GuidePedia

0
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσίασε ένα σχέδιο που περιλάμβανε ορισμένους νέους τρόπους τιμωρίας των χωρών που θα παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης. Αυτή την εβδομάδα, σε συνέντευξή της προς τους FT, η ομόλογός του από τη Γαλλία, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αντίθετη σε αυτόν τον σαδισμό. Έχει δίκιο:
Η ευρωζώνη έχει περισσότερο ανάγκη να ξοδέψουν περισσότερα οι χώρες με πλεονάσματα παρά να βρει νέους τρόπους για να τιμωρήσει τους οφειλέτες.

Σήμερα, αρκετές χώρες προβαίνουν σε σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές προκειμένου να θέσουν ξανά υπό έλεγχο τα ελλείμματα που προκάλεσε η κρίση. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία θα εμφανίσουν μειωμένη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, εκτός αν εμφανιστεί το... ξένο ιππικό για να σώσει την Ευρώπη, αγοράζοντας τα προϊόντα της (κάτι που, για την ώρα, δεν διαφαίνεται), η συνολική ζήτηση θα υποχωρήσει. Οι λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να περιορίσουν την κυκλοφορία του χρήματος, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Για να χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, μια φράση της κ. Λαγκάρντ, «οι χώρες με πλεονάσματα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τι παραπάνω». Εάν αυτές αρχίσουν να καταναλώνουν, θα συμβάλουν ώστε εκείνοι που δαπανούν ήδη πολλά να περιοριστούν και να ζουν εντός των πλαισίων που ορίζουν οι δυνατότητές τους, χωρίς να καταδικάσουν την Ευρώπη σε πολυετή στασιμότητα.

Πάνω από όλα, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να ενθαρρυνθεί να ξοδέψει περισσότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και πέρυσι, μεσούσης της κρίσης, κατέγραψε πλεόνασμα 2,9% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το δημοσιονομικό της έλλειμμα έφτασε μόλις στο 3,3%. Η Γαλλία, από την πλευρά της, θα μπορούσε να λειτουργήσει εν είδει οπισθοφυλακής, σωρεύοντας ελλείμματα με στόχο να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα εντός των συνόρων της -κάτι που, εκτός των άλλων, θα βοηθούσε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top