GuidePedia

0

Άρωμα από μπαχάρι έχει η επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ινδία. Η Ελλάδα ασχολείται με τον κολοσσό της ινδικής υποηπείρου τα τελευταία χρόνια και δείχνει σταδιακά να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητά της στις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό μόνο καλό θα μπορούσε να αποδειχθεί… Οι δε κολοσσοί της γαλλικής βιομηχανίας συζητούν επί παντός με τον Μανώλη τον Μακρόν. Κατά τα άλλα, πικρή γεύση αφήνει αυτή η Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τη χρήση των VIP μέσων. Πόσες φορές έχουμε ακούσει τα ίδια και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Από την πλευρά του ο πολύς Τούρκος ΥΠΕΞ γίνεται φιλάνθρωπος υπό προϋποθέσεις κι αν δεν του κάνεις τη χάρη, εισπράττεις και κυρώσεις. Άμα λάχει να’ούμε. Καλημέρα σας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Στην Ινδία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης. Οι σχέσεις των δυο χωρών σημειώνεται σοβαρή αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό μόνο καλό μπορεί αν είναι και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα, του αμυντικού συμπεριλαμβανομένου. Το DP μάλιστα πληροφορείται, ότι επαφές σημειώνονται και ανάμεσα σε «αμυντικές» εταιρίες των δυο χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν από έναν αριθμό «webinar», διαδικτυακών συναντήσεων όπου ειπώθηκαν αρκετά. Ακόμα περισσότερα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες.

ΕΕΛΕΑΑ και ΣΕΚΠΥ
Οι επαφές ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και προχώρησαν σε διάφορα επίπεδα. Ακόμα πιο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το τελευταίο webinar συνδιοργανώθηκε με τον ΣΕΚΠΥ, τον έτερο πόλο των ελληνικών εταιριών που οργανώνει εταιρίες του ευρύτερου χώρου της άμυνας. Η αυτονόητη στενή συνεργασία -με την προοπτική ενοποίησης- θα έδινε φτερά σε μια εθνική προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα διεθνή παρουσία στον τομέα της άμυνας. Εξάλλου, πλήθος εταιριών συμμετέχει και στους δυο φορείς. Η Ινδία δίνει μια χρυσή ευκαιρία.

Χωριό που φαίνεται… size matters
Δεν χρειάζεται να είναι κανέναν κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών για να κατανοήσει απλές πραγματικότητες. Αφενός ότι η συζήτηση γίνεται για μια χώρα πραγματικό «γεωπολιτικό έπαθλο» για Ανατολή και Δύση… Για τη χώρα μας, οποιαδήποτε συμμετοχή σε πρόγραμμα που καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες του στρατεύματος μιας χώρας με σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ψυχές, μπορεί να προσπορίσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, εάν ελληνικές εταιρίες μπορέσουν να ενταχθούν σε αλυσίδες εφοδιασμού. Αν δούλευε και λίγο καλύτερα η φαντασία μας, θα αντιλαμβανόμασταν ότι π.ψ. σε συνδυασμό με τα ΗΑΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα συνδυάζαμε ΜΕΓΕΘΟΣ, ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ και ΓΕΦΥΡΑ με τη Δύση, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό.

Και σε εξοπλιστικά;
Εν κατακλείδι, με δεδομένο ότι οι στρατηγικές σχέσεις αποκτούν βάθος μέσα από αμοιβαίας επωφελείς εμπορικές συμφωνίες που εμπλέκουν τον έναν στο έδαφος του άλλου, ας μην αποκλείσουμε κάποια μεγάλη έκπληξη σε μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Και δεν είναι υποχρεωτικό να αφορούν κάποια από τα οπλικά συστήματα που έχουν ακουστεί και δυνητικά θα ενδιέφεραν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο ινδικός κολοσσός TATA, θα μπορούσε να εμφανιστεί ακόμα και με επενδυτική διάθεση, σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα οχημάτων και να τρίβουμε τα μάτια μας.

Έσωσαν το κλίμα… με τα λεωφορεία
Διότι στον πολιτικό τομέα και τα χιλιάδες λεωφορεία τα είπαμε. Πανηγυρίζει υπουργός της κυβέρνησης για τις αγορές και δεν ασχολήθηκαν να φέρουν την κατασκευή μερικών εκατοντάδων στην Ελλάδα να δουλέψει ο κοσμάκης. Σκανδαλώδης χειρισμός και δεν έχει ανοίξει μύτη. Δύσκολο βέβαια στην εποχή που η δημοσιογραφία κυριαρχείται από το πλήθος των κυβερνητικών non papers από διάφορες κατευθύνσεις. Μετά, έχουν το απύθμενο θράσος να φωνάζουν, επειδή δεν τους έδωσαν, λένε, έργο για τη βιομηχανία ενώ πήραν μονοψήφιο αριθμό π.χ. μαχητικών Rafale! Όλα κι όλα… με τα λεωφορεία έσωσε το περιβάλλον. Δεν έχει ίδια προτεραιότητα η άμυνα της χώρας.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ «ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ» ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Η χθεσινή είδηση ήταν εντυπωσιακή. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τους επικεφαλής της γαλλικής βιομηχανίας όπλων. Τα ονόματα των γαλλικών εταιριών – κολοσσών της παγκόσμιας, ούτε καν απλώς της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ζαλίζουν: Airbus, Dassault, Thales, Safran, MBDA, Nexter, Naval Group κ.λπ. Η συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διοργανώνεται «στο πλαίσιο των τακτικών προεδρικών συζητήσεων για την οικονομία πολέμου».

