GuidePedia

0

Με κοινή τους ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, τόσο οι εκπρόσωποι της Συριακής επανάστασης, όσο και οι ηγεσίες της ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας ζήτησαν την «παραίτηση του Σύρου προέδρου Άσσαντ, για το καλό του Συριακού λαού». Λίγες ημέρες μετά, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΠΗΕ, στη Γενεύη, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος που περιλαμβάνει την καταδική της Συριακής κυβέρνησης για «βαρειές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και κάλεσε να επιτραπεί η άμεση πρόσβαση στη χώρα ανεξάρτητων παρατηρητών με δυνατότητα να ερευνηθούν σχετικές καταγγελίες. Από την πλευρά τους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος Σύρων επισήμων και επιχειρηματιών, την ίδια ώρα που Άσσαντ έκανε την τέταρτη δημόσια εμφανισή του από την αρχή της κρίσης, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε πολιτικές μεταβολές. Στο μεταξύ, από την αρχή του Ραμαντάν, την 1η Αυγούστου, έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές ασφαλείας και το στρατό της Συρίας, περισσότεροι από 350 πολίτες. Το δράμα στη Συρία συνεχίζεται και παίρνει νέες διαστάσεις καθώς για πρώτη φορά συγκροτήθηκε, στα βήματα της Λιβύης, Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο Αντίστασης, με εκπροσώπους των αντιπάλων του Μπάαθ και του Άσσαντ.

Η οικονομική κατάσταση

Η κατάσταση της Συριακής οικονομίας παραμένει κρίσιμη. Υπήρξαν πολλές πληροφορίες ότι το Ιράν παραχώρησε ένα άτυπο δάνειο στη Δαμασκό ύψους περίπου 2 δις δολλαρίων. Αλλά μόλις προχθές, σε μια προσπάθεια διάψευσης της Ιρανικής βοήθειας, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, Αμπίμπ Μαγιαλέχ, διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς λέγοντας ότι η Δαμασκός διέθεσε περισσότερα από 2 δις δολλάρια προκειμένου να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα.

Σημαντικό πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται και στις επιχειρημτικές δομές ορισμένων μεγάλων σύρων επιχειρηματιών, καθώς όλο και περισσότεροι εμφανίζονται στον κατάλογο εκείνων που αφορούν οι κυρώσεις και οι απαγορεύση γιανα ταξιδέψουν στη δύση. Στη λίστα αυτοί εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα δυο από τους γνωστότερους επιχειρηματίες της χώρας που συνδέονται στενά με το καθεστώς. Πρόκειται για τους Σαμίρ Χασάν και Νιζάρ Αλ Άσσαντ και δραστηριοποιούνται σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Οι κυρώσεις αρχίζουν τώρα να φέρνουν αποτελέσματα. Για παράδειγμα οι γνωστές πιστωτικές κάρτες VISΑ και Mastercard αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη Συρία και δεν θα γίνονται δεκτές σε ολόκληρη τη χώρα ενώ οι Συριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να εκδίδουν τις κάρτες στους πελάτες τους. Η Gulfsands Petroleum, μια βρετανική εταιρία πετρελαίων με έδρα στον Αραβικό Κόλπο, διέκοψε τη συνεργασία της με τον Σύρο πολυεκατομμυριούχο Ράμι Μάκλουφ ενώ, διέκοψε τις εργασίες της στη Συρία η κρατική εταιρία πετρελαίων της Κίνας (παρότι δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας).

Μεγάλο πρόβλημα που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις είναι η ανεργία καθώς δεν υπάρχει κανούργια επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ πολλές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις φέρονται να έκλεισαν στις περιοχές που οι επιθέσεις του Στρατού και των δυνάμεων Ασφαλείας ήταν βίαιες και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Η ανεργία ανεπίσημα υπολογίζεται πως από 9% το 2010, έχει ξεπεράσει φέτος το 12% σε 5.110.000 άτομα ενεργού πληθυσμού και αφορά, περίπου στις 600.000 άτομα.

