Η κρίση μεταξύ των αρχών του Κοσόβου υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι και της σερβικής μειονότητας (την οποία υποστηρίζει το Βελιγράδι) προσφέρεται για διαφορετικές αναγνώσεις απ’ τους παράγοντες που εμπλέκονται. Aρχικά η ΕΕ στέκεται παντελώς αμήχανη και αδύναμη για ένα ζήτημα που επί της ουσίας βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι δε ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο να συσσωρεύσουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να διαχειριστούν οποιασδήποτε έκτακτη κατάσταση που ενδεχομένως αμφισβητήσει την στρατηγική συνοχή της Συμμαχίας. Έτσι, προέκυψε η “προσφορά” της Άγκυρας να διαθέσει επιπλέον 500 Τούρκους καταδρομείς.
Οι Τούρκοι καταδρομείς, αφού στρατοπέδευσαν στο Στρατόπεδο “Σουλτάνος Μουράτ” έξω απ’ το Πρίζρενι, μεταφέρθηκαν μαζί με τα τεθωρακισμένα τους και τον ανάλογο εξοπλισμό στο Δήμο του Ζουμπίν Πατόκ, μία απ’ τις εστίες της σύγκρουσης Σέρβων κι Αλβανών. Τη δική της ανάγνωση βέβαια κάνει και η Ρωσία: Η Μόσχα καλεί τον σερβικό λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική του ηγεσία, που προσπαθεί να εφαρμόσει μια «αδέσμευτη κι ανεξάρτητη πολιτική».
Προφανώς εννοεί την μη εφαρμογή κυρώσεων έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εξασφαλίζει φτηνούς ενεργειακούς πόρους στο Βελιγράδι, αλλά κυρίως την ρωσική υποστήριξη σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως του Κοσόβου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Την ίδια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία, διαθέτοντας ιστορικό επεμβάσεων στην περιοχή, παρακολουθεί με προσοχή την εξελισσόμενη κατάσταση.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την σημερινή του συνάντηση με τους Πρεσβευτές της Κουίντα (πρόκειται για την άτυπη ομάδα διαχείρισης των υποθέσεων Πρίστινας και Βελιγραδίου – με αντιπροσώπους των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας – και με… τον αδιευκρίνιστο ρόλο του αντιπροσώπου της ΕΕ) δήλωσε ότι «κατανάλωσε ακόμη μια ευκαιρία» να προειδοποιήσει τον διεθνή παράγοντα, ώστε να ασκήσει όλη του την επιρροή στον ηγέτη των Αλβανών του Κοσόβου Κούρτι, προκειμένου να τον αποτρέψουν απ’ το «να προκαλέσει έναν ακόμη πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης»!
Νέα κρίση Σερβίας-Κοσόβου
Τι είχε προηγηθεί; Οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας των αλβανικών αρχών του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν μεταφερθεί στους βόρειους δήμους όπου κατοικούν οι Σέρβοι, συνέλαβαν την Δευτέρα παράγοντα της σερβικής κοινότητας, με την κατηγορία ότι είχε διοργανώσει και ενθαρρύνει τα πρόσφατα επεισόδια κατά της εγκατάστασης των αλβανικών τοπικών αρχών. Την Τετάρτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας συνέλαβαν Κοσοβάρους (Αλβανούς) αστυνομικούς και κυκλοφόρησαν φωτογραφίες απ’ την αιχμαλώτιση τους, μαζί με τον οπλισμό και τα διακριτικά τους.
Οι σερβικές αρχές διατείνονται ότι οι Κοσοβάροι αστυνομικοί είχαν εισέλθει στο σερβικό έδαφος (στην κοινότητα Γκνίλιτσα της Ράσκα – συμβατικά οι κρατικές αρχές της Σερβίας παραδέχονται την διοικητική γραμμή οριοθέτησης, όπως ίσχυε από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, όπου το Κοσσυφοπέδιο είχε το καθεστώς της Αυτόνομης Περιοχής). Ωστόσο ο Αλμπίν Κούρτι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας χάρτες και άλλο υλικό, ισχυρίστηκε ότι οι Σέρβοι στρατιωτικοί διενήργησαν την επιχείρηση αιχμαλώτισης και ομηρίας των Αλβανών εντός του εδάφους της Δημοκρατίας του Κοσόβου (περιοχή Μπόκα) και κάλεσε τους Σέρβους να τους ελευθερώσουν, χωρίς όρους.
Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι οι αρχές του Κοσόβου προχώρησαν σε μία επίδειξη δύναμης, καθώς με βάση την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι, απαγορεύεται η διακίνηση εμπορευμάτων απ’ τη Σερβία, καθώς και η διέλευση οχημάτων με σερβικές πινακίδες. Από τα μεσάνυχτα, το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται επιτυχώς. Η Σερβία διαμαρτύρεται, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς μέλη της σερβικής κοινότητας στερούνται φαρμάκων, τροφίμων κ.α.
Η στάση του Έντι Ράμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Στρατηγός Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, απεύθυνε την ίδια έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.
Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος επιδιώκει να εξυπηρετήσει τον δυτικό παράγοντα, με αντάλλαγμα την στήριξη της Δύσης και την ανοχή της σε φαινόμενα αυταρχισμού και διαφθοράς του καθεστώτος του. Ο Ράμα προέβη σε δύο ενέργειες, πιθανόν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πολιτικούς και κυρίως την κυβέρνηση στο Κόσοβο.
Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι συνέταξε αυτοβούλως το καταστατικό για την Ένωση Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων στο Κόσοβο, που αποτελεί υποχρέωση των αλβανικών αρχών απ’ το 2013 να υλοποιήσουν. Μάλιστα, δήλωσε πως την απέστειλε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ενώ την είχαν προετοιμάσει ειδικοί των ΗΠΑ! Επιπλέον, ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα την αναβολή της συμμετοχής της Αλβανίας, στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων Αλβανίας-Κοσόβου στο Γκυλάν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου.
Τα σερβικά και αλβανικά ΜΜΕ, μην διαθέτοντας κάποιο άλλο θετικό αφήγημα, προβάλουν ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό απ’ την άφιξη του τουρκικού Συντάγματος Καταδρομέων (κατά πάσα πιθανότητα έχει εκπαιδευτεί στο Ντιγιάρ Μπακίρ) στο Ζουμπίν Ποτόκ, μία περιοχή υψηλού συμβολισμού για το τουρκικό νεοοθωμανικό όραμα. Τέλος, να μην διαφεύγει η σύμπτωση των συνθηκών με αυτές που οδήγησαν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συγκρούσεις στην ιστορία, τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ορατός είναι ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί ότι τα Βαλκάνια διαθέτουν ακόμη τις ιδιότητες της πυρίτιδος της Ευρώπης!
Δημοσίευση σχολίου