GuidePedia

0


Τ.Πάιατ: “Τα ενεργειακά συμφέροντα Ελλάδος-ΗΠΑ...ευθυγραμμίζονται”-Στοίχημα για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός της στοχοποίησης ελληνικών νησιών τα οποία χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία τους με ρεύμα μέχρι σήμερα

Οι ΗΠΑ έχουν πάρει πολύ “ζεστά” το θέμα της ακύρωσης των ρωσικών σχεδίων για μονοπολιακό εφοδιασμό των Βαλκανίων και της Α.Ευρώπης, και καθιστούν την Ελλάδα κόμβο των σχεδίων για μπλοκάρισμα της Μόσχας, ενώ στην γηραιά ήπειρο αναμένεται η παρουσία " ρωσικού" χειμώνα με πολλές παρενέργειες για όλους τους Ευρωπαίους.

Το έτερο στοίχημα για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός της στοχοποίησης ελληνικών νησιών τα οποία χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία τους με ρεύμα μέχρι σήμερα.

"Εκτός από το ηπειρωτικό δίκτυο, η Ελλάδα διαθέτει άλλα 29 αυτόνομα νησιά, τα οποία λειτουργούν κυρίως με ορυκτά καύσιμα, π.χ. καύση τίζελ… Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση που θα αφορά τροφοδοσία των νησιών μας με ντίζελ, (για αυτό και στρέφεται στην πράσινη ανάπτυξη η οποία όμως θα απαιτήσει χρόνια για να να επιφέρει ισορροπία στο θέμα της τροφοδοσίας με ρεύμα).

Οι ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο επιθυμούν να συμμετάσχουν με δικές τους εταιρείες στην όλη προσπάθεια μιας και το κέρδος για αυτούς θα είναι πολύ μεγάλο.

Για τον λόγο αυτόν ο Αμερικανός Πρέσβης Τ.Πάιατ δήλωσε σχετικά: «Περισσότερο από ποτέ, τα ενεργειακά συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ ευθυγραμμίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Αμερικανός πρέσβης, δήλωσε στην ομιλία του στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακού Μετασχηματισμού ότι τα ενεργειακά συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο ευθυγραμμισμένα από ποτέ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου που θα εξυπηρετεί την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον περιορισμό της πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στις χώρες της περιοχής.

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός. Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου το χειμώνα καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι ανεξήγητα χαμηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης του προβλήματος με τον αγωγό TAP και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο Παίατ.

Αναφερόμενος στις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε ότι, εκτός από τη μονάδα υγροποιημένου αερίου της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη
θα κατασκευαστεί με τεχνολογία της General Electric.

Σε μια είδηση-”βόμβα” από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Ουάσινγκτον ανησυχεί για μια πιθανή ενεργειακή κρίση, η οποία μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ ο αγωγός Nord Stream 2-τον οποίον αντιπαλεύει επί μακρόν- μπορεί να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον.

"Εάν ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος, μπορεί να εξαντλήσετε την παροχή φυσικού αερίου μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Και αυτό είναι που με ανησυχεί", δήλωσε ο Άμος Γκόξτειν, επικεφαλής σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο στη Ρωσία με βάση το φυσικό αέριο για προμήθειες ενέργειας. Το άρθρο αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Ρωσία «δεν προμηθεύει φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές προμήθειες της».

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ και έχουν ήδη φτάσει τα 707 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα . Λόγω αυτής της αύξησης των τιμών, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

Αυτό που φοβούνται οι Αμερικανοί είναι να μην επιτρέψουν στον Πούτιν να εκβιάσει την ΕΕ, μέσω ενός βαρύ χειμώνα, ενώ ενδόμυχα τρέμουν την προσέγγιση Γερμανίας-Ρωσίας, που θα σημάνει την απαρχή εκδίωξης των ΗΠΑ από την γηραιά ήπειρο. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top