Έκκληση για πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα, απηύθυνε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ συνεπικορούμενος από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν.
Ειδικότερα, σε παρέμβασή τους στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αντικείμενο την κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Ζ. Τρίσε ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τηρήσουν κατά γράμμα την υπογραφή τους σε ότι αφορά την Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιστροφή σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και σε εξομάλυνση στη λειτουργία των αγορών. Στη γραμμή αυτή επέμεινε και ο κ. Ρεν, εξηγόντας πως μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η σταθερή εφαρμογή των αποφάσεων του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής.
Αναφερόμενος στις πολλαπλοσιαζόμενες προτάσεις για την έκδοση Ευρω-ομολόγου (παρόμοια πρόταση εμφάνισε θεσμικά η Σοσιαλιστιή Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου) τόνισε ότι ακόμη κι αν ληφθεί μαι σχετική απόφαση η διαδικασία υλοποιησής της, με τις σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες, θα πάρει περισσότερο από δυο χρόνια αφήνοντας εύλογες αμφιβολίες αν υπάρχει αυτός ο χρόνος για να διασωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, επιμένοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σαν μέρος της συνολικής λύσης αν συμφωνήσουν οι χώρες της ευρωζώνης.
Η ανάπτυξη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί στη ζώνη του ευρώ, αλλά σε “μέτριο” επίπεδο και σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας “ιδιαίτερα υψηλό” σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, εκτίμησε σήμερα ο Πρόεδρος της, κ. Τρισέ.
“Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η ζώνη του ευρώ θα σημειώσει ανάπτυξη σε ένα μέτριο ρυθμό“, είπε κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“Η αβεβαιότητα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή” λόγω της ευάλωτης δημοσιονομικής κατάστασης πολλών χωρών, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου