Η αύξηση των αμυντικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό δεν θα ΄ναι βεβαίως αρκετές για να λύσουν τα πολλά προβλήματα των ελληνικών ΕΔ. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι κυρίως αυτό. Το θέμα είναι πως θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια, τα οποία ακριβώς επειδή είναι περιορισμένα θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά μέχρι το τελευταίο ευρώ. Από τα δείγματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση με αποφάσεις που έχει πάρει και τις κινήσεις της , δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Για να τα βάλουμε σε σειρά:
•Ακόμη και η ορθότατα απόφαση για την αγορά των 18 Rafale έγινε …από σπόντα. Όταν τον περασμένο Ιούλιο τελείως αιφνιδιαστικά και με αστεία δικαιολογία -τα αναδρομικά των συνταξιούχων- η κυβέρνηση “πάγωσε” την ολοκλήρωση της συμφωνίας των γαλλικών φρεγατών και μαζί την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αμέσως τέθηκε το θέμα “εξευμενισμού” των Γάλλων. Έτσι προέκυψαν -ευτυχώς επαναλαμβάνουμε- τα Rafale.
•Από τη μία αποφασίτηκαν τα Rafale και από την άλλη ,αμέσως μετά κάποιοι άρχισαν να εισηγούνται την επέκταση εκσυγχρονισμού των F-16, την ώρα που το πρόγραμμα για τα 84 αεροσκάφη αυτού του τύπου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει! Δηλαδή από τη μία “γυρνάς σελίδα” επιλέγοντας ένα αεροσκάφος που μπορεί να φέρει όπλα που θα κάνουν τη διαφορά με την Τουρκία και την ίδια ώρα επιλέγεις να δώσεις εκατοντάδες εκατομμύρια σε αεροσκάφη που θα ΄πρεπε να χουν ήδη εδώ και χρόνια εκσυγχρονιστεί και μέχρι σχετικά πρόσφατα έλεγαν ότι δεν συμφέρει να εκσυγχρονιστούν. Κάτι δεν πάει καλά…
• Δεν θα αναφερθούμε στη σεναριολογία περί F-35. Όσοι την δημιούργησαν έχουν προς το παρόν κάνει πίσω, αλλά και μόνο η διαρροή τους είναι δείγμα ότι το θέμα εξοπλισμός των ΕΔ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με οποιοδήποτε άλλο κριτήριο πλην των επιχειρησιακών.
•Μέγα λάθος η νέα αναβολή απόφασης για την ενίσχυση του Στόλου! Από το 2009 οι κυβερνήσεις “το παιδεύουν” και πάντα το τινάζουν στον αέρα. Αυτό έγινε και με τις γαλλικές φρεγάτες. Αυτό όμως ήταν το λιγότερο. Από το πουθενά προέκυψαν οι αμερικανικές για τις οποίες όλες οι πληροφορίες και οι αναλύσεις από τις ΗΠΑ είναι απογοητευτικές. Κι όμως υπάρχει επιμονή ανεξήγητη με την δικαιολογία ότι έτσι “θα σωθούν τα ναυπηγεία”. Δεν μπορεί να ΄ναι αυτό το μοναδικό ή το κυρίαρχο κριτήριο για τον εξοπλισμό του Στόλου.
•Και αν υπάρχει υποτίθεται ανησυχία για τα ναυπηγεία, δεν την διαπιστώνουμε σε κανένα από τα σχέδια της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία.
Αν σ΄ όλα αυτά προσθέσουμε και τα πολλά παράδοξα με τους αγωγούς της ΠΑ και πολλά άλλα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που τα πληρώσαμε πανάκριβα.
Δημοσίευση σχολίου