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού αλά γαλλικά…
Υπενθυμίζεται, ότι η Γαλλία έχει αλλάξει την μεταπολεμική στάση της απέναντι στην τότε ΕΣΣΔ και τη μεταψυχροπολεμική της διάδοχο, τη Ρωσία. Οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι η ρωσική διείσδυση στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, όπου διακυβεύονται πολλά και ζωτικής σημασίας γαλλικά εθνικά συμφέροντα, εξηγεί αυτή την αλλαγή. Λογικό ακούγεται. Η γαλλική οργή έχει οδηγήσει σε δηλώσεις περί ευθείας εμπλοκής γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με έναν τρόπο μάλιστα που μάλλον ξεπερνά το -κατ’ εκτίμηση- πραγματικό στρατιωτικό μπόι της Γαλλίας.

Money talks…
Εκτός από τις γεωπολιτικές συνέπειες όμως που είναι πολύ σημαντικές και για την Γαλλία και για την Ευρώπη η απώλεια της Αφρικής έχει και οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστεί η γαλλική οικονομία. Η άμεση/έμμεση συνεισφορά της Γαλλόφωνης Αφρικής στο γαλλικό ΑΕΠ ήταν και είναι σημαντική. Το ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απάντηση, είναι το πώς και από τι θα αντικατασταθεί αυτό. Διότι εάν δεν αντικατασταθεί και η χώρα… φτωχύνει, θα συμβάλλει στην κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Κι άλλο δηλαδή νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς που όλοι ξορκίζουν, αλλά μοιάζουν να δουλεύουν συντονισμένα προς όφελός της.

«Proxy» no more…
Εκτός κι αν στόχος είναι να εμπλακεί, με απώτερο στόχο να σύρει και την Ατλαντική Συμμαχία στο πλάι της, σε περίπτωση που οι γαλλικές δυνάμεις πληγούν από τους Ρώσους. Ποιος να ξέρει; Μπορεί η Γαλλία να το χρησιμοποιεί και διαπραγματευτικά για να εκθέσει την ασυνέπεια λόγων κι έργων της Δύσης, που «πολεμάει δι’ αντιπροσώπου» (proxy war) τους Ρώσους. Ίσως και να επιδιώκει υπερθεματίζοντας να εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση στο Κίεβο την επόμενη ημέρα σε διάφορους τομείς. Επανεξοπλισμός, ανοικοδόμηση και άλλους πολλούς τομείς της οικονομίας.

Το κίνητρο Μακρόν
Πολλά λέγονται και γράφονται, η κατάσταση είναι μάλλον ασαφής ακόμα. Όποιος και να βρεθεί εκεί όμως, αμερικανικό θα είναι το τηλέφωνο που θα καλούν πρώτο. Επιστρέφοντας στη συνάντηση Μακρόν με τους συγκεκριμένους Γάλλους βιομήχανους, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tribune», η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Μπερζεράκ, όπου βρίσκεται η έδρα της βιομηχανίας όπλων Eurenco. Στόχος δε του Γάλλου προέδρου, φέρεται να είναι το να βελτιώσει το κλίμα με την αμυντική βιομηχανία στους οποίους είχε καταλογίσει… «μια μορφή αναισθησίας» πριν από την εισβολή στην Ουκρανία!

Ασυνέπειες…
Έλα όμως που η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει, ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη μείωση των αμυντικών δαπανών, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη δημοσιονομική εξυγίανση; Τι δεν πάει καλά εδώ; Πώς ακριβώς ταιριάζει το «πολεμική οικονομία» της εισαγωγικής παραγράφου, με τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών; Όταν μάλιστα διακηρύσσεται η ετοιμότητα γαλλικής εμπλοκής στην Ουκρανία, ενδεχομένως δε και μονομερώς; Αυτό μόνο ο Μακρόν μπορεί να το εξηγήσει.

ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΜΕ ΤΑ VIP ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ
«Αλόγιστη και εκτός θεσμικού πλαισίου χρήση αεροσκαφών μεταφοράς Υψηλών Προσώπων» καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «αλόγιστη και εκτός θεσμικού πλαισίου χρήση δημοσίου υλικού και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», ακόμα και από τον πρωθυπουργό. Παραθέτει δε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατά συνέπεια, η απάντηση τω υπουργών Εθνικής Άμυνας και Επικρατείας στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση, αναμένεται με ενδιαφέρον.

