"Βόμβα" του αντιπροέδρου της Bundestag: “Αν στη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για άρση της βίζας για τους πολίτες της, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες, ασύλληπτου μεγέθους ροές λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη”
Ανάλυση: RT News και Frankfurter Allgemeine Zeitung
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
Ένα καθεστώς ελεύθερης μετάβασης, χωρίς βίζα, για τους Τούρκους υπηκόους στη ζώνη Σένγκεν, θα μπορούσε να ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” για νέες ογκώδεις εισροές προσφύγων και λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα, τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ το κομβικό σημείο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εντοπίζεται ακριβώς στο αντίθετο: στην δραστική μείωση του αριθμού των εισερχόμενων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Ο αντιπρόεδρος της Bundestag (Κάτω Βουλής του Γερμανικού Κοινοβουλίου) Γιοχάνες Ζινγκχάμερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse την Τρίτη, τόνισε ότι η άρση των προϋποθέσεων για την έκδοση ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζας) της ΕΕ προς Τούρκους πολίτες θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε "νέες, ασύλληπτου μεγέθους ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων", από τις ίδιες χώρες που εγκαταλείπουν σήμερα.
“Υπάρχουν σοβαροί λόγοι, τους οποίους θα πρέπει να αναλογιστούν όσοι σκέφτονται την πιθανότητα να άρουν στο μέλλον το καθεστώς των μετακινήσεων που απαιτούν βίζα, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα για τους Τούρκους υπηκόους”, προειδοποίησε o Ζινγκχάμερ, “διότι θα ανοίξουν ένα “κουτί της Πανδώρας” για μεγαλύτερες μετακινήσεις λαθρομεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη”.
Επικαλούμενος στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της Bundestag υπενθύμισε ότι πάνω από 200.000 ταξιδιωτικές θεωρήσεις για την Σένγκεν εκδίδονται ετησίως από γερμανικά προξενεία και κέντρα θεωρήσεων στην Τουρκία.
Εξήγησε επίσης, ότι δεν είναι μόνο ο πόλεμος στη Συρία ή το Ιράκ που θα μπορούσε να ενισχύσει δραματικά αυτήν την εισροή, αλλά και η κατάσταση στην ίδια την Τουρκία. Ειδικά οι εσωτερικές βίαιες συγκρούσεις με τους Κούρδους αποτελούν μια τεράστια δυναμική για τη δημιουργία ενός νέου σκεπτικού για να εγκαταλείψει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων τις εστίες τους.
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων της ΕΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία συνυπέγραψαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Με την επίτευξη της συμφωνίας, οι Βρυξέλλες απαίτησαν να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των λαθρομεταναστών με την συμβολή της Τουρκίας, ένας όρος που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της συμφωνίας.
Σε αντάλλαγμα για την δέσμευση των Τούρκων ότι “θα ρυθμίσουν τα ρεύματα των προσφύγων και θα συμβάλουν ενεργά στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης”, η ΕΕ συμφώνησε να διαθέσει, σε πρώτη φάση, 3 δισεκατομμύρια ευρώ και προμήθειες για την ανθρωπιστική στήριξη των μετακινούμενων, ώστε να βοηθήσει την Τουρκία να φιλοξενήσει πάνω από 2.200.000 πρόσφυγες από τη Συρία, και μόνον από εκεί.
Ωστόσο, για την Τουρκία, ο κύριος αμοιβαία αποδεχθείς όρος, για τον οποίο εδώ και καιρό πίεζε η Άγκυρα, ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας της άρσης των προϋποθέσεων για την έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, αλλά και μια υπόσχεση ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.
Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την άρση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Τουρκία πρέπει να ικανοποιήσει δεκάδες αιτήματα της ΕΕ, προκειμένου να κερδίσει τα εύσημα που θα την φέρουν πιο κοντά στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν από το φθινόπωρο του 2016. Αλλά ακόμη και τότε, η τελική απόφαση θα απαιτήσει την ομόφωνη στήριξη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
Παρ' όλα αυτά, αφού η συμφωνία είχε ήδη κλείσει, η Άγκυρα επιχείρησε μια πονηριά, με τον ίδιο τρόπο στον οποίο μας έχει συνηθίσει. Σκέφτηκε να παίξει ένα ακόμα ατού στο θέμα των προσφύγων στον διάλογό της με τις Βρυξέλλες. Έτσι, τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων:
“Δεν έχει σημασία που η Δύση ενεργεί με ένα βάναυσο, απάνθρωπο και αδίστακτο τρόπο. Απλά δεν μπορούν να ελέγξουν την εισροή προσφύγων”, δήλωσε. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε δοκιμάσει κάτι άλλο. Απείλησε να εξαπολύσει ένα νέο κύμα λαθρομεταναστών εναντίον της ΕΕ, εάν οι Ευρωπαίοι δεν του προσέφεραν επαρκή χρηματοδότηση.
“Όποτε θέλουμε, μπορούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και ανά πάσα στιγμή να βάζουμε τους πρόσφυγες σε λεωφορεία”, δήλωσε ο Ερντογάν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού του είχε ανακοινωθεί ότι η ΕΕ πρόσφερε στην Τουρκία 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια.
“Η Τουρκία δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση ακόμη”, διαμαρτυρήθηκε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είχε ξοδέψει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες, ένα ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα του έδινε η ΕΕ. Για τον ίδιο, οποιαδήποτε καθυστέρηση στη μεταφορά των χρημάτων θα ήταν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη δεν έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της “προσφυγικής” κρίσης.
Η ουσία είναι, ότι η υποκρισία και ο εμπαιγμός του Ερντογάν από την μία πλευρά, και η καταστρεπτική πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” της Μέρκελ από την άλλη, έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ελλάδα στο χείλος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης προοπτικής.
Εάν στη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, κατορθώσει η Τουρκία να πραγματοποιηθεί το κομβικό αίτημά της για ελεύθερη μετακίνηση των υπηκόων της στην ΕΕ, τότε η Ευρώπη, με πρώτη και κύρια την Ελλάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αφού τις χώρες δεν θα τις προστατεύει πια κανένας φράχτης.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου