Η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας Εχούντ Μπαράκ ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επείγον. Ο Τύπος αφενός αναφέρει ότι ο στενός πυρήνας της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας παραμένει επί της ουσίας αναποφάσιστος για τον χρόνο –πόσο μάλλον για το αν θα γίνει η επίθεση.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να ζυγιστούν με πολύ προσοχή και οι αντιδράσεις του Ιράν με μία πιθανή επίθεση στις ισραηλινές εγκαταστάσεις όπως τον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα.
Ποια είναι όμως η λογική βάσει της οποίας θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκδήλωσης στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράν και όλοι όσοι το αντιμετωπίζουν ως δεδομένο, είναι καταδικασμένοι να πέσουν έξω για μια ακόμη φορά; Πολύ απλά, εάν σκοπεύεις να προβείς σε τέτοιας εμβέλειας στρατιωτική ενέργεια, το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας, είναι το να πετύχεις στρατηγικό αιφνιδιασμό. Και είναι λογικό να συνάγει κανείς ότι λέγοντάς του «έρχομαι» μάλλον κακή υπηρεσία προσφέρεις.
Επειδή όμως αυτή είναι μια λογική σκέψη την οποία δεν κάνουμε μόνο εμείς αλλά κατά πάσα βεβαιότητα και οι Ιρανοί, μήπως σε αυτό ακριβώς το σημείο κρύβεται το τρικ του αιφνιδιασμού; Η λογική είναι η εξής: Εάν σκεφτούν οι Ιρανοί «δεν πρόκειται να επιτεθούν διότι αν σκόπευαν να το πράξουν θα μιλούσαν λιγότερο», σε αυτό ακριβώς το σημείο θα έχει ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για τον αιφνιδιασμό τους…
Ας δούμε τώρα ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο:
Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth τονίζει ότι Νετανιάχου και Μπαράκ είναι αποφασισμένοι να επιτεθούν στο Ιράν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον Νάχουμ Μπάρνεα και τον Σιμόν Σίφερ, γνωστούς αρθρογράφους της εφημερίδας, αν ο Νετανιάχου και ο Μπαράκ μπορούσαν να αποφασίσουν μόνοι τους θα εξαπέλυαν μια επίθεση στις αρχές του φθινοπώρου, ακόμη και πριν τις αμερικανικές εκλογές, που θα γίνουν στις 6 Νοεμβρίου.
Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το μαχαίρι κάτω από τον λαιμό μας είναι τώρα πιο ακονισμένο απ’ ό,τι ήταν πριν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών». Στην ίδια εφημερίδα τίθεται το ζήτημα των πιθανών ιρανικών αντιποίνων. Ο ισραηλινός πυρηνικός σταθμός της Ντιμόνα είναι ένας από τους πιθανούς στρατηγικός και συμβολικός στόχους.
Η εφημερίδα Maariv, από την πλευρά της, δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 37% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου