GuidePedia

0

Σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών προσλαμβάνονται στο Δημόσιο


Από την αίθουσα της ορκωμοσίας στην αίθουσα της διδασκαλίας περνούν και φέτος οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι).
Όπως δείχνουν τα πράγματα και φέτος οι ελλείψεις σε δασκάλους είναι τόσο αυξημένες, που το ΥΠΕΠΘ καλεί εσπευσμένα «όσους πτυχιούχους για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2009-2010, να προσέλθουν να υποβάλουν αίτηση- δήλωση ένταξης στους πίνακες μέχρι 10-9-2009». Ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση νηπιαγωγών και καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας.
Το επάγγελμα του δασκάλου έχει αναδειχθεί πλέον πρώτο στην ομάδα των λίγων περιζήτητων επαγγελμάτων στη χώρα μας. Παρ΄ όλο που το υπουργείο Παιδείας μείωσε φέτος, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τους διορισμούς μόνιμων δασκάλων, για τις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ο διορισμός 1.775 μόνιμων δασκάλων ενώ την 1η Σεπτεμβρίου έγινε η πρόσληψη 1.492 δασκάλων και έπεται συνέχεια, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην πρόσληψη συνολικά περίπου 3.500- 4.000 αναπληρωτών και χιλιάδων ωρομισθίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ανατολική Αττική υπάρχει έλλειμμα 220 δασκάλων στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τον αιρετό Α΄ ΠΥΣΠΕ Κρήτης Ζαχαρία Καψαλάκη σε σύγκριση με πέρυσι απουσιάζουν 467 δάσκαλοι. Περίπου η ίδια κατάσταση παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτίμηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Μπίρμπα ότι «θα εξαντληθούν όλοι οι δάσκαλοι που θα αποφοιτήσουν φέτος»....

Περίπου 1.600-1.700 πτυχιούχοι των Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης τελειώνουν κάθε χρόνο τις σχολές τους και διορίζονται κατά μέσο όρο 2.000 (πέρσι διορίστηκαν 2.217 δάσκαλοι και φέτος 1.775). Άλλοι 3.500 τουλάχιστον απαιτούνται ετησίως ως αναπληρωτές. Δεκάδες εκατοντάδες ως ωρομίσθιοι. Μιλάμε για το πλέον περιζήτητο επάγγελμα σήμερα στην Ελλάδα!

Οι νηπιαγωγοί
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τους δασκάλους αρχίζουν να βελτιώνουν τους όρους προσλήψεών τους στη σχολική εκπαίδευση δύο ακόμη ομάδες πτυχιούχων: οι νηπιαγωγοί και οι καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας. Τα τελευταία έξι χρόνια διορίστηκαν μόνιμα 5.257 νηπιαγωγοί, δηλαδή κατά μέσο όρο 876 ετησίως, όταν μια δεκαετία πίσω ο μέσος όρος διορισμών των νηπιαγωγών δεν ξεπερνούσε ετησίως τους 500. Παράλληλα, για τα σχολικά έτη 2007-08 και 2008-09 θα διοριστούν συνολικά 715 καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας.

4.000

δάσκαλοι αναμένεται ότι θα προσληφθούν φέτος από το υπουργείο Παιδείας


Στροφή στις Παιδαγωγικές και από πτυχιούχους άλλων σχολών

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ στις παιδαγωγικές σχολές αναζητούν οι πτυχιούχοι άλλων τμημάτων, προκειμένου να αποκτήσουν προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Η στροφή προς τις παιδαγωγικές σχολές αποτυπώνεται στις αιτήσεις που κατατίθενται στο Τμήμα του ΑΠΘ ιδιαίτερα από πτυχιούχους των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

Το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 κατέθεσαν αίτηση 484 απόφοιτοι ΑΕΙ, 415 απόφοιτοι ΤΕΙ και 23 απόφοιτοι άλλων σχολών. Συνολικά έγιναν 922 αιτήσεις. Ο αριθμός είναι υποδιπλάσιος από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, όταν έφταναν τους 2.200, αλλά οφείλεται στη δυσκολία εισαγωγής, αφού η κατάταξη γίνεται με βάση τον βαθμό πτυχίου. Ο πρώτος πέρσι είχε βαθμό 10 και ο τελευταίος 9,4. Συνολικά εισάγονται από όλες τις κατηγορίες περίπου 25.

«Πρόκειται για αριστούχους κυρίως των θεωρητικών σχολών, ενώ υπάρχουν και αρκετά παραδείγματα θετικών σχολών όπως ιατρικές», λέει ο γραμματέας της σχολής Ζαχαρίας Κουκουνάρης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ο κυρίως όγκος των αιτήσεων από τα ΤΕΙ γίνεται από τους αποφοίτους των Τμημάτων Νοσηλευτικής.

Περισσότερες από 900 αιτήσεις κατατέθηκαν φέτος στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ από αποφοίτους άλλων τμημάτων. Με βάση το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας- με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας- του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Επικοινωνιών, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Πληροφορικής- με εφαρμογή στη Βιοϊατρική.


«Δεν περίμενα ότι θα διοριστώ αμέσως»

ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ από το Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας στην Αθήνα πριν από περίπου έναν χρόνο, το 2008. Όπως όμως λέει στα «ΝΕΑ» η νεαρή καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας κ. Ναντίν Νίμαντ, «σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι θα απορροφηθώ τόσο γρήγορα στη δημόσια εκπαίδευση. Έκανα τα χαρτιά μου αμέσως μετά την αποφοίτησή μου, τον Ιούνιο.

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν με πήραν ως ωρομίσθια σε δημοτικά σχολεία του Βόλου, στην περιοχή μου δηλαδή». Σ΄ αυτά εργάστηκε όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αλλά και ο μόνιμος διορισμός της δεν άργησε να έρθει. Από φέτος θα διδάσκει ως μόνιμη καθηγήτρια Γερμανικών σε γυμνάσιο στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.

Για όσους νέους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν Γερμανική Φιλολογία, η καθηγήτρια λέει ότι δεν θα πρέπει να διστάσουν.

«Υπάρχει προοπτική να βρουν δουλειά, να απορροφηθούν σχετικά γρήγορα. Δεν υπάρχει τόσος κορεσμός στο επάγγελμα. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν όμως είναι να ψάξουν καλά για την περιοχή που τους ενδιαφέρει το πρώτο διάστημα που θα θέλουν να εργαστούν ως ωρομίσθιοι. Θα πρέπει δηλαδή να εξετάσουν πού υπάρχουν κενά και μεγάλη ζήτηση καθηγητών».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top