GuidePedia

0

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικά F-16,έδειξε ότι ο Ερντογάν δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτικά μέσα για να ασκήσει εξωτερική πολιτική και να επιβάλλει τις απόψεις της Άγκυρας.

Η χρήση προειδοποιητικών έστω πυρών από το ρωσικό αντιτορπιλικό κατά τουρκικού αλιευτικού, επίσης δείχνει ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν θα διστάσει να προσφύγει στην χρήση όπλων για να προστατεύσει την ηγεμονική θέση που διεκδικεί με αξιώσεις πλέον στην περιοχή.

Στις διεθνείς σχέσεις ακόμη και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων αυτό που μετρά πάνω απ΄ όλα είναι τα συμφέροντα κάθε χώρας. Όμως η προσωπικότητα των ηγετών που καλούνται να διαχειριστούν τόσο σοβαρές κρίσεις όσο η πρόσφατη ρωσοτουρκική ,δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κι όπως αποδεικνύεται στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με δυο ηγέτες που είναι έτοιμοι να πατήσουν την σκανδάλη!

Η Άγκυρα από την ημέρα που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος ,μετρά μόνο απώλειες.
Μπορεί στο προσκήνιο να υπήρξαν δηλώσεις στήριξης και δικαιολογίες για την πράξη της, ωστόσο ήταν χαλαρές και τελικά ανούσιες. Η Τουρκία δεν μπορεί ούτε να …ξεμυτίσει στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου στρατιωτικά η Ρωσία αλωνίζει. Η τουρκική αεροπορία έχει ξεχάσει τις πτήσεις πέριξ της Συρίας. Μετά από το επεισόδιο ανατολικά της Λήμνου θα πρέπει να έχουν αρχίσει να αισθάνονται άβολα ακόμη και για τις δραστηριότητές τους στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Είναι λογικό οι Τούρκοι επιτελείς να ζουν πλέον με τον τρόμο και στρατιωτικής ρωσικής απάντησης σε χρόνο ανύποπτο. Το επεισόδιο στη Λήμνο είναι ενδεικτικό.

Τα οικονομικά αντίποινα του Πούτιν στον Ερντογάν “πονάνε” έτσι κι αλλιώς. Οι ίδιοι οι Τούρκοι μιλούν για απώλειες 9 δις δολαρίων,από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η Μόσχα.

Ένα στρατιωτικό πλήγμα από τη Ρωσία θα “τσαλακώσει” το προφίλ Ερντογάν. Και δίνει μεγάλη σημασία σ΄ αυτό ο “σουλτάνος Ταγίπ”. Θα είναι ένα χτύπημα -αν συμβεί- που θα τον φέρει μπροστά στο μεγάλο διλημμα της κλιμάκωσης με τη Ρωσία ή του “κλεισίματος των λογαριασμών” μαζί της με την λογική της…ισοπαλίας.

Το πρώτο δεν μπορεί να το κάνει ο Ερντογάν αν δεν έχει ξεκάθαρα μαζί του, δίπλα του κι όχι απλά από …πίσω του το NATO και τις ΗΠΑ. Πολλοί είπαν ότι αυτό που επεδίωξε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ήταν να σύρει την Συμμαχία σε μια ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ήλπιζε ότι η Μόσχα θα λειτουργούσε εν θερμώ . Δεν του “βγήκε” το σενάριο και τώρα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανήσυχος . Τίποτα δεν δείχνει ότι το NATO και οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να ανοίξουν νέο μέτωπο με τη Ρωσία για χάρη της Τουρκίας. Αντιθέτως πολλά λέγονται και γράφονται για προσπάθειες συνεννόησης και εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της Συρίας.

Ωστόσο υπάρχει και η προσωπικότητα Ερντογάν. Η οποία εξελίσσεται σε μέγα πρόβλημα. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να αποφασίσει να ρισκάρει ακόμη περισσότερα και να επιλέξει τον δρόμο της στρατιωτικής κλιμάκωσης ελπίζοντας ξανά ότι οι φίλοι του σε NATO και Ευρώπη θα τον …κρύψουν.

Σ΄ ότι αφορά στην Ελλάδα;
Θα κατάλαβαν ελπίζουμε πολλοί από χθες ότι η λογική του παραλόγου που κυριαρχεί κυρίως σε γραφειοκράτες χαρτογιακάδες Οικονομικών υπουργείων πως “τίποτα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ στο Αιγαίο" ,είναι μια τεράστια ανοησία! Τα πάντα μπορούν να συμβούν σ΄ αυτή τη γωνιά του πλανήτη και δυστυχώς τίποτα δεν δείχνει ότι αυτά θα είναι ευχάριστα. Για παράδειγμα θα μπορούσε μέσα στη νύχτα ,τα πυρά του ρωσικού αντιτορπιλικού να μην ήταν προειδοποιητικά αλλά να έπλητταν το τουρκικό σκάφος. Θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να παράσχει ότι χρειαζόταν σε επίπεδο έρευνας -διάσωσης ή όχι; Μας ενδιαφέρει το θέμα ακόμη ή να φέρουμε κι άλλες …ΜΚΟ για να το αναλάβουν; Είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιδράσει ακαριαία σ΄ ότι κι αν μας προκύψει στο Αιγαίο; Κι αν αποδειχτεί -ευχόμαστε να μην γίνει αυτό- ότι δεν είμαστε έτοιμοι θα λογοδοτήσουν όσοι χαρτογιακάδες κόβουν διαρκώς κονδύλια από την Εθνική Άμυνα; Ή θα τα ρίξουν πάλι στους στρατιωτικούς…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top