GuidePedia

0
Βαρύ είναι το κλίμα στη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς δύο νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 6 μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για πρώτη φορά φέρουν τον Γ. Παπανδρέου πρώτο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Και ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει δηλώσει σε κανέναν ότι εγκαταλείπει τη λύση των πρόωρων εκλογών, και αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του εντός της εβδομάδας, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος τόσο για τις πρόωρες εκλογές, όσο και για τον ανασχηματισμό.Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με δήλωσή του επισημαίνει ότι όπου δεν προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται αλλαγές. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τονίζει ότι «πολλοί υπουργοί απέτυχαν στο έργο τους» και υπογραμμίζει ότι «όσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές τις συνδυάζουν με προσωπικό όφελος».Από την πλευρά της η βουλευτής και γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, δηλώνει ότι.... εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί στην επανεκλογή του προέδρου πριν από το Μάρτιο, το μόνο που απομένει είναι να οριστεί ο μήνας των εκλογών.Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα και στελέχη της Ιπποκράτους υποστηρίζουν πως οι κάλπες θα στηθούν το Φθινόπωρο, λόγω της κατάστασης της οικονομίας.Μέσα σε όλα αυτά πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Οι δημοσκοπήσεις
Σαφέστατο προβάδισμα νίκης δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΑΟΚ και τη κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κινείται στα όρια του 6%, ενώ σε κάποια από αυτές για πρώτη φορά ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Στη δημοσκόπηση της Marc, η ψαλίδα βρίσκεται στο 6,2%, με το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,7% έναντι 27,5% για το κυβερνών κόμμα.
Σε αντίστοιχο γκάλοπ της Alco, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται 31,7% και η ΝΔ ακολουθεί με 25,7%.

Το ΚΚΕ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα και στις δύο έρευνες (7,8% στη Marc, 7,5% στην Alco), ενώ ακολουθούν ο ΛΑΟΣ (5,7% και 5,3% αντίστοιχα) και ο ΣΥΡΙΖΑ (3,2% και 3,5%).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγράφουν ποσοστά κάτω του 3% και δεν εξασφαλίζουν έδρα στη Βουλή.
Σύμφωνα με την μέτρηση της Αlco το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει την αυτοδυναμία καθώς φαίνεται να εξασφαλίζει 148-149 έδρες έναντι 98-99 για τη ΝΔ.

Καταλληλότερος ο Παπανδρέου
Για πρώτη φορά από τότε που αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής χάνει και τον άτυπο αλλά πολιτικά ισχυρό τίτλο του «καταλληλότερου για πρωθυπουργός».
Στη δημοσκόπηση της Alco ο Κώστας Καραμανλής χάνει τον τίτλο που κατείχε ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια μένοντας πίσω ακόμα και από τον «κανένα».
Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 33,7%, ο «κανένας» 32,5% και ο Κώστας Καραμανλής 31,1%.
Η ΔΕΘ
Χωρίς εξαγγελίες και παροχές υπό τη σκιά της κρίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής στη ΔΕΘ. Για εθνικά αναγκαίες αποφάσεις έκανε λόγο προχτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, προσπαθώντας να τονίσει το πόσο είναι δύσκολη η οικονομική συγκυρία. Επιχειρώντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των έκτακτων φορολογικών μέτρων, αλλά και των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το Λεκανοπέδιο, ο υπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι «η κρίση είναι εδώ».

Η συγκράτηση από πλευράς παροχών και η προτεραιότητα στις οικονομικά ασθενείς ομάδες θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αναμένεται να ζητήσει από τις κοινωνικές ομάδες ακόμη και θυσίες που θα αποβλέπουν στην προστασία της απασχόλησης, στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών. Σε μία περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει δύο οξύτατα και δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, μειωμένη ανταγωνιστικότητα και κρατικά ελλείμματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει εθνικό διάλογο με τους οικονομικούς φορείς, ώστε να επιτύχει συναίνεση και να γίνουν δεκτές, όπου αυτό είναι δυνατό, οι προτάσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Τις προηγούμενες ημέρες υπό τη σκιά μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων έδωσαν έμφαση στην ανεργία, μια λέξη που προκαλεί τρόμο και δημιουργεί τριγμούς στον κοινωνικό ιστό. Ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ακριβή στοιχεία το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Τα στοιχεία που ανακοινώνουν τόσο ο ΟΑΕΔ όσο και η ΕΣΥΕ δεν τεκμηριώνονται εξαιτίας της ελλιπούς απογραφής εργοδοτών.

Από την πλευρά τους ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, που θα αποτελέσουν ανάχωμα στη συρρίκνωση της απασχόλησης. Σε αρκετές περιπτώσεις η διχογνωμία μεταξύ της παλιάς και της νέας γενιάς επιχειρηματιών ανέδειξε την διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος της ανεργίας από τους εργοδοτικούς φορείς, καθώς η νέα γενιά δεν προτάσσει το εργασιακό κόστος, αλλά την ανάγκη να ληφθούν μέτρα μέσω των οποίων θα προκύψουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top