GuidePedia

0


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει ιρανικός ρόλος στην παρεμπόδιση του έργου «Διάδρομος Ζανγκεζούρ» / «Zengezur Koridoru», το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το έργο «Διάδρομος Ζανγκεζούρ» στοχεύει να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν από την πρωτεύουσά του, το Μπακού, με την αυτόνομη επαρχία του Αζερμπαϊτζάν Ναχιτσεβάν, και στη συνέχεια την Τουρκία με την πόλη Καρς, διασχίζοντας τον διάδρομο Ζανγκεζούρ και δίπλα στα ιρανο-αρμενικά σύνορα.

Ο Ερντογάν ανέφερε σε δηλώσεις Τύπου ότι το πρόβλημα σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου εκθέτει το Ιράν και όχι την Αρμενία.

Είπε ότι η θέση που υιοθέτησε η ιρανική πλευρά σε αυτό το πλαίσιο θλίβει την Άγκυρα και το Μπακού.

Το Μπακού σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν διάδρομο στην επαρχία Σιούνικ, που βρίσκεται στα νότια της Αρμενίας, με το όνομα «Zangezur Corridor».

Είναι μια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέεται με τους σιδηροδρόμους του Αζερμπαϊτζάν από τη μία πλευρά και την Αυτόνομη Περιοχή του Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν.

Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία θέλουν να δημιουργήσουν αυτόν τον διάδρομο, που θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Ναχιτσεβάν και της ηπειρωτικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν, αφού η περιοχή του Ναχιτσεβάν είναι χωρισμένη από την ηπειρωτική χώρα του Αζερμπαϊτζάν.

Το Ιράν θεωρεί ότι αποκόπτεται από Ρωσία και Ευρώπη

Υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας είχε προαναγγείλει ότι ο διάδρομος θα έκοβε τον μοναδικό δρόμο για το Ιράν να περάσει στον Νότιο Καύκασο και από εκεί στη Ρωσία και την Ευρώπη.

«Το Ιράν θα χάσει πολλά με τη δημιουργία αυτού του διαδρόμου, επομένως η Τεχεράνη τον θεωρεί απειλή για την εθνική του ασφάλεια», είπε.

Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, η κατασκευή του διαδρόμου, στην επαρχία Σιούνικ της Αρμενίας, θα του παρέχει ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στην Αυτόνομη Περιφέρεια Ναχιτσεβάν.

Για την Τουρκία, ο Διάδρομος Ζανγκεζούρ, ο οποίος σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, θα είναι ένα ασφαλές και γρήγορο πέρασμα για τη σύνδεση του λεγόμενου «Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», συνδέοντας την Τουρκία και την Κεντρική Ασία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας Θάλασσας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top