Η πρόβλεψη Greenberg ήρθε ως επιταχυντής εξελίξεων και αποφάσεων μέσα στη Νέα Δημοκρατία...
Ενώ ο Παύλος Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν θα ζητηθούν άλλο οι υπηρεσίες του Stan Greenberg καθώς είχε πέσει σε όλα έξω για τις ευρωεκλογές, ξαφνικά είδαμε ότι υπήρξε εκ νέου επικοινωνία του Μαξίμου με τον αμερικάνο πολιτικό αναλυτή.Αυτό που βγαίνει από την τελευταία επικοινωνία που είχαν τα δύο μέρη είναι ότι ο Greenberg πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει, ο Κασσελάκης έχει δυνατότητες αν παίξει το χαρτί του Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ έχει ταβάνι. Αυτό, όμως, που σόκαρε είναι ότι πιστεύει ότι ναι μεν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ μπορεί να τσιμπήσει κάτι παραπάνω στο πλαίσιο της συσπείρωσης, όμως, δεν μπορεί να πιάσει τα ποσοστά για την αυτοδυναμία.
Επιταχυντής εξελίξεων και αποφάσεων
Η πρόβλεψη Greenberg ήρθε ως επιταχυντής εξελίξεων και αποφάσεων μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να έχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση εκ νέου, πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί να ξαναπιάσει 38%. Απλά έλειπε μία γνώμη ενός αναλυτή που ο Μητσοτάκης εμπιστεύεται.
Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε κάποιες αποφάσεις. Πρώτον, να κατέβει κανονικά στις εκλογές και να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό που μπορεί για να μπορεί να διαπραγματευτεί αν θα είναι ξανά Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. Ένα χαμηλό ποσοστό και το ΠΑΣΟΚ με ανεβασμένο ποσοστό, του δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το νέο σχήμα καθώς θα αναζητηθεί ένας κοινής αποδοχής Πρωθυπουργός.
Κοινής αποδοχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Δεύτερον, σε ένα τέτοιο περιβάλλον συναίνεσης ωριμάζει ακόμα περισσότερο η ιδέα να υπάρξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά να είναι πολιτικός και όχι ένα πρόσωπο χωρίς καμία σχέση με την πολιτική όπως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε αυτή τη φάση αναζητείται ένα τέτοιο πρόσωπο με τους υποψηφίους να είναι οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Σταύρος Μπένος, Γιάννης Στουρνάρας, Άννα Διαμαντοπούλου και Λουκάς Παπαδήμος.
Μπορεί για παράδειγμα να υπάρξει γκρίνια από τη ΝΔ για κάποια από τα παραπάνω πρόσωπα, όμως, ο Μητσοτάκης έχει αντίλογο. Σαμαράς και Καραμανλής δεν θέλανε να τεθούν υποψήφιοι, ο πρώτος ήταν επικίνδυνος και ο δεύτερος δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι μία βολική επιλογή ενώ η προτίμηση στον Δένδια δείχνει έναν ιδιοτελή σκοπό.
Κοινό έδαφος σε συνταγματική αναθεώρηση
Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται λογικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει πέραν της προεδρικής εκλογής να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης και συνεργασίας με τον συνομιλητή του. Στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης θα βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της αναθεώρησης του Άρθρου 16, των ανεξάρτητων αρχών κ.α. Ενώ όπως μαθαίνουμε θα υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων και στα θέματα της ακρίβειας και του καταναλωτή.
Προσοχή, όμως. Τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να είναι αντίπαλοι καθώς αν διαφανεί ότι τα έχουν βρει θα έχουν σημαντικές αποσυσπειρώσεις. Ήδη πλέον ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Ανδρουλάκη για αντιπολίτευση της συναίνεσης και ότι δεν συμφωνεί στην πρόταση για το Ράμμο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα αναζητείται έναν μινιμουμ συναίνεσης σε μεγάλες πρωτοβουλίες.
Την συγκεκριμένη τακτική την θέλουν και μεγάλα ονόματα του επιχειρείν που μιλάνε και με τη ΝΔ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ. Τρία κορυφαία ονόματα θέλουν συγκυβέρνηση για να μην είναι ο Μητσοτάκης κυρίαρχος και να περνάνε τα αιτήματά τους μέσω του έτερου κυβερνητικού εταίρου.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου