GuidePedia

0
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, ενώ αύριο θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.


Εν τω μεταξύ, παρά τον «αγώνα δρόμου» του πρωθυπουργού το πιθανότερο σενάριο για την χώρα μας είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ, αν στις 25 Μαρτίου, κατά την Σύνοδο Κορυφής, δεν δοθεί το «ΟΚ» για την δημιουργία μηχανισμού οικονομικής στήριξης στην χώρα μας, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής.

Την ίδια ώρα βέβαια ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, ξεκαθάρισε ότι και μόνο για να τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η Ελλάδα να υποβάλει σχετικό αίτημα.

Νωρίτερα ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ομόλογοι του δεν πήραν καμία πολιτική απόφαση σχετικά με μία ενδεχόμενη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα.

Ανήμερα της επετείου της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου θα μάθουμε αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα. Στην περίπτωση που οι εταίροι μας δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη ή αποφασίσουν να μας δανείσουν με επαχθείς όρους και υψηλά επιτόκια, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χθες το μεσημέρι, από την Ουγγαρία όπου βρισκόταν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται καλύτερο συντονισμό σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και νέους θεσμούς για την ενίσχυση των κρατών που βιώνουν συνθήκες κρίσης. Εχουμε δεχτεί εκφράσεις αλληλεγγύης από πολλούς, αλλά έχουμε αντιμετωπίσει και δυσκολίες, επεσήμανε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Πάντως, το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουγγαρία μόνο τυχαίο δεν ήταν την παρούσα χρονική περίοδο καθώς η εν λόγω χώρα μόλις πέρσι προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εξυγίανση της δικής της οικονομίας, οπότε έχει την τεχνογνωσία την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε και στην ελληνική κυβέρνηση.

Το μεγάλο «αγκάθι» για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η Γερμανία. Εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε με νόημα ότι «η Γερμανία δεν αναμένει να ληφθεί απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής». Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους εταίρους της Ανγκελα Μέρκελ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό έχουν δηλώσει αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες ότι η καλύτερη λύση για το «ελληνικό πρόβλημα» είναι το ΔΝΤ.

Πάντως, για την ελληνική κυβέρνηση η προσφυγή στον διεθνή οργανισμό αποτελεί, όπως αποδεικνύεται, ένα ισχυρό χαρτί στα σκληρά παζάρια που εξελίσσονται στο πλαίσιο του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Εurogroup) και η στρατηγική που έχει χαραχτεί θέλει αυτό το χαρτί να εμφανίζεται κάθε φορά που οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων γίνονται αφόρητες. Και αυτό γιατί αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να δοθεί χρηματική βοήθεια από την ίδια την Ευρώπη (όπως π.χ. η Γαλλία) και όχι από το ΔΝΤ, γιατί έτσι ουσιαστικά απαξιώνεται η αλληλεγγύη της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δίνει από τη δική του μεριά τον αγώνα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας «βάζοντας πλάτη στη χώρα», όπως έχει τονίσει κατά καιρούς. Ειδικότερα, χθες συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συζήτησε μαζί τους την ανάγκη χειροπιαστής υποστήριξης προς την Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί η αγορά από τους κερδοσκόπους. Μετέφερε μάλιστα το μήνυμα ότι οι Ελληνες δεν αντέχουν την επιβολή πρόσθετων μέτρων και τόνισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής. Πάντως, δεν έδειξαν όλοι να συμμερίζονται τις απόψεις του. Ο Πολωνός υπουργός Οικονομίας κράτησε πολύ σκληρή γραμμή αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top