GuidePedia

0
Από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ο Κ. Καραμανλής ξεκίνησε να συζητά για κάλπες το φθινόπωρο

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε την πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Οπως βεβαιώνουν τακτικοί συνομιλητές του, η υψηλότατου πολιτικού ρίσκου επιλογή ήταν στους σχεδιασμούς του από τότε και αναζητούσε την ευκαιρία αλλά και το άλλοθι για να τις προκαλέσει.
Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν ότι είχε ήδη απορρίψει την πρόταση (σημαντικού αριθμού υπουργών τότε) για «διπλές κάλπες» τον Ιούνιο, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να πετύχει μια σχετικά διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, ο στόχος για την απόδραση του πρωθυπουργού μετετέθη για τον Οκτώβρη, κάτι που -με εξαίρεση τον κλυδωνισμό την περίοδο των πυρκαγιών στη Βορειοανατολική Αττική- δεν άλλαξε ποτέ. Αλλωστε, γνώριζε ότι το φθινόπωρο ήταν η τελευταία του ευκαιρία να προκαλέσει ο ίδιος εκλογές και να μη «συρθεί» τον Μάρτιο....

Ζυμώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο. Εκείνη την περίοδο άρχισε και τις πρώτες συζητήσεις με έναν πολύ μικρό αριθμό υπουργών και στελεχών της ΝΔ. Στον «κύκλο» αυτό μετείχαν οι κ. Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Παπαθανασίου, Β. Μεϊμαράκης και Λ. Ζαγορίτης.

Οι εισηγήσεις που δεχόταν εκείνες τις ημέρες ήταν και πάλι ποικίλες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν υπέρ της άποψης ενός δομικού ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ αλλά και της απόπειρας εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων.

Οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη και Παπαθανασίου συζητούσαν πιο ουσιαστικά το ενδεχόμενο εκλογών.

Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε ρεαλιστικά τη δημοσιονομική κατάσταση και επεσήμανε εγκαίρως ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς απαιτούνται «σκληρά μέτρα». Ο κ. Σουφλιάς και η κ. Μπακογιάννη τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι η χώρα θα μπει ούτως ή άλλως σε παρατεταμένη εκλογολογία, γεγονός που δεν θα επιτρέψει την άσκηση πολιτικής. Ο κ. Λ. Ζαγορίτης δήλωσε έτοιμος, εάν ο κ. Καραμανλής αποφάσιζε εκλογές, να προετοιμάσει τον κομματικό μηχανισμό και να έχει εγκαίρως έτοιμα και τα ψηφοδέλτια.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ανακοίνωσε την απόφασή του. Ζήτησε, ωστόσο, από τα στελέχη της Ρηγίλλης να προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ακόμη και εν μέσω θέρους επικοινωνούσε με υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να τους βολιδοσκοπήσει. Οσο περνούσε το καλοκαίρι, τόσο οι κινήσεις του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι η απόφασή του για εκλογές είναι ειλημμένη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περιοδεία που πραγματοποίησε στην Κομοτηνή τον Δεκαπενταύγουστο!

Η ουσιαστική συζήτηση για την τακτική -με δεδομένο ότι η στρατηγική απόφαση για εκλογές είχε ήδη ληφθεί από τον πρωθυπουργό- άρχισε μέσα στον Αύγουστο. Ο «κύκλος» των συνομιλητών του παρέμεινε στενός, ακριβώς διότι πίστευε ότι θα μπορούσε να αιφνιδιάσει.

Η καταστροφική πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική ήταν το μόνο γεγονός σε αυτήν την πορεία προς τις κάλπες που κλόνισε, πρόσκαιρα όπως αποδείχτηκε, τον κ. Καραμανλή. Την επομένη της... κατάσβεσης ξεκίνησε ο προγραμματισμός, ο οποίος περιελάμβανε και μέτρα όπως η απόσυρση των αυτοκινήτων, η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, η προκήρυξη για 20.000 θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ κ.ά.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα σχέδια του πρωθυπουργού για πρόωρες κάλπες άρχισαν να γίνονται πλέον απολύτως εμφανή. Η απόρριψη των εισηγήσεων για ανασχηματισμό, η εντολή του να ακυρωθεί η προώθηση αλλαγών ακόμη στους περιφερειάρχες και ο χαρακτηρισμός «περιπέτεια» που έδιναν οι εκπρόσωποί του στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σηματοδοτούσαν την απόφασή του για εκλογές. Οπως είχε σημειώσει το «Εθνος», «η αδράνεια του Κ. Καραμανλή φέρνει τις εκλογές»...

Ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος ακόμη και με δυσμενείς όρους να πάρει το ρίσκο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι η προκήρυξη των εκλογών έγινε εν μέσω εσωκομματικής θύελλας...

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
«Παρών» θα δηλώσουν Ντόρα, Αβραμόπουλος και Σαμαράς

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών -μέσα σε ένα κλίμα εσωκομματικής θύελλας στη ΝΔ- επανέφερε αυτόματα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο κυβερνών κόμμα μετά από μια ενδεχόμενη ήττα.

Το κρίσιμο ερώτημα αφορά καταρχήν τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι, εάν ο κ. Καραμανλής θελήσει να μείνει στην ηγεσία του κόμματος, τότε είναι πολύ πιθανό οι διεκδικητές να περιοριστούν σημαντικά.

Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία -σημείωναν τα ίδια πρόσωπα- θα είναι «ανοιχτή».

Εάν ο κ. Καραμανλής επιλέξει να αποχωρήσει, τότε στο συνέδριο εκλογής προέδρου, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί μέσα στο έτος, «παρών» θα δηλώσουν η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος και ο κ. Αντ. Σαμαράς. Η υπουργός Εξωτερικών έχει δικό της πυρήνα στελεχών, ενώ οι υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού θα επιχειρήσουν να εκφράσουν -εκτός από τα δικά τους κομματικά στελέχη- τη λεγόμενη «καραμανλική τάση» στη ΝΔ.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Γ. Σουφλιάς αλλά και τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ κ. Ι. Βαρβιτσιώτης και Ι. Κεφαλογιάννης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top