Οι εξελίξεις

Η θετική για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έκβαση της κατάστασης στη Λιβύη, αφήνει περιθώρια πλέον για σοβαρότερη ενασχολησή τους με τη Συρία. Αυτό γίνεται ευρύτερα αντιληπτό στην περιοχή κι είναι ο λόγος που τόσο η Τουρκία, όσο και το Ιράν, οι «σύμμαχοι» της Δαμασκού μεταβάλλουν τις θέσεις τους.Η Τουρκία σκληραίνει τη θέση της σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις κυρώσεις στον οικονομικό τομέα καθώς προφανώς αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες τόσο για την Τουρκική οικονομία γενικά όσο και ειδικώτερα, για την διασυνοριακή οικονομία. Έχει επίσης απορρίψει κατηγορηματικά τις εκκλήσεις του Εθνικού Συντονιστικού Συμβούλιου κατά του Άσσαντ, «για την μερική, προσωρική κατοχή Συριακού εδάφους και τη δημιουργία ζώνης προστασίας».

Τόσο ο Τ. Ερντογάν όσο και Α. Νταβούτογλου αναλύονται σε σκληρές εκφράσεις αλλά είναι βέβαιο πως δεν δυσκολεύουν τη ζωή των μελών της συριακής ηγεσίας, πολιτικής και οικονομικής. Η μόνη «εχθρική» πράξη στην οποία προέβησαν ήταν να επιτραπεί να εγκατασταθούν στη χώρα η ηγεσία της Επανάστασης, λόγω εξαιρετικά σοβαρών Αμερικανικών πιέσεων.

Για το Ιράν τα πράγματα ήταν ως πρόσφατα διαφορετικά. Απέρριψαν μονολεκτικά τις όποιες κυρώσεις, βοήθησαν οικονομικά το καθεστώς του Άσσαντ και στήριξαν τις κινήσεις υποστήριξης της Δαμασκού μέσω της Χετζμπολλά στο Λίβανο. Η κινητοποίηση του ηγέτη της Νασράλλαχ, εναντίον όσων κινούνται σε βάρος της Δαμασκού είναι πραγματική. Τόσο γιατί ευθύνονται από κοινού για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού κ. Χαρίρι, όσο και γιατί η απώλεια της Δαμασκού θα σημάνει το τέλος της Χετζμπολλά.

Αυτή η στάση όμως ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα. Η Τεχεράνη συνειδοτοποιώντας ότι αργά ή γρήγορα και με όποιο κόστος στη Συρία ο Άσσαντ θα απομακρυνθεί, όπως στη Λιβύη ο Καντάφι, αποφάσισε να μεταβάλλει στάση, προκειμένου να διαθέτει συνομιλητές στη χώρα στο μέλλον. Έτσι, προ ολίγων ημερών ο Ιρανός υπεξ διακήρυξε ότι «η Συριακή ηγεσία θα πρέπει ν’ ακούσει τη φωνή του συριακού λαού και ν’ αποδεχτεί τα αιτήματά του για περισσότερη δημοκρατία».

Αν η στάση αυτή της Τεχεράνης επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, τότε η Δαμασκός έχασε το μοναδικό συμμαχό της στην ευρύτερη περιοχή.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πίεση προέρχεται από την ΕΕ μέσω καλά σχεδιασμένων και αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κηρύξει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία λόγω της εξακολούθησης της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα από το καθεστώς, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. ”Υπάρχει μια πολιτική συναίνεση για ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές συριακών πετρελαϊκών προϊόντων”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες αυτούς μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, μετά από μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων της ΕΕ σχετικά με το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Αυτή η σύνοδος των ειδικών δεν έδειξε να υπάρχει “καμία αντίρρηση” από καμία από τις 27 χώρες σε ένα τέτοιο πετρελαϊκό εμπάργκο, δήλωσε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης. Η απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος της εβδομάδας μετά την επικύρωση της, από τις κυβερνήσεις των 27 ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρώπη αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγεται από τη Συρία, και αυτό αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των εσόδων της χώρας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται εξάλλου μεταξύ των Ευρωπαίων, για την ανάγκη ή όχι ενός συμπληρωματικού εμπάργκο στις επενδύσεις στον συριακό πετρελαϊκό τομέα.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top