Τρέμουν με την ιδέα της προμήθειας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ολόκληρου του στόλου Mirage-2000-9 των ΗΑΕ
Γιώργος ΜοτσάκοςΤρομερή ανησυχία διακατέχει την τουρκική ελίτ από την ισχυρή σχέση που έχει πλέον η Ελλάδα με τα ΗΑΕ, μετά την πρόσφατη υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεγάλης στρατιωτικής σημασίας.
Η Άγκυρα ανησυχεί μήπως τα ΗΑΕ χρηματοδοτήσουν την προμήθεια ελληνικών εξοπλισμών, στο πρότυπο Τουρκίας-Κατάρ, ενώ στο σκεπτικό τους υπεισέρχονται σενάρια με γαλλικά αεροσκάφη των ΗΑΕ και ισραηλινοί πύραυλοι.
Αυτό θα προκαλούσε μεγάλο θέμα στα τουρκικά σχέδια, διότι η χώρα μας θα αποκτούσε πολλών ειδών οπλικά συστήματα, με τα οποία θα ακύρωνε όλες τις επιδιώξεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Αυτό ανέφερε ερευνητικό το BlueMelange, μια τουρκική ερευνητική ομάδα των "υπηρεσιών" της Άγκυρας που ανήκει στο Turkish Defense News.
Οι Τούρκοι με αυτήν την εξέλιξη φοβούνται βάσιμα ότι η Αθήνα μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα και να ορίσει τις διπλωματικές και αμυντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Αυτό που έχει προκαλέσει επίσης την ανησυχία των Τούρκων είναι ο οργανισμός για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι αυτός προβλέπεται να μετατραπεί αργά η γρήγορα σε αμυντικό άξονα κατά της τουρκικής παρουσίας στην Α.Μεσόγειο.
Όσο για τον περιβόητο διάλογο Ελλάδος-Τουρκίας, αυτός είναι μια ουτοπία, αφού οι Τούρκοι δε ...συζητούν...αλλά απαιτούν, να τους κατοχυρωθούν δικαιώματα που δεν απορρέουν από καμία διεθνή συνθήκη.
Τούρκοι αναλυτές λοιπόν στο BlueMelange με έδρα την Άγκυρα, πιστεύουν ότι ο οργανισμός για το φυσικό αέριο και φυσικά ο αγωγός East Med είναι «πολύ πιο περίπλοκο» θέμα, ακόμα και από την τριμερή συμφωνία άμυνας και ασφάλειας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο.
Η τριμερής συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση πολλών αμυντικών συμβάσεων και οπλικών συστημάτων αιχμής από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, τα οποία θα προσδώσουν την δυνατότητα ισχυρού πολλαπλού πλήγματος κατά των τουρκικών δυνάμεων στα παράλια της Μικράς Ασίας, για αυτό και πιθανόν η Άγκυρα συστηματικά απαιτεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νήσων.
Η Ελλάδα επιδιώκει επί του παρόντος να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, ιδίως τα μαχητικά της αεροσκάφη αφού είναι γνωστό στην στρατιωτική επιστήμη ότι η αεροπορική ισχύς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στο έδαφος.
Η BlueMelange αναμένει ότι τα ΗΑΕ θα χρηματοδοτήσουν ορισμένες από αυτές τις αναβαθμίσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Τα ΗΑΕ διαθέτουν ως γνωστόν την πιο προηγμένη έκδοση του F-16 στον κόσμο, και επιδιώκουν να προμηθευτούν 50 μαχητικά F-35 και 18 εξοπλισμένα με πυραύλους drone Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Τούρκοι αναλυτές επεσήμαναν ότι τα ΗΑΕ διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών Mirage 2000-9 πολλαπλών ρόλων που είναι παρόμοιος με τον στόλο Mirage 2000-5 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το αεροσκάφη αυτά εκσυγχρονίζονται επί του παρόντος βάσει συμφωνίας 929 εκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019 από το Αμπού Ντάμπι με το Παρίσι για την τοποθέτηση εξελιγμένων γαλλικών όπλων και ηλεκτρονικών.
Οι Τούρκοι ειδικοί της BlueMelange προβλέπουν ότι τα ΗΑΕ θα παραδώσουν πιθανότατα αυτά τα αεροσκάφη στην Ελλάδα εάν και όταν αποκτήσουν τα 50 μαχητικά F-35 που έχουν παραγγείλει στις ΗΠΑ.
«Ο πιο προφανής υποψήφιος για τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ είναι φυσικά, η Ελλάδα», δήλωσαν οι ίδιοι.
Οι αναλυτές της Άγκυρας προβλέπουν επίσης ότι βάσει αυτής της νέας συμφωνίας( ΗΑΕ-Ελλάδος), η Αθήνα θα δύναται να υπογράψει νέες συμβάσεις για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών τύπου F-16 και Mirage 2000 με πυραύλους που θα προμηθευτεί από τα ΗΑΕ, ακόμη και πριν από την παράδοση των F-35 και των Rafale.
«Στο τέλος, εμείς στο BlueMelange, προβλέπουμε μια ισχυρή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ που θα υλοποιηθεί και από συχνότατες μετασταθμεύσεις μαχητικών αεροσκαφών των ΗΑΕ στην Κρήτη, αλλά και αμυντικές συμβάσεις για την παράδοση όπλων των Εμιράτων στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», ανέφεραν οι Τούρκοι ειδικοί.
«Από την άλλη πλευρά, προβλέπουμε επίσης ότι τα ΗΑΕ θα μεταφέρουν ολόκληρο τον εκσυγχρονισμένο και θανατηφόρο στόλο των αεροσκαφών Mirage 2000-9 στην Ελλάδα.», συνέχισαν οι ίδιοι.
Συνολικά, οι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο «πυρήνας» αυτής της νέας συμφωνίας Ελλάδας-ΗΑΕ «βασίζεται σε γαλλικό γεωπολιτικό σχέδιο, στην έγκριση των ΗΠΑ, και στην αντίθεση στην τουρκική επέκταση».
«Αυτή η win-win συμμαχία αποτελεί μόνο μέρος ενός τεράστιου αντι-τουρκικού συμφώνου, δυστυχώς», κατέληξαν οι Τούρκοι.
Υπενθυμίζεται ότι η Lockheed Martin αναβαθμίζει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ελληνικών F-16.
Σύμφωνα με την Lockheed, όταν αυτές οι αναβαθμίσεις ολοκληρωθούν, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα από τους πιο προηγμένους στόλους F-16 στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αποτρέψει αντίστοιχες αναβαθμίσεις του τουρκικού στόλου των F-16 από τα μέσα του 2018.
Η Ελλάδα αγοράζει επίσης από την Γαλλία 18 μαχητικά 4++ Rafale, 12 εκ των οποίων είναι μεταχειρισμένα, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα είναι καινούργια.
Η χώρα μας αιτήθηκε επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητώντας ταχεία παράδοση αυτών των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, καθώς οι Έλληνες επιτελείς έχουν εκφράσει την προθυμία να προμηθευτούμε μεταχειρισμένες εκδόσεις.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35 πέρυσι λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, ενώ το πρόγραμμα για το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.
Με λίγα και απλά λόγια οδεύουμε σε σωστό δρόμο στον τομέα της άμυνας στην χώρα μας με όλα αυτά προγράμματα, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδος, μετά τις συνεχείς και καθημερινές προκλήσεις από τους Τούρκους. Αυτό άλλωστε υλοποιούν σχεδόν όλες οι χώρες στην Α.Μεσόγειο εδώ και μεγάλο διάστημα και δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Δημοσίευση σχολίου