GuidePedia

0

Κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις είναι ο τρόπος που θα διαχειριστούν τις μειονότητες στη Συρία.

Βασιλης Διαμαντακος
Σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα στη Συρία παραμένουν αβέβαιες, οι πρώτες αποφάσεις σχετικά με το μεταναστευτικό λαμβάνονται στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αύριο, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί να «παγώσει» η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.

Παρόμοιες ενέργειες έχουν υλοποιηθεί σε σχεδόν 14 ευρωπαϊκές χώρες, και μετά τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις, αναμένονται με ενδιαφέρον οι σημερινές συζητήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. Η κατάσταση στη Συρία θα είναι επίσης κεντρικό θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιώτοπουλος, σε δηλώσεις του στο «Real», ανέφερε ότι περίπου το 99% των Σύριων που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη χώρα μας επικαλούνταν ως κύριο και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν ισχύει πλέον. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, περίπου το 1/3 των προσφύγων στις δομές της χώρας προέρχεται από τη Συρία.

Στην παρούσα συγκυρία, παρατηρείται μια στάση αναμονής, και μένει να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή προσφύγων στη χώρα τους ή αν θα προκύψουν νέα ρεύματα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι πρόσφυγες που διαμένουν σε γειτονικές χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν, ενώ δεν παρατηρείται, τουλάχιστον προς το παρόν, κάποιο κύμα επιστροφής από εκείνους που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να φύγουν από τη Συρία, κατευθυνόμενοι, για παράδειγμα, προς το Λίβανο, λόγω ανησυχιών για την κατάσταση στη χώρα τους.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συζήτηση για το μέλλον έχει ξεκινήσει, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις δεν είναι εύκολο να ληφθούν πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Για παράδειγμα, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την εκπόνηση σχεδίου επαναπατρισμού Σύρων που διαμένουν στη Γερμανία, λόγω της αβέβαιης κατάστασης στη Συρία.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις είναι η αντιμετώπιση των μειονοτήτων στη Συρία, όπου ζουν περίπου 700.000 Χριστιανοί. Αν επικρατήσουν ακραίες φωνές στη χώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει ένα νέο κύμα προσφύγων. «Αναμφίβολα, αυτό που συμβαίνει είναι μια σημαντική και δραματική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο της Συρίας, και δεν γνωρίζουμε τι θα φέρει το μέλλον: αν οι εξελίξεις θα είναι καλύτερες ή χειρότερες όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε χθες ο Νίκος Παναγιώτοπουλος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Έλληνας Πρέσβης Νίκος Πρωτονατάριος παραμένει στη Δαμασκό, διατηρώντας συνεχείς επαφές με την ελληνική κοινότητα και είναι πλήρως διαθέσιμος για τυχόν αιτήματα μετακίνησης από τις εστίες τους. Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ανέφερε ότι υπήρξαν ορισμένα αιτήματα επαναπατρισμού από το Χαλέπι, τα οποία έχουν μειωθεί σε 16, καθώς και από τη Δαμασκό, όπου περίπου 40 άτομα εκφράζουν ενδιαφέρον.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top