GuidePedia

0

Ανασύρει το Ανατολικό Ζήτημα και απειλεί με ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο ● Απλώνει πάνω στα «ήρεμα νερά» με την Ελλάδα τη «γαλάζια πατρίδα» και βάζει μπρος με τη Λιβύη έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ● Τελεσίγραφο για μετωπική επίθεση στους Κούρδους της Συρίας ● Ανακατεύει το Ισραήλ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και στην ανατροπή Μεντερές το 1960.

Μπάμπης Αγρολάμπος
ΗΤουρκία απλώνει πάλι όλα τα αναθεωρητικά της σχέδια στο τραπέζι με νέες επιθετικές αξιώσεις προς κάθε κατεύθυνση. Τα μηνύματα του Τ. Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση της τουρκικής κυβέρνησης στις αρχές της εβδομάδας, τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας εν συνεχεία και προχθές με την παρουσία του στην άσκηση Efes, συνοδεύτηκαν με ευθείες απειλές προς τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παράλληλα ήταν άλλη μία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κατ’ επέκταση και προς την Ε.Ε., ανακίνησης του Ανατολικού Ζητήματος που έκλεισε πριν από έναν αιώνα.

Η αρχική αφήγηση του νέου αιώνα της Τουρκίας, που παρουσιάστηκε προεκλογικά πέρυσι από τον Τ. Ερντογάν, αρχίζει να αποκτά τη μορφή συνολικής αμφισβήτησης των Διεθνών Συνθηκών που επισφράγισαν τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο με την επαναφορά του χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» και σειρά διοικητικών πράξεων, που οδηγούν την Αθήνα σε δεύτερες σκέψεις για την τακτική προσέγγισης, όπως αποτυπώθηκε στις συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν. Η τρίτη, που προαναγγέλθηκε για τα τέλη του έτους, αποτελεί ζητούμενο στην περαιτέρω πορεία των διμερών σχέσεων.

Ακρως επιθετικές όμως είναι οι τουρκικές κινήσεις και στη Μέση Ανατολή. Στη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας στις 28 Μαΐου, ο Τ. Ερντογάν απέδωσε στο Ισραήλ (σε σιωνιστικό χέρι, αναφέρουν πληροφορίες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης) κάθε σύμπτωμα πολιτικής ανωμαλίας στην Τουρκία, ακόμα και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ανάλογη αναφορά έγινε στην ανατροπή Μεντερές το 1960 και σε όλα τα προβλήματα της ευρύτερη περιοχής.

Επιπλέον, το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσε ότι «το PKK / KCK-PYD / YPG, που έχει μετατρέψει τα εδάφη τα οποία έχει σφετεριστεί στο Ιράκ και τη Συρία σε εστίες τρομοκρατίας, θα εξαλειφθεί μαζί με όλα τα στοιχεία του στην περιοχή και δεν θα επιτραπεί τετελεσμένο γεγονός κατά της εθνικής μας ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων μας». Το τετελεσμένο γεγονός αφορά τις τοπικές εκλογές που ανήγγειλαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για τις 11 Ιουνίου σε 133 δήμους της βόρειας Συρίας, που έχουν δική τους πολιτική διοίκηση και στρατιωτικά υποστηρίζονται από το YPG. Οι πληροφορίες από τη διοίκηση των SDF αναφέρουν ότι έχει δοθεί η έγκριση από την αμερικανική κεντρική διοίκηση CENTCOM, που υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ στο μέτωπο κατά του ISIS.

H Αγκυρα μετέφερε στην Ουάσινγκτον τη δυσφορία της για την πολιτική αναβάθμιση των κουρδικών επαρχιών της Συρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν έθεσε το θέμα και στον Α. Μπλίνκεν στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Πράγα. Οι απειλές για τους Κούρδους, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν επίσης βραχίονα της πολιτικής του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συνθέτουν ακόμα μία διπλωματική εμπλοκή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Η απειλή νέας περιφερειακής ανάφλεξης από την Τουρκία καθίσταται βαρύτερη εάν στην εξίσωση προστεθεί η αναγγελία ερευνών για υδρογονάνθρακες μαζί με τη Λιβύη. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Α. Μπαϊρακτάρ προχθές συνοδεύτηκαν με συνάντηση του πρέσβη της Τουρκίας Κ. Γιλμάζ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην έναρξη εργασιών και εκκρεμεί η υπογραφή των συμβολαίων.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top