GuidePedia

0
Ο νέος υπουργός Οικονομίας θα παραλάβει: Ελλειμμα 6%-7%, δημόσιο χρέος στο 100% του ΑΕΠ, ανεργία στο 9,4%, δαπάνες δημοσίου αυξημένες 80% και αρνητική ανάπτυξη (στο -0,2%)

Στις... πλάτες της επόμενης κυβέρνησης πέφτει πλέον το βάρος χάραξης ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της οικονομίας το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί του αιτήματος για παράταση της κοινοτικής επιτήρησης.
Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ρίχνει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του υπουργού Οικονομίας της νέας κυβέρνησης ο οποίος θα παραλάβει:....

* Δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ 6% και 7%.
* Δημόσιο χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ.
* Ανεργία στο 9,4%.
* Διόγκωση του δημόσιου τομέα όπου οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της... νέας διακυβέρνησης κατά 80% προσεγγίζοντας τα 55 δισ. ευρώ.
* Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,2%) για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια.
* Καθίζηση των εσόδων, μια και η αγορά έχει παραλύσει. Ενδεικτικό της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών έχει εξακοντιστεί στα 2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Παραδοχή
Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομίας είχε παραδεχθεί, με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον του κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια, τον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και έθεσε ανεπίσημα το αίτημα της παράτασης.

«Ναι» υπό αυστηρούς όρους (την ανάληψη δηλαδή συγκεκριμένων δεσμεύσεων) ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του επιτρόπου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά ένα σαφές πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας, η φορολογία και η δημόσια διοίκηση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαθανασίου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Ecofin συναντήθηκε με τον κ. Αλμούνια και του γνωστοποίησε πως το έλλειμμα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 3,7% που ήταν ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομίας.

Δεν έγινε γνωστό αν ο υπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες εκτιμήσεις των υπηρεσιών που το οριοθετούν μεταξύ 6% και 7%.

Στη συνέχεια ζήτησε από τον κοινοτικό αξιωματούχο να δοθεί στην Ελλάδα ένα ή δύο χρόνια παράταση, καθώς με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί κάτω από το 3% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 όπως επιτάσσει η επιτήρηση.

Οπως υπογράμμιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας της παράτασης.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το ύψος του ελλείμματος, από το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που θα παρουσιάσει η επόμενη κυβέρνηση αλλά και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν.

«Αν η Κομισιόν δει ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, ασφαλώς θα δείξει κατανόηση στο αίτημά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.

Προσέθεσε πως η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται στις παρενέργειες της κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές αστοχίες στον τομέα των εσόδων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top