Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι στρατοί που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις, έγκειται στο πώς θα διατηρήσουν ασφαλείς τις επικοινωνίες από την υποκλοπή ή την κατασκοπεία εκ μέρους των δυνάμεων του εχθρού.
Ένα στράτευμα οποιοσδήποτε μεγέθους, επιχειρησιακής εμπειρίας, με προηγμένη ή μη τεχνολογική ικανότητα, μπορεί εύκολα να υποστεί σοβαρά πλήγματα, εάν ο εχθρός κατορθώσει με ή χωρίς έσωθεν βοήθεια, να έχει πρόσβαση σε κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες. Φαίνεται πως αυτό ήδη συμβαίνει στην Τουρκία καθώς πληθαίνουν οι επαληθευτικές αναφορές που υποστηρίζουν σοβαρή διείσδυση του ΡΚΚ ή κάποιων «άλλων κύκλων» στις πληροφορίες του Στρατού. Η ενσυνείδητη προδοσία ανθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!
Πολλά τουρκικά μέσα αναφέρονται μακροσκελώς στις απώλειες του Τουρκικού Στρατού, προσδιορίζοντας ότι συνέβησαν λόγω διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών «υψηλής αξίας», οι οποίες κατέληξαν στους αντάρτες του ΡΚΚ. Η αξιόλογη ελληνική ιστοσελίδα TourkikaNea.gr ανέφερε σε ανταπόκριση από την Τουρκία ότι το περιοδικό «Aksion» δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο ένας πρώην αντάρτης του ΡΚΚ (με ψευδώνυμο) υποστηρίζει ότι: «χάρτες, σχεδιαγράμματα και κωδικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καταλήγουν στα χέρια της οργάνωσης».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκαλυπτική μαρτυρία του αντάρτη που ζει στο ελεύθερο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, βάσει της οποίας Τούρκοι στρατιωτικοί φορώντας πολιτικά ενημέρωναν συχνά του Κούρδους διοικητές! Οι επισκέψεις ήταν τακτικές, ενώ ορισμένες φορές μετέφεραν και υλικό (εκρηκτικά, νοσοκομειακά είδη) στους αντάρτες, ενώ πληροφορίες για κινήσεις μονάδων και προσχεδιασμένες επιθετικές δραστηριότητες γνωστοποιούνταν, παρέχοντας τον απαιτούμενο χρόνο για σχεδίαση επιθετικής ενέργειας. Στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτεται επίσης ότι ακόμη και απόρρητα έγγραφα έρχονταν σε γνώση των Κούρδων, ενώ ακόμη και υψηλόβαθμοι βαθμοφόροι – π.χ. ένας που συστήθηκε ως συνταγματάρχης – παρείχαν υψηλότατο επίπεδο πληροφόρησης.
Ο Κούρδος αφηγητής αποκάλυψε επίσης ότι: «Μας έρχονταν χάρτες, στρατιωτικοί, ειδικοί χάρτες. Υπήρχαν και σχεδιαγράμματα. Σχετικά με το που ήταν τα αστυνομικά τμήματα, ο αριθμός των στρατιωτών καθώς και ειδικές πληροφορίες για τους διοικητές τους. Ενίοτε μας έρχονταν και κρυπτογραφημένες πληροφορίες. Αυτές τις αποκωδικοποιούσαν κάποιοι από εμάς που είχαν στρατιωτική προέλευση».
Οι επιτυχίες του ΡΚΚ είχαν πράγματι σοβαρό επικοινωνιακό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, ουδείς αμφιβάλλει ότι οι Κούρδοι είχαν άριστη ενημέρωση από τρίτους, προκειμένου να πανηγυρίσουν τα θανάσιμα κτυπήματα που επέφεραν στην τουρκική στρατιωτική μηχανή. Όσοι αναλυτές ασχολούνται με τα της Τουρκίας αντιλαμβάνονται ότι το κουρδικό αποτελεί μεταξύ άλλων και ένα «βρώμικο και σκοτεινό» μυστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πολλάκις επιχείρησαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε ότι «ακόμη και αν δεν υπήρχαν Κούρδοι, θα έπρεπε να εφευρεθούν…» για να δικαιολογηθεί η ανάγκη μιας υπερπροστατευτικής στρατιωτικο-πολιτικής ισχύος, σύμφωνα με τα τουρκικά πολιτικο-κοινωνικά δεδομένα.
Συνεπώς οι διαρροή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών που προκαλεί θύματα, αποτελεί πράξη εσχάτης προδοσίας και δείγμα μιας λανθάνουσας συμπεριφοράς, που σκοπεύει στη διατήρηση της εξουσίας και όχι στην προστασία του εθνικού συμφέροντος. Ωστόσο φαίνεται ότι οι κύκλοι εκείνοι που ζητούσαν περισσότερο αίμα στο Κουρδιστάν για να ενισχύσουν τους σχεδιασμούς τύπου «Βalyoz», είχαν προδιαγράψει μια ριψοκίνδυνη επιχειρησιακή στρατηγική, η οποία – όταν άλλαξαν οι ισορροπίες στην περιοχή – τους επέστρεψε ως μπούμερανγκ, διπλής μάλιστα «εκδικητικής ισχύος». Οι Κούρδοι έχουν και άλλους συμμάχους στην περιοχή με τους Ισραηλινούς να διεκδικούν τα πρωτεία στους τομείς της προσφοράς, της βοήθειας και της υποστήριξης.
Συμπερασματικά, επιβεβαιώνεται ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διστάζουν να μεταβιβάσουν πληροφορίες στον αντίπαλο, στο πλαίσιο μιας ιδιοτελούς στρατηγικής ειδικών επιχειρήσεων εκπορευόμενη από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων!
Η υλοποίηση μιας τέτοιας σχεδίασης ουσιαστικά ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», καθώς σε δεδομένη στιγμή, οι θύτες μπορεί να μετατραπούν σε θύματα, όταν ένας έξυπνος αντίπαλος διεισδύσει στο σύστημα και μπορέσει – εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του – να παραπλανήσει και οδηγήσει τις εξελίξεις, προκαλώντας χάος. Φαίνεται ότι οι κάποιοι Τούρκοι στρατηγοί τυφλωμένοι από την προσπάθειά τους να μην εγκαταλείψουν την εξουσία, επανέλαβαν το ιστορικό λάθος της ενσυνείδητης αυτό-υπονόμευσης, υποστηρίζοντας «εχθρούς» στον ανηλεή αγώνα κατά του πραγματικού τους αντιπάλου.
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου