GuidePedia

0
''Ο δανεισμός των μαρμάρων θα ήταν νομιμοποίηση της υφαρπαγής'' απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, στην πρόταση της διευθύντριας επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου, Χάννα Μπόλτον, που πρότεινε τρίμηνο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Η ''διαμάχη'' ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο έχει φουντώσει ξανά εν όψει των επίσημων εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου.

Στην πρόταση της κυρίας Μπόλτον για δανεισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα για τρεις μήνες με προϋπόθεση την αναγνώριση από ελληνικής πλευράς ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και την επιστροφή τους – μετά το πέρας του τριμήνου – στη Βρετανία, ο Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς αντιπρότεινε οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και δημιουργία ενός προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βρετανικό Μουσείο.

Αυτό ωστόσο δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε πάλι σε αδιέξοδο, όσον αφορά την επιστροφή των Μαρμάρων, που οραματίστηκε και διεκδίκηση με πάθος ως Υπουργός Πολιτισμού η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη......

Πολλά έγκυρα διεθνή έντυπα καλύπτουν με σχετικά ρεπορτάζ τους τα επερχόμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα και στον φυσικό τους χώρο, στη σκιά της Ακρόπολης. ''Γιατί να μην δούμε τα μάρμαρα όλα μαζί στην Αθήνα;'' αναρωτιέται ο συντάκτης του Newsweek.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα έργο του Ελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και του Έλληνα συνεργάτη του Μιχάλη Φωτιάδη, είναι ένα σύγχρονο, μεταμοντέρνο κτίριο, που εκμεταλλεύεται στο ακέραιο το αττικό φως. Πολλά μάλιστα από τα ευρήματα των ανασκαφών έχουν παραμείνει άθικτα και ο επισκέπτης θα μπορεί να τα δει πίσω από ειδικά γυάλινα τοιχώματα.

Δεν ήταν λίγοι ωστόσο αυτοί, που άσκησαν κριτική στους αρχιτέκτονες, κατηγορώντας τους ότι το κτίριο δεν συμβαδίζει με τον φυσικό χώρο γύρω του, ούτε με τη λιτότητα των μνημείων του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Όπως και να έχει, τα ψέμματα τελείωσαν. Στις 20 Ιουνίου το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης – μετά από πολλά χρόνια ατέρμονων συζητήσεων και προαναγγελιών – θα δώσει το στίγμα του στον μουσειακό χάρτη της Αθήνας. Και θα αποτελέσει σίγουρα το πραγματικό του κόσμημα.,/span>

Δημοσίευση σχολίου

 
Top