Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από τη Συρία, πράγμα που αρκετοί δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποτελούσε πρωτοφανή αποτυχία για την πολιτική των ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα σύνορα της χώρας έτοιμη να εισβάλει. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Ισραηλινοί που φοβούνται την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή με την Ρωσία να διατηρεί προς το παρών στάση αναμονής.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ένοπλοι, σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και ανταρτικών ομάδων στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις συγκρούσεις αυτές, στα δυτικά της επαρχίας του Χαλεπιού, ήρθαν αντιμέτωποι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) με έναν συνασπισμό ανταρτικών ομάδων, τον Νουρεντίν Ζίνκι. Την Δευτέρα οι τζιχαντιστές κατηγόρησαν αυτόν τον συνασπισμό ότι σκότωσε πέντε μαχητές τους και εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των θέσεών τους. Δώδεκα τζιχαντιστές, πέντε αντάρτες του Νουρεντίν Ζίνκι και δύο πολίτες σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν
Δηλώσεις Νετανιάχου
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αραβικές χώρες θεωρούν το Ισραήλ ως έναν «απαραίτητο σύμμαχο» που πολεμάει το Ιράν και το «Ισλαμικό Κράτος» Αυτή η αξιολόγηση, δήλωσε στην τηλεόραση Globo της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ρίο, έχει προκαλέσει «επανάσταση στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο»
.
Τα σχόλια του Νετανιάχου έγιναν καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τις αεροπορικές επιθέσεις στις ιρανικές θέσεις στη γειτονική Συρία και καθώς το Ισραήλ βρέθηκε ενώπιον της απότομης απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπμ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Πάντως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Συρία δεν αλλάζει την συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ,
Ο Νετανιάχου προειδοποίησε επανειλημμένα ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για να καταστρέψει τη χώρα του. Το Ισραήλ, όπως είπε, είχε δείξει ότι είναι ενεργό στη μάχη με το «ριζοσπαστικό Ισλάμ, το βίαιο Ισλάμ - είτε αυτό που καθοδηγείται από τους ριζοσπαστικούς σιίτες με επικεφαλής το Ιράν είτε εκείνο υπό την ηγεσία των ριζοσπαστικών σουνιτών με επικεφαλής το Daesh (IS) και την Αλ Κάιντα. "
«Δυστυχώς δεν έχουμε κάνει καμία πρόοδο με τους Παλαιστινίους. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται ήδη υπό το πυροβόλο όπλο του Ιράν και του ριζοσπαστικού Ισλάμ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να σκεφτεί ποτέ να καθίσει μαζί με έναν Ιρανό ηγέτη για να μιλήσει για ειρήνη, ο Νετανιάχου απάντησε: «Αν το Ιράν παραμείνει δεσμευμένο στην καταστροφή μας, η απάντηση είναι όχι». Ο μόνος τρόπος, είπε, θα είναι «εάν το Ιράν υποστεί μια ολική μεταμόρφωση».
Το παιχνίδι της Τουρκίας
Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν ότι το πρόβλημα με την Αμερικανική Πολιτική στη Συρίας είναι ότι έχει πάρα πολλές διαφορετικές ατζέντες και ορισμένες από αυτές είναι αντιφατικές. Ακολουθεί ένας τουρκικός χάρτης με όλες τις αντιμαχόμενες στρατιωτικές-παραστρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο της Συρίας
Για παράδειγμα, η διοίκηση Τραμπ θέλει να σταθεροποιήσει την ανατολική Συρία μετά την αποτυχία του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό θα απαιτούσε κατάρτιση-εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι δυνάμεις αυτές συνδέονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), το οποίο η Τουρκία χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικό στρατό». Η Τουρκία δεσμεύθηκε να «συντρίψει» αυτές τις δυνάμεις σταθεροποίησης τον Ιανουάριο του 2018 την παραμονή της επίθεσης της Άγκυρας στην Αφρίν και να απομακρύνει τους Κούρδους του YPG από τα σύνορα. Το Αφρίν, όπου οι Αμερική δεν είναι παρούσα, ήταν μια δοκιμαστική περίπτωση για την Άγκυρα και παρείχε πολύτιμη εμπειρία προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της στην ανατολική Συρία.
Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να αναγκάσει τους Σύριους επαναστάτες να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του YPG, περιγράφοντας τις ομάδες ανταρτών, που αποτελούνται ως επί το πλείστων από τους Σουνίτες Άραβες, ως «πραγματικούς ιδιοκτήτες» και υπόσχεται ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην ανατολική Συρία. Αυτός είναι ο τρόπος της Τουρκίας να αποσπά την προσοχή της συριακής αντιπολίτευσης από τον πόλεμο της με τον Άσαντ και να επικεντρώσει την προσοχή της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να παραδώσει το Αφρίν στους «πραγματικούς ιδιοκτήτες» του τον Ιανουάριο του 2018. Έκανε παρόμοια υπόσχεση για την Μανμπίτζ τον Μάρτιο και αυτή την ρητορική προβάλλει και τώρα για την ανατολική Συρία.
Αεροπορικά χτυπήματα Ιράν
Τα ιρακινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν μια συνάντηση που πραγματοποίησε ομάδα ηγετών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Deir al-Zor στη Συρία, καταστρέφοντας το κτίριο στο οποίο συγκεντρώθηκαν, δήλωσε ο στρατός σε δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους στοχευόμενους μαχητές. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν την επιδρομή γύρω από το χωριό Al-Sousa στην ανατολική Συρία, καθώς στο κτίριο συναντήθηκαν «30 ηγέτες από συμμορίες Daesh (ισλαμικό κράτος)». Το συγκεκριμένο χτύπημα πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφού η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε μεγαλύτερη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεών της στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ αρχίζουν να αποσύρουν στρατεύματα από τη χώρα.
Σημερινή
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου