Η Τουρκία από τη μία «καταγγέλει» την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, αλλά από την άλλα δείχνει στην πράξη ότι θα αξιοποιήσει τα «κενά» της. Κι όπως φαίνεται στον χάρτη που κατέθεσε στον ΟΗΕ μαζί με «επιστολή διαμαρτυρίας», θεωρεί ήδη ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού της ανήκει…
Στις 18 Νομεμβρίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατάθεσε επιστολή στην οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων τα εξής απίθανα:
«Αναφορικά με την επιστολή του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2021 (A/76/407-S/2021/816), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στα ακόλουθα:
Πρώτον, η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί της Κύπρου, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αρχή που να είναι αρμόδια να εκπροσωπεί από κοινού τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους από τότε που οι Ελληνοκύπριοι κατέστρεψαν το Κράτος Εταιρικής Σχέσης το 1963, κατά ουσιώδη παραβίαση των Συνθηκών Εγγύησης, Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης του 1960 και του Συντάγματος.
Ως εκ τούτου, η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να διεκδικήσει de jure ή/και de facto δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί του νησιού στο σύνολό της, ούτε μπορεί να εκφράζει τέτοιους ισχυρισμούς, από μόνη της, όσον αφορά τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας του νησιού.
Δεύτερον, η Τουρκία κατέστησε σαφές, μέσω της δήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της 2ας Οκτωβρίου 2020, ότι, ενώ ήταν πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου, δεν θα διαπραγματευτεί, ερήμην των Τουρκοκυπρίων. , θαλάσσια οριοθέτηση με την ελληνοκυπριακή διοίκηση καθώς η οντότητα αυτή δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού. Στο μεταξύ, το αντίστοιχο της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Τρίτον, η Τουρκία δημοσιοποίησε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο με γεωγραφικές συντεταγμένες και χάρτη (βλ. παράρτημα) μέσω της επιστολής μας που διαβιβάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 (A/74/757).
Τέταρτον, και στη συνέχεια του τρίτου, το υπό σημαία Μάλτας και ιταλικής ιδιοκτησίας σκάφος έρευνας «NAUTICAL GEO», έχοντας επίγνωση αυτών των συντεταγμένων, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας πολλές φορές για δραστηριότητες έρευνας που σχετίζονται με τον βυθό της θάλασσας χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση και εξουσιοδότηση από την Τουρκία, παρόλα τα διπλωματικά διαβήματα που έχουν κατατεθεί έγκαιρα στο κράτος σημαίας και στον αερομεταφορέα A/76/557 S/2021/96121-17165 2/3.
Πέμπτον, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ως συνιδιοκτήτης του νησιού με ίσα δικαιώματα στους υπεράκτιους πόρους του, έκανε προτάσεις στους Ελληνοκύπριους, πιο πρόσφατα στις 13 Ιουλίου 2019, για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου δίκαιης κατανομής εσόδων, σε υπεράκτιους πόρους υδρογονανθράκων. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, αυτή η τελευταία πρόταση υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία, καθώς θα δώσει μια άμεση λύση στις εντάσεις που προκύπτουν από τα συνεχιζόμενα υπεράκτια προγράμματα και των δύο πλευρών στο νησί.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία απορρίπτει τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής διοίκησης στο σύνολό τους.
(Υπογραφή) Feridun H. Sinirlioğlu
Μόνιμος αντιπρόσωπος
Δημοσίευση σχολίου