GuidePedia

0

Χρήστος Λουτράδης* 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη Συρία, και είπε πως πρόκειται για μια καλή αρχή. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί καθυστερήσεις στη δημιουργία αυτής της ζώνης.

Όσο το συζητούσαν έστω και ακροθιγώς τους κατέταξαν αυτομάτως στους γραφικούς ή στους πεσιμιστές αναλυτές των διεθνών σχέσεων. Σε αυτή την παγίδα έπεσαν και όλοι όσοι πίστευαν ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία θα καταρρεύσουν πανηγυρικώς λόγω της προσκόλλησης της γειτονικής μας χώρας στο άρμα της Μόσχας.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα επιβεβαιώνουν την πολυπλοκότητα που διέπει τις Αμερικανό-Τουρκικές σχέσεις και όχι την κατάρρευση τους. Eίναι μεν σαφές ότι οι πληγές στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή την αγορά των S-400 από την Άγκυρα είναι υπαρκτές και θα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ανάγκη όμως των ΗΠΑ για την ύπαρξη μιας Τουρκίας που θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ιδιότυπου ελέγχου από τις ΗΠΑ ή τουλάχιστον δεν θα πράττει συνεχώς χωρίς να υπολογίζει τις ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, καθιστούν τις Τούρκο-Αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται αρκετά μακριά από σημείο μηδέν.

Τρανταχτή απόδειξη όλων αυτών που προαναφέραμε είναι το επιτυχές αποτέλεσμα των τριήμερων διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χώρων για τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Συρία. Η δημιουργία ενός κοινού κέντρου διαχείρισης που θα ελέγχει την περιοχή στην οποία εκτείνεται η ζώνη ασφαλείας σε συνδυασμό με την κοινή δήλωση περί κατανόησης των αγωνιών που εκφράζει διαχρονικά η γειτονική μας χώρα για ζητήματα ασφαλείας, είναι ένα βήμα μακριά από τον γκρεμό στο οποίο πλησίαζαν οι σχέσεις των δύο χώρων.

Επιπρόσθετα, η συνταύτιση των απόψεων δίνει και το πράσινο φως στην Άγκυρα για να εκδηλώσει ανενόχλητη την στρατηγική της στην περιοχή που δεν είναι άλλη από τον αφανισμό των Κούρδων της περιοχής υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να μας ξενίζει και η δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν περί πρόθεσης τους για επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Καθίσταται σαφές ότι η Άγκυρα έχει κάνει την επιλογή να επιλύσει, όπως αυτή νομίζει και χωρίς να υπολογίζει θύματα και παράπλευρες απώλειες, το Κουρδικό, υπό τις ευλογίες του Αμερικανικού παράγοντα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα το αν θα τα καταφέρει, με ποιο τίμημα και πως θα αντιδράσουν οι άλλοι παίχτες στην περιοχή.

*Αρθρογράφος/ πρώην συνεργάτης στη Hurriyet Daily News 
πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top