώς όμως, οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, διότι κάποιοι δεν σέβονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Εάν ήταν στοιχειωδώς λογικοί, πόσα οφέλη θα μπορούσαν να αποκομίσουν και οι δυο χώρες εάν προχωρούσαν σε μια παγκόσμια καμπάνια από κοινού, προσφέροντας πακέτα τουριστικά, ώστε όλη η υφήλιος να χαρεί τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής; Τι να δεχθεί όμως ο Έλληνας: Το να παρουσιάζεται ο ελληνικός αρχαίος πολιτισμός στα παράλια της Τουρκίας ως τουρκικός; Αφού η Ελλάδα δεν συζητά καν ανατροπή του status quo και έχει παραιτηθεί ακόμα και από το δικαίωμα προληπτικής χρήσης της στρατιωτικής ισχύος, παρά το σημαντικό αριθμητικό – ποσοτικό της μειονέκτημα!
Κατά συνέπεια, εάν σοβαρεύονταν οι γείτονες και την περιοχή θα σταθεροποιούσαμε και οι αποδόσεις από κοινές πρωτοβουλίες θα ωχριούσαν μπροστά στις προσδοκίες που γενούν οι υδρογονάνθρακες. Δεν ξεκινάν οι πιο ψύχραιμοι να το σκέφτονται πιο συνολικά το θέμα; Η Ελλάδα έχει αποδείξει, ότι όταν βρίσκει καλή διάθεση τον ταχύ βηματισμό κάποιου μπορεί να τον μετατρέψει σε… τζόγκινγκ και μετά σε δρόμο ταχύτητας. Τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα ζητά μόνο…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου