Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η υπόθεση της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, και η όλη και πιο στενή σχέση και εξάρτηση του Ταγίπ Ερντογάν από τη Ρωσία, εκτροχιάζουν ξανά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που είχαν κάπως βελτιωθεί μετά την απελευθέρωση του Πάστορα, Άντριου Μπράνσον, καθώς γίνονται γνωστές λεπτομέρειες, που πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν τον Τούρκο πρόεδρο σε βεβιασμένες αποφάσεις.
Η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δόθηκε στην Τουρκία ως ύστατη επιλογή το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ», για να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, και η ομολογία του προέδρου της Τουρκίας ότι οι Αμερικανοί απαγόρευσαν ρητά κάθε τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, και ειδικά στο οικόπεδο 10, είναι πράξεις και κινήσεις που τον εκνευρίζουν και τον βγάζουν εκτός εαυτού.
Η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε στη συζήτηση και μία άλλη παράμετρο, η οποία αναμένεται να εισαχθεί σε ένα νέο σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο και θα αφορά τα μαχητικά αεροπλάνα F-35. Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ότι τα F-35, δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ στην ίδια χώρα με τους ρωσικούς S-400.
Μερικοί εκ των Αμερικανών γραφειοκρατών, πάντως, έχουν αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν δεν νοιώθει ότι βρίσκεται ενώπιον κάποιου διλήμματος και φαίνεται να έχουν χωνέψει ότι θα προχωρήσει με την εγκατάσταση των S-400, μία πράξη που θα οδηγήσει στην απόλυτη ρήξη με την Αμερική. Βέβαια, εντοπίζει κανείς και άλλους γραφειοκράτες που ακόμα ζουν στα όνειρά τους, ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στην αμερικανική «αγκαλιά» και όλα θα είναι όμορφα και ωραία όπως την παλιά καλή εποχή.
Οι σοβαροί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, που παρακολουθούν μέσα από «δεξαμενές σκέψης» την Τουρκία και την πορεία του προέδρου της, πιστεύουν ότι οι σχέσεις είναι ανύπαρκτες. Είναι δε τόσο επιθετικοί υπέρ της άποψης τους, που πείθουν και αξιωματούχους της κυβέρνησης του κ. Τραμπ.
Οι λίγοι -έναντι αμοιβής- υποστηρικτές της Τουρκίας, που απέμειναν στην Ουάσιγκτον, κατηγορούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι σχεδίασε τη ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι ήταν επιλογή του κ. Ερντογάν να αλλάξει πορεία η Τουρκία. Καταγράφηκε μία κουβέντα που φέρεται να είπε στον πρώην αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, το 2016, ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν τον αντιμετωπίζουν ως ίσο προς ίσους, και ότι αντίθετα, η Αμερική θεωρεί δεδομένη την Τουρκία και τον ίδιο μονίμως υποχρεωμένο στην Ουάσιγκτον. Και στο σημείο αυτό η αλήθεια είναι διαφορετική. Διότι η πατρίδα του κ. Ερντογάν αντιμετώπιζε τις ΗΠΑ ως «αγελάδα που την άρμεγε».
Στα γραφεία που ασχολούνται με την Ελλάδα και την Κύπρο επικρατεί «πυρετός», καθώς οι γραφειοκράτες ασχολούνται με την προετοιμασία του στρατηγικού διαλόγου με την Αθήνα και την παρακολούθηση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Άκουσα μία κουβέντα από συνομιλητή των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι εντυπωσιακή. Είπε ότι εάν βρεθεί αρκετό και ποιοτικό φυσικό αέριο στο οικόπεδο 10, η Αμερική θα επιτύχει μία δεύτερη ήττα επί της Ρωσίας, μετά τα Βαλκάνια, αυτή τη φορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Άρα, θα ακολουθήσει η επένδυση για την κατασκευή του LNG της Exxon Mobil στην Κύπρο, η οποία θα εκτοξεύσει την οικονομία όχι μόνο στο νησί αλλά και στην περιοχή. Όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσκεκλημένος του ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, μία από τις πρώτες κουβέντες που άκουσε ήταν για τα νέα σχέδια του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού.
Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τον στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα με μεγάλη σοβαρότητα και θα παρουσιάσουν την καλύτερη ομάδα τους στη συνάντηση της 13ης Δεκεμβρίου. Επικεφαλής θα είναι ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ η Αθήνα θα στείλει τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κατρούγκαλο, που έχει μηδενική εμπειρία για θέματα στρατηγικής.
Οι Αμερικανοί προτιμούσαν να συμμετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος του «χρωστά», διότι πρόσφερε ως δώρο στην Αμερική τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ένας εκ των ξένων ηγετών που θα περάσει ξανά το κατώφλι του Λευκού Οίκου, το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, από κοινού με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποτελούν τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή. Σε αυτές τις χώρες θα βασιστεί στην περίπτωση που ο Ερντογάν εγκαταλείψει επίσημα τη Δύση. Όπως έγραψε ο αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, η ανατολική Μεσόγειος γίνεται όλο και περισσότερο πιο επικίνδυνη, και γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι συνήθεις ύποπτοι -η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν- αλλά η Τουρκία. Η οποία για να εξυπηρετήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές κρίσεις στην περιοχή, καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στην ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, και εμπλέκοντας το Ισραήλ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.