Μακάρι να ήταν μόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός…
Η ερώτηση στηρίζεται «σε πληθώρα δημοσιευμάτων», με αποτέλεσμα το βάρος της διάθεσης των VIP αεροπορικών μέσων να πέφτει στην 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα (112ΠΜ / 352 ΜΜΥΠ). Εμείς θα μείνουμε αφενός στην καταπόνηση των αεροπορικών μέσων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, συν το κόστος συντήρησης – πτητικής εκμετάλλευσης και αφετέρου στην παρατήρηση, ότι τέτοιου είδους καταχρήσεις είναι διαχρονικό φαινόμενο. Μάλιστα, δεν αφορά μόνο τα VIP αεροπορικά μέσα μεταφοράς, αλλά και τα απλά. Πόσα δημοσιεύματα έχουν καταγγείλει τη χρήση τους ως «αεροταξί» διαφόρων, πολύ πιο κάτω στην ιεραρχία από τον πρωθυπουργό, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα και την άμυνα της χώρας…

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ!
Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί, όμως πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία για να την προσπεράσει κανείς έτσι εύκολα, χωρίς τουλάχιστον να την αναφέρει. Αφορά τη φερόμενη πρόθεση της Τουρκίας, να χρησιμοποιήσει την από αέρος ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας, που προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει με δικά της στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, με σκοπό να περάσει οπλισμό και λοιπό στρατιωτικό υλικό για τις διάφορες οργανώσεις Ισλαμιστών μαχητών μαχητών (Χαμάς, ισλαμική τζιχάντ κ.λπ.).

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα
Η καταγεγραμμένη τουρκική συμπεριφορά στο παρελθόν, σε διάφορα μέτωπα, δεν επιτρέπει την άμεση απόρριψη του ισχυρισμού. Χωρίς όμως παράλληλα να μπορεί να αποκλειστεί, ελαφρά τη καρδία, το ενδεχόμενο η πληροφορία να διακινείται στο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου. Εξάλλου, τα δεδομένα αυτά δεν αλλάζουν ό,τι κι αν τελικά ισχύει. Αν αληθεύει, δεν εκπλήσσει κανέναν και γι’ αυτό το Ισραήλ απαγόρευσε την αποστολή. Εάν πάλι είναι ψευδή, για το όλο αφήγημα χρησιμοποιήθηκε αυτή ακριβώς η παρελθούσα συμπεριφορά για να «χτιστεί» το σενάριο. Πώς το έχουμε κατ’ επανάληψη πει; Τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο στις διεθνείς σχέσεις. Όλα κινούνται σε διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου…

Αγρίεψε ο… καπετάν-Φιντάν
Η εξελίξεις εξόργισαν τους Τούρκους, με τον ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, να εκδίδει την ακόλουθη δήλωση: «Εδώ και αρκετό καιρό, η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα με αλεξίπτωτα μέσω Ιορδανίας. Είχαμε υποβάλει το αίτημά μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με τα φορτηγά αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάθαμε σήμερα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ». Η δήλωση αυτή συνιστά επιβεβαίωση τουλάχιστον του μέρους που αφορά στην απαγόρευση της αποστολής. Δεν είναι όμως μόνο αυτό…

Τουρκικές κυρώσεις… και μια απορία
Όταν προσβάλλονται λοιπόν οι Τούρκοι, δεν κρατιούνται. Ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν σκληρές κυρώσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους! Θα τις πληροφορηθούμε. Όμως έχουμε μια απορία. Αφενός στη δήλωση αναφέρεται ότι η Ιορδανία ήταν πολύ θετική. Ο ίδιος ο Φιντάν μάλιστα πρόσθεσε, ότι η Τουρκία έχει στείλει στην Αίγυπτο 42.000 τόνους (!) ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Θερμά συγχαρητήρια σε όποιον βοηθάει οποιονδήποτε συνάνθρωπο που έχει πρόβλημα. Ειλικρινά.

Τουρκικές προτεραιότητες
Όμως, τι θα εμπόδιζε τη διεκπεραίωση της αποστολής είτε μέσω Αιγύπτου είτε μέσω Ιορδανία, με την προώθηση της βοήθειας αφού ελεγχθούν τα πακέτα; Είτε τουρκική προτεραιότητα ήταν τίποτε βίντεο με A400M της THK να πραγματοποιούν χαμηλές διελεύσεις πάνω από τη Γάζα ρίχνοντας τα πακέτα της βοήθειας με αλεξίπτωτα, είτε όσα αναφέρουν οι ισραηλινές πηγές δεν είναι και τόσο… μυθεύματα. Διαλέγεται και παίρνετε. Τούρκοι είναι αυτοί. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος και για τίποτα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top